Iran: We kunnen de bom bouwen… en New York vernietigen

Er komen steeds meer berichten dat Iran de nucleaire drempel heeft overschreden, ook al houdt Teheran vol dat het niet van plan is dat te doen. Teheran hield de wereld voor de gek, en bedroog de wereld.

Door Stan Goodenough | | Onderwerpen: Verenigde Staten, Iran
Toenmalig premier Benjamin Netanyahu legt dossiers bloot die het nucleaire programma van Iran bewijzen, 30 april 2018. Foto: Miriam Alster / Flash90

De Jewish Press citeerde afgelopen maandag (1 augustus) een hoge Iraanse functionaris, Mohammad Eslami. Hij is de vice-president en het hoofd van de Atomic Energy Organization in de regering van president Ebrahim Raisi. Mohammad zei dat “Iran technische mogelijkheden heeft om een kernbom te maken, echter, een dergelijk programma ligt niet op tafel.”

De Iraniërs waren van streek, zei de nieuwsdienst, toen het Internationaal Atoomagentschap in juni meldde dat het nucleaire programma van Iran aanzienlijk was gevorderd sinds Teheran het JPOA-kernakkoord van 2015 ondertekende.

Op zondag werd in een rapport van The Jerusalem Post een video gedeeld, die de Iraanse Islamitische Revolutionaire Garde (IRGC) op zijn Telegram-platform had geplaatst en waarin werd gewaarschuwd dat Iran in staat was kernkoppen te bouwen om op zijn Emad-raket voor de lange afstand te monteren. Als er aanvallen zouden worden uitgevoerd tegen zijn nucleaire faciliteiten, dan zou New York City in “helse ruïnes” veranderen.

Vorige week schreef een voormalige Israëlische premier, Ehud Barak, in Time dat Iran nu de plaats heeft bereikt waar het zichzelf kan omvormen tot een kernmacht, en dat geen enkele chirurgische aanval het kan stoppen.

Israël denkt al jaren na over manieren om het hoofd te bieden aan de als paddenstoelen uit de grond schietende Iraanse dreiging, maar heeft daarbij de handen vol gehad aan de internationale gemeenschap – onder leiding van de Verenigde Staten – die heeft aangedrongen op het volgen van diplomatieke kanalen om te trachten de dreiging in te dammen.

Nu, na herhaaldelijk te hebben gezworen dat het Iran nooit zal toestaan een kernbom te ontwikkelen, kwijnt Israël weg onder een demissionaire regering, terwijl Teheran victorie kraait dat het de middelen heeft verworven om de bom te maken.

De situatie is nijpend.  Maanden geleden al beschreef de Israëlische historicus en Ha’aretz-columnist Benny Morris de verschrikkelijke omvang van het dilemma waarin Israël zich nu bevindt.

“Het komt er eenvoudig en duidelijk op neer: of Israël vernietigt, naar zijn beste vermogen, met raketten en bommen, de nucleaire installaties van Iran, of het zal de komende jaren moeten leven met een nucleair Iran. Helaas zijn dat de enige opties en zijn er geen andere. De Verenigde Staten, wier militaire capaciteiten veel groter zijn dan die van Israël, zullen het werk niet voor ons doen (of voor zichzelf of voor de rest van de wereld).”

Morris acht het waarschijnlijk dat Teheran massaal zou reageren op een aanval van Israël “door ballistische raketten en drones op Israël af te vuren. Het zou ook een wereldwijde campagne van anti-Israëlisch en anti-Joods terrorisme ontketenen, en de terreurorganisatie Hezbollah en zijn 150.000 raketten ontketenen (en misschien zelfs de raketvoorraden van Hamas en de Islamitische Jihad uit de Gazastrook). Dit zou een totale oorlog in het Midden-Oosten betekenen, die een Israëlisch grondoffensief tot diep in Libanon (en misschien in Gaza) zou vereisen, en aanvallen op bijkomende strategische installaties en steden in heel Iran”.

De voormalige Israëlische premier Benyamin Netanyahu heeft de wereld vaak gewaarschuwd – op wereldwijde televisienetwerken en in toespraken tot het Amerikaanse Congres – dat Iran niet streefde naar de productie van één kernbom, maar van vele.  Evenmin was Iran bezig met de bouw van nucleaire langeafstandsraketten om Israël te raken, Israël is al lang gemakkelijk te bereiken door Iraanse raketten, zei hij. De werkelijke doelen van Iran waren de Verenigde Staten en West-Europa.

De Verenigde Staten hebben zich nooit veel zorgen gemaakt over de vraag of het Israël zou kunnen overkomen; zij lijken zich ook niet voor te kunnen stellen dat het Amerika zou overkomen. En onder president Joe Biden lijken ze steeds minder bereid om te stoppen met het sussen van de mullahs.

Hoe verschrikkelijk ironisch zou het zijn als de VS, die ondanks de herhaalde smeekbeden van Israël de leiding hebben genomen bij de verzoeningspogingen die Iran in staat hebben gesteld de nucleaire drempel te overschrijden, het slachtoffer zouden worden van deze zeer gevreesde aanval. Sommigen achten het gevaar zeer reëel.

De Israëlische columniste en schrijfster Caroline Glick twitterde maandag:

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox