IDF na onderzoek: ‘Leger viel hulpkonvooi niet aan’

“De meerderheid van de Palestijnen werd gedood of gewond door de stormloop,” aldus de IDF-woordvoerder

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: Hamas, Gazastrook
Foto: screenshot

“Ons eerste onderzoek heeft bevestigd dat de IDF geen aanval heeft uitgevoerd op het hulpkonvooi,” zei IDF-woordvoerder Rear Admiral Daniel Hagari  zondag over het incident op 29 februari.

Afgelopen donderdag vielen burgers in de Gazastrook vrachtwagens met hulpgoederen aan, zoals te zien is op luchtbeelden die door de IDF zijn vrijgegeven.

“De meeste Palestijnen werden gedood of raakten gewond bij de aanval,” zei Hagari.

Volgens de Israel Defence Forces omsingelden inwoners de vrachtwagens in de Al-Rashid Straat, ten zuidwesten van Gaza Stad, en plunderden de hulpgoederen, waarbij veel Palestijnen werden overreden door de vrachtwagens of verpletterd door de menigte.

Het incident begon rond 4 uur ‘s ochtends toen ongeveer dertig vrachtwagens een IDF-controlepost passeerden om voedsel af te leveren in de wijk Rimal in Gaza-stad. Duizenden inwoners van Gaza stormden op de vrachtwagens af nadat ze de controlepost waren gepasseerd, wat leidde tot een dodelijke stormloop.

Volgens het door Hamas geleide ministerie van Volksgezondheid in de Gazastrook stierven 104 mensen en raakten 280 mensen gewond, maar sommige rapporten schatten het aantal slachtoffers hoger in. De terreurgroep dreigde naar verluidt de gijzelingsonderhandelingen af te breken naar aanleiding van het incident, dat ze als een “bloedbad” bestempelden.

Israëlische strijdkrachten zeiden echter dat slechts een paar mensen werden doodgeschoten door Israëlische soldaten, omdat een deel van de menigte die zich naar de laatste vrachtwagen van het konvooi haastte, in de richting begon te bewegen van de Israëlische strijdkrachten die verantwoordelijk zijn voor het coördineren van de hulpleveringen aan Gaza, waardoor de troepen in gevaar werden gebracht.

Dit leidde ertoe dat een officier die bij de controlepost was gestationeerd waarschuwingsschoten in de lucht loste, waarop de soldaten schoten op de benen van degenen die de Israëlische troepen bleven naderen.

“Uit de informatie die we ontvingen van de commandanten en de troepen op de grond, na onze eerste controle, blijkt dat nadat de waarschuwingsschoten werden gelost om de aanval te stoppen en nadat onze troepen zich terugtrokken, verschillende plunderaars onze troepen benaderden en een onmiddellijke bedreiging voor hen vormden,” zei Hagari.

“Na de eerste controle reageerden de soldaten op verschillende mensen,” zei hij.

Hagari benadrukte dat Israël een professioneel leger is dat zich aan de internationale wetgeving houdt en zijn operaties herziet. Naarmate het onderzoek vordert, zal het leger conclusies trekken om de kans te verkleinen dat een dergelijke tragedie opnieuw gebeurt, zei hij.

De oorlog van Israël was niet gericht tegen de bevolking van Gaza, maar tegen Hamas. “Daarom vergemakkelijken we de levering van hulp, creëren we humanitaire corridors, leggen we eenzijdige humanitaire pauzes op en zijn we zeer voorzichtig met het gebruik van geweld.”

Hij voegde eraan toe dat Israël had geholpen bij de coördinatie van het droppen van humanitaire hulp in Gaza op zaterdag door de VS en de Koninklijke Jordaanse Luchtmacht.

“We coördineerden in totaal 21 droppings in het noorden van de Gazastrook in samenwerking met Frankrijk, de Verenigde Arabische Emiraten, Jordanië, Egypte en de Verenigde Staten,” zei Hagari.

Op 24 februari besloot Israël om humanitaire hulp rechtstreeks aan de noordelijke Gazastrook te leveren om zo de terreurgroep Hamas te omzeilen.

Hamas heeft tot 60 procent van de hulp die de Gazastrook bereikt gestolen.

Begin februari werd gemeld dat Hamas, ondanks de Israëlische inspanningen, aanzienlijke inspanningen levert om de controle over de noordelijke Gazastrook te heroveren en dat Hamas daarbij gebruik maakt van zijn controle over de hulpgoederen.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox