Israël en Marokko ondertekenen overeenkomst voor samenwerking op het gebied van cultuur

Het Israëlische ministerie van Regionale Samenwerking en het Marokkaanse ministerie van Cultuur, Jeugd en Communicatie zullen een gezamenlijke werkgroep oprichten om de samenwerking tussen de ministeries en de landen te bevorderen.

Door Aryeh Savir/TPS | | Onderwerpen: Marokko, Abraham Akkoorden
Issawi Frej, minister voor Regionale Samenwerking. Foto: Shalev Shalom / TPS

Issawi Frej, de minister van Regionale Samenwerking is op officieel bezoek in Marokko. Vorige week maandag had hij in Rabat een ontmoeting met minister Mohammed Mehdi Bensaid, de Marokkaanse minister van Cultuur, Jeugd en Communicatie.

Hun ontmoeting had betrekking op de bevordering van de samenwerking tussen de beide landen, vooral op het gebied van jeugd en sport. Aan het eind van de ontmoeting kondigden zij de oprichting aan van een gezamenlijke werkgroep van de twee ministeries, die zich zal bezighouden met de bevordering van de samenwerking tussen de landen.

Frej zal ook een ontmoeting hebben met de Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken Nasser Bourita en andere regeringsfunctionarissen. Hij zal ook een overeenkomst ondertekenen met de minister van Hoger Onderwijs, Onderzoek en Innovatie, Abdellatif Miraoui, voor de verdeling van studiebeurzen aan universiteitsstudenten uit beide landen.

“Ik ben blij in Marokko een regering te ontmoeten die ernaar streeft de betrekkingen tussen de landen op alle gebieden van het leven te versterken en te verdiepen. Dit is het hoofddoel van mijn bezoek aan Marokko, zoveel mogelijk kansen te creëren voor gezamenlijke activiteiten tussen de burgers van Marokko en Israël. Het zijn twee landen die veel gemeen hebben en die moeten samenwerken om dit ten uitvoer te brengen dat een positief effect zal hebben op al hun burgers,” verklaarde Frej.

Frej wordt vergezeld door een groep van zeven vrouwelijke Arabische en Joodse journalisten uit Israël, die een boeiende ontmoeting hadden met vooraanstaande Marokkaanse journalisten.

IDF stafchef generaal-majoor (van Israellische leger) Aviv Kochavi was twee weken geleden ook in Marokko voor een officieel bezoek.

Abraham-Akkoorden

Marokko was het vierde land dat toetrad tot de Abraham Akkoorden met Israël. De twee landen kondigden de normalisering van de betrekkingen in december 2020 aan.

De Verenigde Arabische Emiraten, en kort daarna Bahrein, kondigden in augustus 2020 de normalisering van de betrekkingen met Israël aan.

Soedan was de volgende die in oktober de normalisering van de betrekkingen met Israël aankondigde, het derde vredesverdrag van Israël in twee maanden.

De Abraham Akkoorden, de eerste officiële overeenkomst tussen een Arabisch land en Israël in 25 jaar, zullen naar verwachting leiden tot soortgelijke akkoorden met andere Arabische landen, mogelijk Oman of Saoedi-Arabië.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox