
Zondagavond vuurden door Iran gesteunde Houthi-terroristen in Jemen nog een ballistische raket af op Israël. De aanval liet sirenes afgaan in verschillende regio’s van het land – waaronder het zuiden, de regio Jeruzalem en het grotere gebied rond Tel Aviv.
Het Israëlische leger meldde aanvankelijk dat er “minstens twee raketten” waren afgevuurd vanuit door Houthi gecontroleerd gebied. De IDF corrigeerde deze verklaring later: “Na verificatie werd vastgesteld dat één enkele raket werd gelanceerd vanuit Jemen. Er werden onderscheppingspogingen gedaan en de raket werd hoogstwaarschijnlijk met succes onderschept,” aldus de officiële verklaring. De sirenes werden “volgens protocol” geluid.
Brokstukken van de raket werden gevonden in de buurt van Meitar in het zuiden van Israël. Er werden geen gewonden of schade gemeld.
Als gevolg van het alarm liepen inkomende vluchten naar Ben Gurion International Airport vertraging op. Een vliegtuig van Arkia uit Eilat en andere vliegtuigen moesten rondcirkelen boven het centrum van Israël. Een Jordaans vliegtuig op weg naar Amman had ook tijdelijk vertraging.
Op vrijdag had de Israëlische luchtmacht al een drone onderschept die op Israël was afgevuurd “vanuit het oosten” – een uitdrukking die het leger gewoonlijk gebruikt om te verwijzen naar Jemen. Omdat de drone buiten het Israëlische luchtruim werd vernietigd, klonken er geen sirenes.
Het was het eerste raketalarm van deze aard in veertien dagen – hoewel de Houthi’s in deze periode raketten bleven afvuren op Israël. Maar omdat deze raketten buiten Israëlisch grondgebied insloegen, klonken er geen sirenes. Terwijl Amerikaanse troepen in dezelfde periode hun aanvallen op Houthi-stellingen in Jemen voortzetten, hielden Amerikaanse regeringsvertegenwoordigers op zaterdag rechtstreekse besprekingen met Iran – de belangrijkste medestander van de Houthi’s.
Sinds het begin van het Israëlische grondoffensief tegen Hamas op 18 maart hebben de Houthi’s minstens een dozijn ballistische raketten afgevuurd op Israël. De meeste werden onderschept door Israëlische luchtverdedigingssystemen of misten hun doel. De aanvallen worden gezien als een uiting van solidariteit met Hamas, maar ook als onderdeel van een bredere Iraanse strategie om Israël op verschillende fronten te destabiliseren.
Vertegenwoordigers van de IDF gaan ervan uit dat de Houthi’s op dit moment slechts een beperkt aantal functionele raketwerpers hebben – een duidelijk teken van de effectiviteit van de gezamenlijke Israëlisch-Amerikaanse luchtaanvallen op hun infrastructuur.
Israël blijft de situatie nauwlettend volgen. De IDF verklaarde voorbereid te zijn op “alle scenario’s”.