IDF-chef: Alleen militaire druk zal gijzelaars thuisbrengen

In een toespraak tot Israëlische commandanten in Khan Yunis in de Gazastrook beschreef de stafchef van de Israëlische Strijdkrachten, luitenant-generaal Herzi Halevi, de terugkeer van de gijzelaars als een “topprioriteit”.

Door Joshua Marks | | Onderwerpen: Hamas, IDF

De stafchef van de Israëlische Strijdkrachten, luitenant-generaal Herzi Halevi, zei woensdag dat een akkoord met Hamas over de vrijlating van de gijzelaars alleen kon worden bereikt door militaire druk.

In een toespraak tot IDF-commandanten in het voormalige Hamas-bolwerk Khan Yunis in de zuidelijke Gazastrook, zei Halevi: “We zetten druk om het succes te vergroten” van de militaire operatie in het Shifa ziekenhuis in Gaza Stad “en we zetten druk om te proberen beweging te brengen in de onderhandelingen om een akkoord te bereiken over de vrijlating van de gijzelaars.”

Dit is een “topprioriteit”.

De vrijlating van de gijzelaars kan alleen worden bereikt door “sterkere druk”, zei hij, eraan toevoegend: “We zullen zoveel druk uitoefenen als nodig is.”

“Nog een [Hamas] bataljon ontbonden, nog een commandant gedood, nog een infrastructuur vernietigd – dit is de manier om uiteindelijk druk uit te oefenen om de vrijlating van de gijzelaars te bereiken,” zei hij.

Bijna zes maanden na het begin van de oorlog blijven Israëlische troepen vechten in de hele Gazastrook. Ze bereiden zich voor om de stad Rafah aan de Egyptische grens binnen te vallen, het laatste bastion van Hamas. Volgens Israëlische schattingen zijn de laatste vier Hamasbataljons met ongeveer 3.000 terroristen daar geconcentreerd.

Hamas verklaarde op zijn beurt woensdag dat de terreurgroep niet zou terugkomen op zijn eisen voor een staakt-het-vuren, inclusief een volledige Israëlische terugtrekking uit de Gazastrook.

Ismail Haniyeh, die in Doha is onder bescherming van de Qatarese regering, zei in een televisietoespraak in de aanloop naar “Quds Day” op vrijdag dat de terreurgroep zijn voorwaarden voor een akkoord dat Jeruzalem als “waanzinnig” en zinloos heeft bestempeld, niet zou veranderen.

“We houden vast aan onze eisen: een permanent staakt-het-vuren, een alomvattende en volledige terugtrekking van de vijand uit de Gazastrook, de terugkeer van alle ontheemden naar hun huizen, de verstrekking van alle noodzakelijke hulp aan onze bevolking in de Gazastrook, de wederopbouw van de Gazastrook, de opheffing van de blokkade en een eervolle uitwisseling van gevangenen,” zei Haniyeh.

Een Israëlische delegatie was eerder deze week in Caïro voor een nieuwe gespreksronde om tot een akkoord te komen, maar een Palestijnse functionaris vertelde Reuters dat er geen teken was van een doorbraak in de onderhandelingen.

De besprekingen in Caïro volgen op eerdere topontmoetingen in de Egyptische hoofdstad en in Parijs en Doha in de afgelopen maanden, waarbij Amerikaanse, Egyptische, Israëlische en Qatarese bemiddelaars betrokken waren.

In Doha verklaarde de Qatarese premier Sheikh Mohammed bin Abdulrahman Al Thani woensdag dat de besprekingen waren mislukt door de eis van Hamas dat de inwoners van de noordelijke Gazastrook, die aan het begin van de oorlog door het Israëlische leger waren geëvacueerd, mochten terugkeren.

Een ander obstakel voor een akkoord is de eis van Hamas om terroristen vrij te laten die tot levenslang zijn veroordeeld voor de moord op Israëliërs.

Jeruzalem houdt vast aan zijn oorlogsdoelen om de gijzelaars terug te sturen, Hamas als politieke en militaire entiteit in de Gazastrook te vernietigen en ervoor te zorgen dat de Gazastrook Israël nooit meer kan bedreigen.

 

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox