IDF-reservisten en families gegijzelden marcheren “tot de overwinning”

“Ze hebben ons de oorlog ingestuurd en we verwachten dat een deel van de Gazastrook voor onbepaalde tijd onder Israëlische controle blijft”

Door Amelie Botbol | | Onderwerpen: Hamas, Gazastrook, gegijzelden
Illustratie. Hoewel sommigen zich hebben aangesloten bij de oproep voor een staakt-het-vuren, blijven de meeste Israëli's oproepen tot een overwinning op Hamas. Foto: Chaim Goldberg/Flash90

Reservesoldaten en families van gijzelaars in de Gazastrook zijn bezig met een vijfdaagse mars door het hele land onder de naam “Victory March, Until the IDF’s Victory” (Overwinningsmars, Tot de overwinning van de IDF).

De mars begon zondag in Kibboets Zikim buiten de noordelijke Gazastrook en zal donderdag een hoogtepunt bereiken met een rally in Jeruzalem.

“Na het doden van 1.500 mensen moet Hamas een zware prijs betalen, en wij geloven dat gebieden die al veroverd zijn niet teruggegeven mogen worden,” vertelde Gilad Ach, een van de organisatoren van de mars, aan JNS.

“We zijn al 20 jaar in oorlog zonder Hamas te verslaan. We vielen Gaza binnen, verloren vrienden en familieleden, vertrokken weer en stonden toen toe dat Hamas opnieuw opbouwde en sterker werd,” zei Ach, uitvoerend directeur van de organisatie Ad Kan (“Het stopt nu”), die in 2015 werd opgericht door een groep IDF veiligheidsofficieren om anti-Israëlische vooroordelen te bestrijden.

De mars wordt georganiseerd door de organisatie Mahal HaMiluimnikim (“Reservisten tot de overwinning”), die werd opgericht door reservisten die werden ontslagen na hun dienst in Gaza en aan Israëls noordelijke grens met Libanon sinds 7 oktober.

“Als Israël de hele noordelijke Gazastrook als militaire zone houdt, zullen Hezbollah in Libanon en de Houthi’s in Jemen begrijpen dat mensen die Joden doden omdat ze Joden zijn, een hoge prijs zullen betalen,” zei Ach.

“We verwachten 50.000 mensen in Jeruzalem, en ik hoop dat onze regering zal luisteren naar de stemmen van haar soldaten. Ze hebben ons de oorlog ingestuurd en we verwachten dat een deel van Gaza voor onbepaalde tijd onder Israëlische controle zal blijven,” voegde hij eraan toe.

Onder de sprekers bevinden zich hoge reserveofficieren die onlangs van het slagveld zijn teruggekeerd, familieleden van gijzelaars, rabbijnen en activisten.

Er zullen permanente protestkampen worden opgezet in de buurt van de Knesset in Jeruzalem, in de buurt van het Kirya regeringscomplex in Tel Aviv en in “Nova Park”, de plaats van het muziekfestival waar Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad op 7 oktober 364 mensen vermoordden. De organisatoren zijn ook van plan om te lobbyen bij volksvertegenwoordigers en om een internationale mediacampagne te starten ter ondersteuning van de Gaza-oorlog.

“We hebben de mars twee weken geleden besloten. De beweging zelf begon ongeveer een maand geleden toen reservisten werden vrijgelaten uit de frontlinies,” zei Matan Wiesel, een lid van Reservists Until Victory.

“Er wordt gesproken over een einde van de oorlog en de oprichting van een Palestijnse staat. We hopen dat het leiderschap van het land tot bezinning komt en begrijpt dat de staat Israël deze oorlog niet kan beëindigen alsof het gewoon weer een gevechtsronde is. Als we geen belangrijk vijandelijk gebied innemen en controleren, geven we aan de regio het signaal af dat de staat Israël ontmoedigd en zwak is,” voegde Wiesel eraan toe.

In een boodschap die voorafgaand aan de rally werd vrijgegeven, verklaarde Reservisten Tot de Overwinning: “Tijdens hun diensttijd zijn soldaten enorm gefrustreerd geraakt door concessies die militair succes hebben ondermijnd. We keren terug naar een strategie die binnenkort kan leiden tot verdere aanvallen van Hamas.”

Zie ook: IDF-reservisten boos over terugtrekking uit Gazastrook

Het bericht bevatte ook een video met Itzik Bunzel, de vader van Sgt. Amit Bunzel, 22, een parachutist uit Shoham die op 6 december werd gedood in het centrum van de Gazastrook.

Bunzel zegt in de video dat hij tussen de bezittingen van zijn zoon een notitieboekje vond waarin Amit had geschreven: “Deze keer moeten we winnen. We moeten het [de oorlog in Gaza] beëindigen met een overweldigende overwinning”.

Onder de groepen die met de reservisten werken tot de overwinning is bereikt, is het Tikva Forum, mede opgericht door Tzvika Mor, wiens zoon Eitan, 23, momenteel wordt vastgehouden door Hamas in Gaza en die tegen een regeringsdeal is “tegen elke prijs”.

“Ik hoor mensen zeggen dat de Israëlische regering bereid moet zijn om elke prijs te betalen,” vertelde Mor vorige week aan JNS. “Hebben ze het Israëlische publiek gevraagd of ze bereid zijn om alles op te offeren? En waar trekken ze de grens? Zijn ze bereid om ook munitie te sturen?

Andere deelnemers zijn onder andere de Moeders van IDF Soldaten, een coalitie van vrouwen die protesteren tegen de druk van de VS om de humanitaire hulp aan Gaza te verhogen, en Lobby 1701, die noordelijke evacués vertegenwoordigt die Washington oproepen om een militaire operatie te steunen om de door Iran gesteunde terreurorganisatie Hezbollah van de grens met Libanon te verdrijven.

Veel van de deelnemers lopen voorop in de aanhoudende protesten om te voorkomen dat voorraden uit Israël de Gazastrook binnenkomen.

Op donderdag verplaatsten honderden activisten hun acties naar de haven van Ashdod, waar ze het vertrek van vrachtwagens naar de Gazastrook tegenhielden. Dit kwam nadat de Israëlische Defensiemacht (IDF) de gebieden rond twee grensovergangen met de Gazastrook tot militaire verboden zones had verklaard als reactie op de protesten.

De protesten leidden tot verschillende arrestaties, waaronder die van Yehuda Dee bij de grensovergang Kerem Shalom op woensdag. Dee’s moeder Lucy en zijn twee zussen werden in april vermoord door een terrorist van Hamas in de Jordaanvallei.

Mensen blokkeren de ingang van de haven van Ashdod tijdens een protest tegen het transport van hulpgoederen naar de Gazastrook, in Ashdod, Zuid-Israël, op 1 februari 2024. foto: Chaim Goldberg/Flash90

Terwijl de protesten bleven groeien, meldde de Israëlische publieke omroep Kan 11 dat ambtenaren van de regering Biden Israël hadden opgeroepen om ervoor te zorgen dat de hulp Gaza blijft bereiken.

Na zware Amerikaanse en internationale druk gaf het Israëlische veiligheidskabinet in december toestemming om Kerem Shalom te heropenen voor hulpleveranties. Alle Israëlische grensovergangen naar de Gazastrook werden na het bloedbad op 7 oktober gesloten, alleen de Egyptische grensovergang bij Rafah in de Sinaï bleef open.

136 gijzelaars worden nog steeds vastgehouden in de Gazastrook, waarvan er tientallen dood zouden zijn. De terreurgroep ontvoerde meer dan 240 mensen, doodde er ongeveer 1.200 en verwondde er duizenden tijdens haar rooftocht in het zuidwesten van Israël op 7 oktober.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox