Israël: ‘Hamas misbruikt ambulances voor militaire doeleinden’

Israëls VN-ambassadeur Gilad Erdan tegen VN-chef Antonio Guterres: “U vroeg niet naar de waarheid omdat u niet geïnteresseerd bent in de waarheid.”

Door Pesach Benson | | Onderwerpen: Hamas, Gazastrook
Ambulance van de Rode Halve Maan bij de grensovergang Rafah in het zuiden van de Gazastrook, 1 november 2023. Foto: Majdi Fathi/TPS.

Een Israëlische militaire woordvoerder zei vrijdag dat Hamas ambulances misbruikt om terroristen en wapens naar de Gazastrook te vervoeren.

Een vliegtuig spotte een ambulance in de Gazastrook die volgens het leger werd gebruikt door een Hamas-eenheid in de onmiddellijke nabijheid van de gevechtszone, zei de woordvoerder van de Israëlische strijdkrachten vrijdag. Verschillende terroristen werden gedood bij de aanval in de buurt van het Dar Al-Shifa ziekenhuis in Gaza.

Het Israëlische leger heeft eerder onthuld dat het Al-Shifa ziekenhuis intensief wordt gebruikt door Hamas. Vrijdag gaf Israël een opname van een telefoongesprek vrij waarin werd bevestigd dat Hamas minstens een half miljoen liter brandstof onder het ziekenhuis opslaat.

De aanval op de ambulance veroorzaakte opschudding bij de Verenigde Naties, waardoor de secretaris-generaal van de VN, António Guterres, tweette dat hij “ontzet” was over de Israëlische aanval. “Al bijna een maand lang worden burgers in Gaza, waaronder kinderen en vrouwen, belegerd, hulp ontzegd, gedood en uit hun huizen gebombardeerd,” twitterde Guterres. “Dit moet stoppen.”

De Israëlische ambassadeur bij de Verenigde Naties, Gilad Erdan, beschuldigde Guterres van liegen. “Opnieuw haast je je om Israël te veroordelen zonder zelfs maar de moeite te nemen om te vragen wat er is gebeurd. U liegt schaamteloos over hulp die Gaza niet bereikt en negeert volledig het feit dat Hamas ambulances tot doelwit van terreur maakt,” twitterde Erdan. “Je hebt niet naar de waarheid gevraagd omdat je niet geïnteresseerd bent in de waarheid. In plaats daarvan verkiest u Israël valselijk te veroordelen terwijl u van onze gegijzelden een letterlijke voetnoot maakt. Dit is absoluut beschamend. Waar was jullie afschuw toen Hamas Israëlische ambulances met bazooka’s bestookte en medici in koelen bloede executeerde?”

Vrijdag vertelde een hoge Amerikaanse functionaris in de regering Biden ook aan verslaggevers dat Hamas had geprobeerd om een aantal van zijn gewonde strijders uit Gaza te evacueren in ambulances, samen met duizenden buitenlanders die Gaza probeerden te ontvluchten. Egyptische en Amerikaanse functionarissen aan de grensovergang bij Rafah die de lijst met evacués controleerden, ontdekten dat 76 mensen – een derde van de namen op de lijst – terroristen van Hamas waren.

De Amerikaanse functionaris voegde eraan toe dat Hamas herhaaldelijk lijsten had aangeboden van evacués met hun gewonde leden. Uiteindelijk werd echter niemand doorgelaten die banden had met de terreurgroep. De ambtenaar voegde eraan toe dat deze kwestie leidde tot een aanzienlijke vertraging voordat de gewonde Palestijnen eindelijk het land konden verlaten.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox