Iran verhoogt de voorraad hoogverrijkt uranium

Als duidelijke boodschap aan Iran escorteerden twee Israëlische F-35’s ook nog twee Amerikaanse B-52-bommenwerpers op een vlucht.

Door Jewish News Syndicate (JNS) | | Onderwerpen: Iran
Ali Akbar Salehi, hoofd van de Atomic Energy Organization of Iran, toont toenmalig president Hassan Rouhani modellen van nucleaire centrifuges, 9 april 2019. Foto: Iraanse presidentiële kantoor

Iran heeft zijn voorraad hoogverrijkt uranium vergroot, zei het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) donderdag.

Het VN-agentschap strafte Teheran ook voor het weigeren van toegang van haar functionarissen om toezicht te kunnen houden op de Iraanse nucleaire sites.

Vanaf 22 oktober heeft Iran ongeveer 62,3 kg uranium verrijkt tot 60% zuiverheid, zo meldt het laatste kwartaalrapport van de IAEA. Dit komt neer op een stijging van 6,7 kg sinds het laatste rapport van de IAEA van september.

Verrijking tot 60% zuiverheid is nog maar een kleine stap verwijderd van 90% splijtbaar materiaal, dat nodig is voor de kwaliteit die atoomwapens vereisen.

Vanwege de beperkingen die Teheran vorig jaar aan VN-inspecteurs heeft opgelegd en de verwijdering door het regime van de monitoring- en bewakingsapparatuur van het agentschap van locaties in Iran in juni, zei het IAEA dat het de precieze omvang van de Iraanse voorraad verrijkt uranium niet kon bepalen.

IAEA-directeur-generaal Rafael Grossi is “ernstig bezorgd” dat Iran niet heeft meegewerkt aan het onderzoek van het agentschap naar uranium dat op drie niet-aangegeven locaties is gevonden, volgens een ander rapport.

Afzonderlijk kondigde de IDF donderdag aan dat twee F-35i Adir-vliegtuigen twee Amerikaanse B-52-bommenwerpers die aan CENTCOM waren toegewezen door het Israëlische luchtruim vergezelden. De IDF zei dat de vlucht deel uitmaakte van de groeiende samenwerking met het Amerikaanse leger. Wat een belangrijk onderdeel is van de nationale veiligheid van Israël, namelijk de handhaving van de regionale stabiliteit en het tegengaan van bedreigingen.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox