Homoseksuele Palestijnse man onthoofd in IS-stijl

Ahmed werd ontvoerd uit Tel Aviv waar hij zijn toevlucht had gezocht.

Door Edy Cohen | | Onderwerpen: Palestijnen, lhbtiq+
De ideologie en methoden van terreurgroep Islamic State (IS) hebben voet aan de grond gekregen in de Palestijnse samenleving, een van de meest religieus extreme moslimsamenlevingen in het Midden-Oosten. Foto: EPA-EFE / Farooq Khan

Terwijl in sommige landen de LHBTIQ+ agenda’s door ieders strot worden geduwd, zelfs op kleuterschoolniveau, gaan mensen in andere samenlevingen naar het tegenovergestelde uiterste.

Ahmed zou over twee maanden asiel krijgen in Canada, maar werd in plaats daarvan op brute wijze vermoord. De gewelddadige “eerwraak” vond begin oktober plaats, maar vanwege de gruwelijke aard ervan heeft de Palestijnse Autoriteit dit nieuwsbericht gecensureerd. Het was een moord zoals we die in jaren niet meer hebben gezien.

Ahmed Abu Merahia werd door een groep Palestijnen in Hebron geëxecuteerd nadat hij was ontvoerd uit Tel Aviv, waar hij al twee jaar woonde.

De vijfentwintigjarige Ahmed slaagde er ongeveer twee jaar geleden in om een verblijfsvergunning in Israël te krijgen, omdat hij doodsbedreigingen had ontvangen in zijn woonplaats Hebron, die wordt bestuurd door de Palestijnse Autoriteit (PA). Hij vluchtte vandaar en kwam naar Israël. Zijn plan was om naar Canada te gaan, en inderdaad leek het geluk hem aanvankelijk toe te lachen. Canada toonde zich bereid hem als vluchteling-immigrant te aanvaarden op basis van zijn persoonlijk verhaal en de vervolging tegen hem in Hebron. Ondertussen woonde hij in Israël, vond een baan en verdiende behoorlijk zijn brood. Totdat een groep Palestijnen erin slaagde hem te ontvoeren en hem met geweld terugbrachten naar de stad Hebron. Degene die Abu Marahia vermoordde zorgde ervoor dat de gebeurtenis op video werd vastgelegd en op sociale media werd verspreid, nadat de overledene was onthoofd.

Zelfs de officiële woordvoerder van de Palestijnse politie gaf toe dat dit een van de meest gruwelijke misdaden is die onlangs zijn geregistreerd. Het schept een gevaarlijk cultureel precedent van onthoofding, dat voor herhaling vatbaar is. De woordvoerder deed een beroep op de jongeren om de video niet te verspreiden.

Illustratie. Zizo Abul Hawa is een andere homoseksuele Palestijnse man die asiel heeft gevonden in Tel Aviv nadat hij doodsbedreigingen had ontvangen van Palestijnse familie en vrienden. Er zijn honderden anderen zoals hij. (Foto: Nora Savosnick / Flash90)

Arabische landen hebben weinig tolerantie voor homoseksualiteit. De houding verschilt echter van land tot land. In Golfstaten zoals Dubai is het beleid “Vraag niet, zeg niet”. In andere landen zoals Libanon of Jordanië is er meer tolerantie en zijn er zelfs speciale uitgaansgelegenheden voor homo’s. Egypte en de Palestijnse Autoriteit kennen bijvoorbeeld geen tolerantie.

De Koran bevat geen directe verwijzing naar de bestraffing of executie van homoseksuelen. Maar een aanzienlijk aantal moslimgeleerden interpreteert homoseksualiteit als een zonde en een misdaad, en steunt de doodstraf voor homoseksuelen. De meest extremistische geestelijken baseren zich op de Hadith, een verzameling mondelinge rechtstradities die aan Mohammed worden toegeschreven. Veel Hadiths (ahadith) bespreken livat (geslachtsgemeenschap tussen mannen). Twee voorbeelden zijn:

  • “Als een man een andere man bestijgt, beeft de troon van God.”
  • “Dood degene die het doet en dood ook degene die het wordt aangedaan.” (Blijkbaar in verwijzing naar de actieve en passieve partners in homoseksuele gemeenschap)

Daarom kan homoseksuele activiteit in moslimmaatschappijen tot de dood leiden. Meestal niet door toedoen van de autoriteiten, behalve in Iran. Zoals in het geval van Ahmed, nemen mensen in conservatieve Arabische samenlevingen soms de “wet” in eigen hand en voeren een vonnis uit. We hebben vele voorbeelden gezien in de Palestijnse Autoriteit, in Egypte en elders.

Honderden Palestijnen zijn naar Israël gevlucht nadat zij wegens homoseksualiteit waren bedreigd. Sommigen van hen gebruiken Israël als een tussenstation terwijl ze proberen asiel te krijgen in westerse landen, zoals Ahmed. Sommige van deze Palestijnen kiezen ervoor zich in de staat Israël te vestigen, met een verblijfsvisum dat om louter humanitaire redenen wordt afgegeven.

In de Palestijnse samenleving worden homo’s behandeld als religieuze ongelovigen en ook als gevaarlijke criminelen, die moeten worden vernietigd om de traditionele en religieuze samenleving waarin zij leven niet te besmetten. In de Arabische samenleving zijn de eer van een persoon en de eer van zijn familie van het grootste belang. Het zijn de familieleden van de homo die zich van het probleem moeten “ontdoen”, zodat het sociale stigma niet aan hen kleeft. De enige manier om dit te doen is de homoseksueel te vermoorden. Het is vergelijkbaar met het vermoorden van vrouwen, omdat ze zogenaamd de familie onteren. (Zie ook: The Tragedy of Palestinian Honor Killing.) Het is hetzelfde. Dezelfde schaamte, hetzelfde stigma en dezelfde methode om het stigma uit te wissen.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox