Video toont UNRWA-medewerkers die het lichaam van een vermoorde Israëliër dragen op 7 oktober

De maatschappelijk werker van het VN-agentschap en een andere terrorist zijn te zien terwijl ze het lichaam van de man in de kofferbak van een SUV stoppen en wegrijden.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: Verenigde Naties, Hamas, Gazastrook
UNRWA maatschappelijk werker Faisal Ali Mussalem al-Naami (rug) draagt het lichaam van een vermoorde Israëlische man en wordt gezien met een andere terrorist in Kibboets Be'eri, 7 oktober 2023. Foto: screenshot: South First Responders/Telegram via JNS.

Jeruzalem heeft vrijdag een video vrijgegeven waarop te zien is hoe een maatschappelijk werker van de UN Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East (UNRWA) het lichaam draagt van een vermoorde Israëlische man tijdens het bloedbad van 7 oktober dat werd aangericht door Hamas.

De Israëlische minister van Defensie Yoav Galant identificeerde de UNRWA-medewerker vrijdag als Faisal Ali Mussalem al-Naami, samen met 11 andere medewerkers die betrokken waren bij de grensoverschrijdende aanval die ongeveer 1.200 mensen doodde en duizenden anderen verwondde; ongeveer 250 anderen werden ontvoerd en gevangen gehouden in Gaza.

Naast zijn werk als maatschappelijk werker bij de UNRWA is al-Naami een terrorist van het Nusirat-bataljon van Hamas.

Op de beelden van de bewakingscamera bij de ingang van Kibboets Be’eri, die op 10 oktober voor het eerst werden gepubliceerd op het Telegramkanaal van South First Responders, is te zien hoe hij en een handlanger met een geweer het lichaam van de vermoorde Israëli op straat oppakken en in de kofferbak van een witte SUV leggen. Twee andere vermoorde Israëli’s liggen vlakbij.

Tijdens een persconferentie met buitenlandse verslaggevers op vrijdag zei Gallant dat nog eens 30 UNRWA-medewerkers betrokken waren bij de door Hamas geleide aanval op de noordwestelijke Negev.

“Naast deze 12 medewerkers hebben we sterk bewijs op basis van inlichtingen dat meer dan 30 UNRWA-medewerkers betrokken waren bij het bloedbad, het helpen bij de gijzeling, het plunderen en stelen van Israëlische gemeenschappen, en meer,” zei hij.

Bovendien heeft minstens 12 procent van het UNRWA-personeel in Gaza banden met Hamas of de Islamitische Jihad, zei Gallant.

“Van duizend vierhonderdachtenzestig medewerkers is bekend dat ze actief zijn in Hamas en de Islamitische Jihad, 185 UNRWA-medewerkers zijn actief in de ‘militaire’ takken van Hamas, en 51 zijn actief in de ‘militaire’ tak van de Islamitische Jihad,” zei hij.

Informatie over Faisal Ali Mussalem al-Naami verstrekt door Israël op 16 februari 2024. Bron: Israëlische regering.

De Israëlische beschuldigingen hebben ertoe geleid dat 15 landen de financiering van het VN-agentschap hebben opgeschort en interne en onafhankelijke onderzoeken zijn gestart. Israël heeft ook documentatie verstrekt over het gebruik van UNRWA-faciliteiten voor oorlogsvoering tegen Israël, waaronder een geavanceerd tunnelsysteem onder het UNRWA-hoofdkwartier in Gaza met hightech dataservers en inlichtingen- en communicatiefaciliteiten.

In een reactie op de video van al-Naami zei UNRWA woordvoerder Jonathan Fowler: “Het is voor UNRWA niet mogelijk om de beelden of foto’s te verifiëren en vast te stellen wie de persoon is. We hebben geen bewijs gekregen van de Israëlische autoriteiten.

“Maar gezien het feit dat er een onderzoek loopt door de hoogste onderzoeksautoriteiten van de Verenigde Naties, nodigen we elk land, elke partij of elke instelling die informatie heeft – inclusief openbaar beschikbare informatie – uit om deze te verstrekken aan het Office of Internal Oversight Services op het hoofdkantoor van de VN om dit onderzoek te bevorderen.”

De Washington Post meldde vrijdag, onder vermelding van een UNRWA-functionaris, dat al-Naami, vijf van zijn kinderen en een van zijn twee vrouwen werden gedood bij een aanval op hun huis in Nuseirat in de centrale Gazastrook op 16 oktober. De Israëlische defensiemacht vertelde de krant dat ze “niet op de hoogte zijn van een aanval in het gebied of op het genoemde tijdstip”.

Hoofd hulporganisatie beschuldigt Israël van “vernietiging”

In een op zaterdag gepubliceerd interview beschuldigde de controversiële UNRWA commissaris-generaal Philippe Lazzarini Israël van een campagne gericht op het “vernietigen” van de hulporganisatie.

Philippe Lazzarini, commissaris-generaal van de Organisatie van de Verenigde Naties voor Hulpverlening aan Palestijnse Vluchtelingen in het Nabije Oosten (UNRWA), tijdens een bezoek aan vluchtelingenkamp al-Shati in Gaza City op 12 oktober 2021. Foto door Abed Rahim Khatib/Flash90.

“Het is een politiek doel voor de lange termijn, omdat men gelooft dat met de afschaffing van de hulporganisatie de status van de Palestijnse vluchtelingen voor eens en voor altijd zal worden geregeld – en daarmee ook het recht op terugkeer,” legde hij uit, verwijzend naar de mogelijkheid om het slinkende aantal daadwerkelijke vluchtelingen en miljoenen van hun nakomelingen het Israëlische staatsburgerschap toe te kennen, wat de demografische balans van de Joodse staat fundamenteel zou veranderen.

Lazzarini zei ook in het interview met de Zwitserse krantengroep Tamedia dat 150 UNRWA-faciliteiten zijn aangevallen sinds het begin van de oorlog.

Israëlische functionarissen hebben opgeroepen tot het aftreden van Lazzarini na onthullingen over de betrokkenheid van UNRWA-personeel bij het bloedbad op 7 oktober.

UNRWA-foto van door oorlog verscheurde Gazastrook trekt scherpe reacties

Een foto van verwoeste gebouwen in Gaza gepost door UNRWA op haar X account met de woorden “There are no words” werd 22 miljoen keer bekeken.

Het leidde tot veel kritiek van X-gebruikers, waaronder onderzoeksjournalist David Collier, die schreef:

“Ja, die zijn er wel. Er zijn deze woorden. Jullie houden Hamas al sinds 2006 de hand boven het hoofd – en hebben geholpen om Gaza in een terreureclave te veranderen. Sinds 7 oktober is dit niet alleen allemaal onthuld, maar jullie sociale media draaien non-stop Hamas-propaganda. U bent Hamas.”

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox