IDF ontdekt grootste wapenfabriek in de Gazastrook sinds het begin van de oorlog

De fabriek produceerde raketten die het noorden van Israël konden bereiken – IDF doodt 40 terroristen in Khan Yunis.

Door Joshua Marks | | Onderwerpen: Hamas, Gazastrook
Israëlische strijdkrachten onderzoeken raketonderdelen in de grootste wapenfabriek die sinds het begin van de oorlog tegen Hamas in Gaza is ontdekt, in het kamp Al-Bureij in het centrum van de Gazastrook, 8 januari 2024. Foto: IDF

Het Israëlische leger (IDF) kondigde maandag aan dat ze de grootste wapenfabriek hebben gevonden die sinds het begin van de oorlog in het centrum van de Gazastrook is ontdekt.

De wapenfabriek maakt deel uit van een enorm tunnelsysteem dat zich 30 meter onder het kamp Al-Bureij bevindt, kondigde de IDF aan. De raketten die daar worden geproduceerd hebben een bereik van meer dan 100 kilometer, aldus de IDF. Er werden ook andere wapenfabrieken ontdekt voor de productie van explosieven, raketgeleidingssystemen, mortiergranaten, handvuurwapens en drones.

“Dit is de grootste wapenproductiefaciliteit die we sinds het begin van de oorlog hebben ontdekt,” zei IDF-woordvoerder vice-admiraal Daniel Hagari maandag tijdens zijn dagelijkse persbriefing.

“Deze fabriek was verbonden met een ondergronds tunnelsysteem waardoor wapens werden vervoerd naar de hele Gazastrook. De raketten die daar werden geproduceerd, werden afgevuurd op het Israëlische hart en andere gebieden van de staat Israël. We zullen blijven optreden tegen de productie-infrastructuur van Hamas, tegen haar ondergrondse systeem en tegen Hamas-leiders in de hele Gazastrook,” zei hij.

Volgens de IDF produceerden Hamas-terroristen in het Al-Bureij-kamp veel van de wapens die ze gebruikten bij hun invasie van Zuid-Israël op 7 oktober. Op die dag trokken duizenden terroristen door de noordwestelijke Negev, vermoordden 1200 burgers en soldaten, verwondden duizenden en namen 240 gijzelaars mee terug naar Gaza. Hoewel de meesten van hen werden vrijgelaten als onderdeel van een staakt-het-vuren in november, worden naar schatting 129 gijzelaars nog steeds vastgehouden. Tijdens de aanval werden duizenden raketten afgevuurd op Israël.

IDF breidt grondoperaties in Khan Yunis uit

Het Israëlische leger heeft zijn operaties in het Hamas-bolwerk Khan Yunis in het zuiden van de Gazastrook uitgebreid. Bij de aanvallen werden 40 terroristen gedood.

Daarnaast werden “aanzienlijke” tunnels en een groot aantal wapens ontdekt, waaronder AK-47 geweren, bazooka’s, granaten, munitie en militaire vesten.

De Israëlische marine viel ook de zeestrijdkrachten van Hamas aan, waaronder militaire posten, magazijnen en schepen.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox