IDF bouwt aan een genetwerkte oorlogsmachine

Het doel is om vijandelijke capaciteiten systematisch en snel te vernietigen en de vuurkracht van de IDF te concentreren op de meest vitale en gevoelige doelen.

Door Yaakov Lappin | | Onderwerpen: IDF
Een robotvoertuig en een tank manoeuvreren als onderdeel van de Internationale Operationele Innovatieconferentie van de IDF op de Tze'elim-basis in de Negev vorige week. Foto: IDF

Op 15 september werd Israëls allereerste Internationale Operationele Innovatie Conferentie gehouden op de Tze’elim Basis in de noordwestelijke Negev. Daar deed het Israëlische leger (IDF) iets opmerkelijks. Stafchefs en commandanten van tientallen krijgsmachten van over de hele wereld waren aanwezig toen de IDF een demonstratie gaf van operationele vuurkracht.

Die vertoning gaf een kijkje in de genetwerkte oorlogsmachine die de IDF aan het bouwen is – en het was een vertoning die de buitenlandse militairen met grote belangstelling gadesloegen.

Tweehonderd deelnemers van 24 militaire delegaties brachten drie dagen door in Ze’elim om te leren over een reeks nieuwe IDF-gevechtscapaciteiten en operationele processen. Als hoogtepunt was er een schietoefening die demonstreerde wat de IDF multidimensionaal of multi-domeincoördinatie noemt.

Dit soort coördinatie vormt de kern van het meerjarenprogramma “Momentum” van de stafchef van de IDF, luitenant-generaal Aviv Kochavi. Deze coördinatie is gebaseerd op het systematisch en snel vernietigen van vijandelijke capaciteiten en het concentreren van de vuurkracht van de IDF op de meest vitale en gevoelige doelen.

Het doel is om veldcommandanten toegang te geven tot het volledige spectrum van aanvals- en inlichtingenmogelijkheden waarover de Israëlische luchtmacht en de generale staf van de IDF beschikken. Of dat nu relevante satellietgegevens, vuurkracht vanuit de lucht of een hoge vuursnelheid van artillerie en raketten betekent.

Het zal nog enkele jaren duren voordat deze op netwerken gebaseerde oorlogsmachine is voltooid, maar de IDF heeft aanzienlijke vooruitgang geboekt en bouwt voort op tientallen jaren van eerdere technologische ontwikkeling.

Militaire delegaties uit de Verenigde Staten, Griekenland, Cyprus, Marokko, Tsjechië, Polen en tal van andere landen kwamen dit concept bestuderen en bekijken hoe de IDF het implementeert.

Zij zagen hoe de elite Multidimensionale Eenheid – een soort innovatie-eenheid die operationele concepten uittest voordat ze worden overgedragen aan de rest van de IDF – deelnam aan de live vuuroefening samen met tanks van het Pantserkorps, infanterie van de Golani-brigade, IAF-gevechtsvliegtuigen en helikopters, drones die granaten droppen op precieze locaties, robots van de Grondtroepen en anderen.

Deze strijdkrachten traden op als één gecoördineerde “vuist” en voerden een aanval uit op een nagebouwde vijandelijke positie bij Tze’elim. Eerst werden grote vuurkrachtaanvallen gecoördineerd en vervolgens werd een gezamenlijke pantser- en infanteriemanoeuvre uitgevoerd.

“Dit is de eerste keer dat vertegenwoordigers van militairen uit de hele wereld samenkomen op één basis met als doel multidimensionale manoeuvres te bespreken,” zei de IDF.

Tijdens de eerste twee dagen van de conferentie, voorafgaand aan de schietoefening, besprak de IDF de manieren waarop oorlogvoering verandert en hoe het slagveld een gevechtsruimte is geworden, met daarin nieuwe vijandelijke capaciteiten.

Op de derde dag kregen deze concepten praktische vorm, waarbij de IDF liet zien hoe zij gebruik maakt van commando- en controlestations, stations voor het verzamelen van inlichtingen, logistiek en andere mogelijkheden om de prestaties van haar soldaten te verbeteren.

We leven in een tijdperk waarin vijanden kant-en-klare drones kunnen kopen en deze kunnen bewapenen met granaten, waardoor een soort luchtmacht ontstaat. Vijanden kunnen enorme aantallen raketten en antitankraketten afvuren vanuit bebouwde woonwijken alvorens te verdwijnen in een menigte menselijke schilden. Juist in deze tijd legt de IDF sterk de nadruk op haar vermogen om snel doelen op te sporen en te ontmaskeren.

Terwijl in het verleden een pelotonscommandant of teamleider zijn vijand kon vinden met een verrekijker, lijkt de gevechtsruimte tegenwoordig bedrieglijk leeg van strijders, die zich boven- en ondergronds in betonnen versterkingen hebben ingegraven.

Na blootstelling wil de IDF de mogelijkheid hebben om op een precieze manier toe te slaan en zoveel mogelijk te voorkomen dat niet-strijders gewond raken. Zij wil ook grote aantallen doelen in zeer korte tijd kunnen treffen. Om dat te bereiken, verbindt zij inlichtingen en vuurkracht via commandonetwerken en gebruikt zij kunstmatige intelligentie om die netwerken slimmer te maken.

Dit betekent dat tanks, vliegtuigen en drones allemaal verbonden zijn en dat de informatie die zij naar het militaire netwerk sturen beschikbaar is voor de teamleider die in een straat patrouilleert.

Een ander belangrijk doel van de IDF in deze richting is het behoud van de centrale rol van de vechtlust, iets wat de technologie, althans voorlopig, niet kan vervangen. Dit betekent dat officieren zich moeten aanpassen aan de cultuur van de jongeren, die zich tegenwoordig aanmelden en die heel anders zijn dan degenen die 20 en 30 jaar geleden bij het leger gingen.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox