IDF ontdekt Iraanse technologie onder hoofdkwartier UNRWA

De apparatuur, blijkbaar afkomstig uit China, wordt momenteel geanalyseerd door de Israëlische militaire en inlichtingendiensten.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: Verenigde Naties, Hamas, Gazastrook
Het datacentrum van Hamas onder het hoofdkwartier van UNRWA in Gaza Stad. Foto: IDF screenshot.

Israëlische troepen die opereren in de Gazastrook hebben bewijs gevonden dat het regime in Teheran verbindt met zowel de terreurgroep Hamas in Gaza als de Organisatie van de Verenigde Naties voor Hulpverlening aan Palestijnse Vluchtelingen in het Nabije Oosten (UNRWA), meldde de publieke omroep KAN op maandag.

Tijdens een inval in het hoofdkwartier van de UNRWA in de chique wijk Rimal in Gaza City meer dan een week geleden, ontdekten Israëlische troepen een datacentrum van Hamas met servers, elektriciteit, een noodgenerator en accommodatie onder het gebouw.

Tijdens de inval namen de Israëlische troepen “Iraanse technologie” in beslag die volgens KAN blijkbaar via China de Gazastrook was binnengekomen. De vondst wordt onderzocht door de Israëlische defensiemacht en de Israëlische veiligheidsdienst voor “informatie van hoge kwaliteit”, aldus het rapport.

Tijdens de operatie vernietigden de Israëlische strijdkrachten een servercentrum en andere technische faciliteiten en doodden ze ongeveer 120 terroristen.

De Israëlische minister van Defensie Yoav Galant vertelde journalisten vrijdag dat de Joodse staat bewijs heeft dat 30 UNRWA-medewerkers betrokken waren bij het bloedbad van Hamas op 7 oktober.

De minister gaf de namen en foto’s van 12 UNRWA-medewerkers die Israël eerder had beschuldigd van betrokkenheid bij het bloedbad. Onder hen is Faisal al-Naami, een maatschappelijk werker van de UNRWA die volgens Israëlische bronnen op 7 oktober op Israëlisch grondgebied werd gezien en betrokken zou zijn geweest bij de ontvoering van een soldaat in Kibboets Be’eri.

Een andere, Ala Jouda, is een religieuze UNRWA leraar Arabisch en compagniescommandant van het Nuseirat bataljon van Hamas. Hij werd gearresteerd op Israëlisch grondgebied.

Volgens Galant zijn 1.468 van de 13.000 UNRWA-medewerkers in de Gazastrook lid van Hamas of de Palestijnse Islamitische Jihad.

Israël maakte voor het eerst melding van de banden tussen UNRWA en Hamas in januari, waarop verschillende landen, waaronder de VS, hun financiering van de hulporganisatie stopzetten.

In reactie op de aantijgingen hebben de Verenigde Naties een onafhankelijke “beoordelingsgroep” opgericht om de aantijgingen te onderzoeken.

Iran voert een proxy-oorlog tegen Israël via terreurgroepen zoals Hamas, de Palestijnse Islamitische Jihad, Hezbollah en Ansar Allah in Jemen. In de aanloop naar de aanslag op 7 oktober trainde Iran tot 500 Hamas- en PIJ-terroristen.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox