In Israël is de beslissing genomen

Sinds Israel Today de oproep deed om de natie op dit moment te steunen, zijn we overweldigd door hoe velen van jullie aan die oproep gehoor hebben gegeven.

Door Aviel Schneider | | Onderwerpen: IDF, Hamas, Gaza
Aviel Schneider

Beste vrienden!

Wat was, zal niet meer zijn. Israël bereidt zich voor op iets groots waar ik niet op in kan gaan, maar ik weet waar ik het over heb. Er is een vreselijke woede uitgebroken onder de mensen. Gaza wordt op grote schaal gebombardeerd. Veel van de bommen dragen labels met de namen van de vermoorde Israëli’s. Jonge Israëli’s keren terug uit alle hoeken van de wereld en melden zich onmiddellijk voor de reservetaken. Israëls nationale luchtvaartmaatschappij EL-AL haalt onze jongens en meisjes gratis terug. Met meer dan 150 procent respons op de reserveoproep zijn meer dan 400.000 Israëli’s gewapend voor oorlog. Er is een tsunami onder de bevolking uitgebroken, iedereen wil deelnemen aan de strijd voor ons vaderland. Dit is een van de redenen waarom de mobilisatie van het Israëlische leger overbelast is en niet genoeg uitrusting heeft voor alle opgeroepen reservisten.

Sinds Israel Today de oproep online plaatste om de natie op dit moment te steunen, zijn we overweldigd door hoeveel mensen gehoor hebben gegeven aan die oproep. Sinds gistermiddag heb ik voortdurend contact met hoge officieren en vrienden in de IDF om te zien waar uw donaties dringend nodig zijn. Alle kampen zijn leeg; het leger had zo’n mobilisatie niet verwacht. Er ontbreken duizenden veldbedden, die dringend nodig zijn in zowel het zuiden als het noorden van Israël. De speciale troepen waarmee we contact hebben, hebben geen tactische helmen en kogelvrije vesten. Er is een container onderweg en ik heb contact met de importeur, een vriend van mijn vriend, om een deel van deze uitrusting te betalen.

Een paar uur geleden kreeg ik te horen dat veel soldaten in een bepaalde eenheid in shock verkeerden. Ze hadden te maken met de lichamen van vermoorde Israëli’s, van hele families in de kibboetsim. Ze moesten bommen en explosieven onklaar maken die in de lichamen verborgen waren, zodat de Israëlische reddingsteams de lichamen kon bergen. Ze hebben dingen gezien die ze niet kunnen verdragen. Sommige van deze soldaten lopen rond als zombies en hebben dringend hulp nodig. Ook hier worden we uitgedaagd. Dit en nog veel meer waar ik niet over kan praten, zullen we de komende dagen ophelderen, waarbij jij en wij kunnen helpen. Met jullie hulp zal Israël overwinnen. Ik voel en zie dat. Ik herhaal: de oorlog is nog niet begonnen.

Onze zonen kwamen een paar uur thuis.

Ondertussen werden we gisteren verrast door twee van onze zonen voor een paar uur, en de derde is later op de dag gearriveerd voor een paar uur. De begrafenis van Dekel Swissa (23) vond gisteren ook plaats op de militaire begraafplaats Har Herzl in Jeruzalem. Onze familie was erbij. Het is geen gemakkelijke tijd voor ouders, vooral voor moeders. Ze zijn bang en ik voel dezelfde angst bij mijn vrouw Anat en bij alle andere ouders om ons heen, wier kinderen allemaal zijn opgeroepen. Dit is een nationale pijn die uiteindelijk met Gods genade zal genezen.

Naast ons werk in de media zijn we volledig in beslag genomen door de oorlog en onze zonen. We werken de klok rond, het hele team met Dov, Michael, Ryan, Judith en andere collega’s om jullie de waarheid te brengen met feiten en gevoelens ter plaatse. Meer dan 1.300 doden op de eerste dag zijn ongelooflijk en Israël heeft begrepen dat het alles of niets is. We zien de gevaren om ons heen en we weten allemaal heel goed dat Israël zich in een meerfrontenoorlog kan storten. Maar we hebben geen keus. Bovendien heeft ons jonge nieuwe digitale mediateam allemaal dienst als reservist, dus als iets niet goed werkt, moet je niet boos op ons worden. We zullen er alles aan doen om jullie op de hoogte te houden.

De stemming in Jeruzalem is bedrukt. ‘s Ochtends zit ik met collega’s in het café onder de redactie en snak naar lucht. De straten zijn leeg en de jeugd mobiliseert zich voor de oorlog. Zoals ik al zo vaak heb gezegd: “Voor alles is een tijd, maar nu is het oorlog!” Het hele systeem waar het volk van Israël op vertrouwde is ingestort. Niets werkte afgelopen Shabbat. Geen veiligheid. Waar was het leger in de eerste uren? Waar was de luchtmacht? Waar was de grensverdediging? Waar waren onze politici? Staat Israël aan de vooravond van een oorlog met meerdere fronten?

Maar uiteindelijk zeg ik maar één ding. We zullen de oorlog winnen. Want wij zijn leeuwen, de leeuwen van Juda. Dat is niet mijn slogan, dat is de slogan van de jonge soldaten. Am Israel Chai en bedankt dat u achter ons staat.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox