Israël bereidt zich voor op Iraanse aanval – VS bevestigt steun

Washington en zijn bondgenoten geloven dat een grote aanval van Iran op Israël slechts een kwestie van tijd is.

Door Charles Bybelezer | | Onderwerpen: Iran
Iraanse raketten. Foto: Shutterstock

De Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin bevestigde donderdag opnieuw de “ijzersterke” toewijding van Washington aan de veiligheid van Israël, terwijl de IDF doorging met haar voorbereidingen op een verwachte Iraanse aanval aan het thuisfront.

Austin sprak met de Israëlische minister van Defensie Yoav Galant “om de ijzersterke steun van de Verenigde Staten voor de verdediging van Israël te herbevestigen in het licht van de groeiende dreiging van Iran en zijn regionale proxies”, aldus een verslag van het Pentagon over het gesprek.

“Na de ondubbelzinnige boodschap van president Biden aan de Israëlische premier Netanyahu, verzekerde minister Galant hem dat Israël kan rekenen op de volledige steun van de VS voor de verdediging van Israël tegen Iraanse aanvallen, waarmee Teheran publiekelijk heeft gedreigd,” voegde de verklaring eraan toe.

Op woensdag zei de Amerikaanse president Joe Biden dat zijn regering Israël zou steunen in het licht van berichten over een dreigende Iraanse aanval.

“Zoals ik al tegen premier Netanyahu heb gezegd, is onze toewijding aan de veiligheid van Israël tegen deze dreigingen van Iran en zijn proxies onwrikbaar,” zei Biden.

“Laat me dat herhalen: onwrikbaar. We zullen alles doen wat in onze macht ligt om de veiligheid van Israël te beschermen,” voegde hij eraan toe.

Na de moord op een Iraanse generaal in Syrië op 1 april, waarvoor Teheran de Joodse staat de schuld geeft, geloven Washington en zijn bondgenoten dat een grote Iraanse aanval op Israël een kwestie is van “wanneer” en niet van “als”.

Israël heeft niet officieel de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanval in Damascus waarbij brigadegeneraal Mohammad Zahedi om het leven kwam, maar vier functionarissen vertelden de New York Times vorige week dat Jeruzalem het bevel gaf voor de aanval.

Op donderdag bespraken Austin en Galant “voorbereidingen voor een Iraanse aanval op de staat Israël die zou kunnen leiden tot een regionale escalatie”. Galant legde de voorbereidingen uit en benadrukte dat de staat Israël een Iraanse aanval op zijn grondgebied niet zou tolereren,” aldus een Israëlische verklaring.

De minister van Defensie benadrukte ook dat “een directe Iraanse aanval op Israëlisch grondgebied een passende Israëlische reactie tegen Iran zou vereisen”.

Generaal Erik Kurilla, commandant van het Amerikaanse Central Command (CENTCOM) verantwoordelijk voor het Midden-Oosten, arriveerde donderdag in Israël om met de Israëlische defensie te overleggen over een mogelijke aanval.

Jeruzalem bereidt zich voor op een aanval – “mogelijk op Israëlisch grondgebied” – binnen de komende 24 tot 48 uur, meldde de Wall Street Journal donderdag, zich beroepend op bronnen van de Amerikaanse inlichtingendienst.

De Amerikaanse ambassade in Jeruzalem kondigde donderdag aan dat Amerikaanse overheidsmedewerkers en hun familieleden tot nader order alleen voor persoonlijke doeleinden naar het gebied rond Tel Aviv, Jeruzalem en Beersheva mogen reizen “als voorzorgsmaatregel”.

Op donderdagavond verklaarde IDF-woordvoerder Rear Admiral Daniel Hagari dat Israël “voorbereid is op verschillende scenario’s en we beoordelen de situatie voortdurend. We zijn voorbereid op zowel aanval als verdediging, waarbij we gebruik maken van een breed scala aan capaciteiten en ook samenwerken met onze strategische partners,” voegde hij eraan toe.

De Israëlische defensiemacht is in hoogste staat van paraatheid gebracht, het weekendverlof van soldaten is geannuleerd en het leger heeft extra reservesoldaten opgeroepen voor het luchtverdedigingssysteem van de IDF.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu verklaarde donderdag dat de Joodse staat op elke aanval even krachtig zou reageren.

Tijdens een bezoek aan de Tel Nof luchtmachtbasis zei hij: “We leven in moeilijke tijden. We zitten midden in de oorlog in Gaza, die met volle kracht doorgaat terwijl we ons onvermoeibaar blijven inspannen om onze gijzelaars terug te brengen.”

Hij voegde er echter aan toe: “We zijn ook voorbereid op scenario’s met uitdagingen op andere gebieden. We hebben een eenvoudige regel: als jullie ons kwaad doen, doen wij jullie kwaad. We staan klaar om aan alle veiligheidsbehoeften van de staat Israël te voldoen, zowel defensief als offensief”.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox