Ierse schoolboeken: Jezus komt uit “Palestina”, Auschwitz wordt gebagatelliseerd

De controlegroep IMPACT-se, die de verdraaiingen aan het licht bracht, roept op tot een herziening en herlezing door de Ierse National Council for Curriculum.

Door Canaan Lidor | | Onderwerpen: Jezus, school
Pro-Palestijnse demonstratie in Dublin, Ierland. Foto: Shutterstock

Jezus werd geboren in een land genaamd “Palestina”, ook wel bekend als het Heilige Land, gelegen tussen de rivier de Jordaan en de Middellandse Zee.

Deze informatie, die een valse link legt tussen de christelijke heilige en de Palestijnse zaak en het bestaan van Israël negeert, is een van de passages die naar voren komen in een rapport dat maandag werd gepubliceerd over problemen met de behandeling van de joodse religie, geschiedenis en staat in Ierse schoolboeken.

De tekst, die te vinden is in een Iers leerboek religieuze studies voor leerlingen van het zevende tot en met negende jaar uit 2020, getiteld “Inspire – Wisdom of the World”, maakt deel uit van een patroon van “oversimplificatie en delegitimisering” van Israël en Joden, schreef de waakhondgroep IMPACT-se in European Textbooks Ireland Review.

“Historische verwijzingen naar Jezus die in ‘Palestina’ leefde, zonder de juiste context, kunnen bijdragen aan verhalen die de legitimiteit van Israël in twijfel trekken en de historische band van Joden met het land ondermijnen,” schreef IMPACT-se, een in Jeruzalem gevestigde non-profitorganisatie die antisemitische en anti-Israël vooroordelen in het onderwijs wereldwijd controleert. Het gebied waar Jezus leefde werd in die tijd vooral Judea genoemd.

Andere schoolboeken gebruiken de in diskrediet gebrachte “Palestinian Land Loss” kaarten, waarop onder andere de gebieden die in handen zijn van Jordanië en Egypte ten onrechte als deel van Palestina worden bestempeld.

De tekst van een Iers tekstboek vermeldt ten onrechte dat Jezus in “Palestina” is geboren. Screenshot uit het rapport “European Textbooks Ireland Review” van IMPACT-se.

Een maatschappijleerboek uit 2022 met de titel “Call to Action” voor dezelfde leeftijdsgroep gebruikt een “oneerlijk en onnauwkeurig beeld van Israël als de enige agressor en verantwoordelijke speler voor het conflict”, schreef IMPACT-se.

Een geschiedenisboek getiteld “Dictatuur en Democratie” voor 17- en 18-jarigen verwijst naar Auschwitz als een “krijgsgevangenkamp”, wat “de unieke en gruwelijke aard van de Holocaust en de systematische uitroeiing die daar plaatsvond bagatelliseert”, schreef IMAPCT-se.

De aanbevelingen in het rapport roepen de Ierse National Curriculum and Assessment Council op om “historische verwijzingen te herzien en geen politiek geladen termen zoals ‘Palestina’ te gebruiken in verband met Jezus, en om correctie- en autorisatiemechanismen in te voeren”.

Ierland is een traditioneel katholiek land met een van de hoogste percentages kerkgangers in Europa (7e van 33 landen, volgens een onderzoek van PEW uit 2018). In een ADL-enquête uit 2014 over antisemitisme uitte 20% van de Ierse respondenten antisemitische attitudes, vergelijkbaar met Italië en Portugal.

Ierland is een van de felste critici van Israël binnen de Europese Unie en een van de weinige Europese landen die in mei de Palestijnse staat erkende. In maart verklaarde Ierland dat het de zaak van Zuid-Afrika tegen Israël zou steunen bij het Internationaal Gerechtshof voor vermeende genocide tegen de Palestijnen.

In september beschuldigde de Ierse president Michael D. Higgins de Israëlische ambassade in Dublin ervan een brief aan de nieuwe Iraanse president Masoud Pezeshkian naar de media te hebben gelekt, waarin Higgins had geschreven dat de islamitische dictatuur, die overal in het Midden-Oosten volmachten voor terroristen onderhoudt, een “cruciale rol” speelt bij het bereiken van vrede in de regio. De ambassade heeft dit ontkend.

Vorige week riep de Ierse premier Simon Harris de Europese Unie op om “haar handelsrelatie met Israël te herzien” nadat de Knesset een wet had aangenomen die de UNRWA, de Organisatie van de Verenigde Naties voor Hulpverlening aan Palestijnen, verbood om in het land te werken, wat hij als “beschamend” omschreef.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox