IDF verhoogt aanwezigheid in noordelijke Gazastrook

Het Israëlische leger bereidt uitgebreide invallen voor in het noorden van de enclave nadat Hamas zijn activiteiten daar opgevoerde.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: Hamas, oorlog in Israël
Foto: IDF

De Israëlische Strijdkrachten (IDF) zullen naar verwachting hun troepenactiviteit in de noordelijke Gazastrook de komende weken opvoeren nadat Hamas probeerde daar opnieuw voet aan de grond te krijgen.

Israëlische Army Radio meldde dat het leger van plan is om uitgebreide invallen te doen in het licht van de toegenomen activiteit van de terreurgroep in de noordelijke Gazastrook, waaronder het raketvuur van zondagnacht dat voor het eerst in bijna een maand alarmsirenes liet afgaan in Ashkelon.

sraëlische soldaten in actie in Beit Lahia in de noordelijke Gazastrook, 28 december 2023, foto door Yonatan Sindel/Flash90.

Het rapport verwijst ook naar een recente schietaanval bij de kust in de noordelijke Gazastrook, waarbij IDF-soldaten vijf Hamas-activisten doodden.

Het Israëlische leger schat dat er ongeveer 2.000 Hamas-terroristen in het noorden zijn (de rest is gedood of gevlucht), volledig afgesneden van het leiderschap in het zuiden.

Half januari kondigde de Israëlische minister van Defensie Yoav Galant het einde aan van de zware gevechten in het noorden van de Gazastrook.

“De fase van intensieve manoeuvres in het noorden van de Gazastrook is voorbij en zal binnenkort ook eindigen in het zuiden,” zei Galant toen.

De aankondiging werd gedaan op dezelfde dag dat de grootste reguliere pantserdivisie van het leger de Gazastrook verliet om uit te rusten en te trainen, en drie andere divisies achterliet om tegen Hamas te vechten.

Israël zet offensief in Khan Yunis voort

Het Israëlische leger zet zijn offensief voort in het hart van Khan Yunis in het zuiden van de Gazastrook, kondigde het maandagochtend aan.

Khan Yunis, de tweede grootste stad in de Gazastrook, wordt beschouwd als het persoonlijke bolwerk van Hamasleider Yahya Sinwar, wiens familie er woont. Grondtroepen voltooiden onlangs de omsingeling van de stad.

In het centrum van de Gazastrook hebben de Israëlische strijdkrachten volgens legerrapporten tientallen gewapende terroristen uitgeschakeld en talrijke wapens in beslag genomen.

Ongeveer 1.200 mensen, voornamelijk burgers, werden gedood bij aanvallen van Hamas op Israëlische steden in de buurt van de grens met de Gazastrook op 7 oktober 2023. Het aantal mannen, vrouwen en kinderen dat door Hamas gevangen wordt gehouden in de Gazastrook wordt momenteel geschat op 136, waarvan sommigen dood zijn verklaard.

Biden regering onderzoekt wapentransporten om Israël onder druk te zetten

De regering Biden onderzoekt naar verluidt de mogelijkheid om wapenzendingen naar Israël te gebruiken om premier Benjamin Netanyahu onder druk te zetten om de oorlog tegen Hamas te beperken en meer humanitaire hulp toe te laten in Gaza, meldde NBC News zondag.

In opdracht van het Witte Huis onderzoekt het Amerikaanse ministerie van Defensie welke wapens Jeruzalem heeft aangevraagd die als pressiemiddel kunnen worden gebruikt, zo vertelden huidige en voormalige functionarissen aan het netwerk.

Onder de wapens die worden besproken zijn 155mm artilleriegranaten en JDAM (Joint Direct Attack Munitions) geleide raketten, die het Israëlische leger in staat stellen om terroristen aan te vallen en onnodige burgerslachtoffers in Gaza te vermijden, voegde NBC eraan toe.

John Kirby, coördinator voor strategische communicatie bij de Nationale Veiligheidsraad van de VS, leek het rapport later op zondag te ontkennen en vertelde verslaggevers: “Er is geen verandering in ons beleid”.

“Israël heeft het recht en de plicht om zich te verdedigen tegen de dreiging die Hamas vormt, met inachtneming van het internationaal humanitair recht en de bescherming van burgerlevens, en we blijven ons inzetten om Israël te steunen in zijn strijd tegen Hamas,” zei Kirby in een verklaring.

“Dat hebben we gedaan sinds 7 oktober en dat zullen we blijven doen,” voegde de woordvoerder van het Witte Huis eraan toe.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox