LedenHolocaust Survivors Band – trommelen tegen antisemitisme

“Ik laat mensen zien dat er nog steeds overlevenden zijn en dat we het antisemitisme hebben overwonnen. We zijn springlevend.”

Door David Lazarus |
Foto: Saul Dreier

Ik kan Saul geen Holocaustoverlevende noemen, want overleven is in leven blijven. Op zijn 95e is Saul levenslustiger dan de meesten op welke leeftijd dan ook en inspireert hij iedereen die in zijn buurt komt. Het is onmogelijk om in het gezelschap van deze bijna honderdjarige te zijn zonder besmet te raken door zijn levenslust.

Ik vroeg hem naar het geheim van zijn geluk en dit was zijn antwoord:

“Vijf jaar geleden werd ik wakker en las een artikel over een 108-jarige overlevende van de Holocaust die piano speelde (Alice Herz-Sommer red.). Ze deed me denken aan mijn tijd in het vernietigingskamp Theresienstadt. De nazi’s probeerden de wereld voor de gek te houden door het een leuke plek te laten lijken. Ik zat in een barak met een beroemde voorzanger en hij zong, dus ik kreeg twee lepels om mee te klappen. Ik was 14 jaar oud. Als je muziek maakt vergeet je dat je honger hebt.”

Saul vervolgt: “Ik besloot ter plekke om een Holocaust Survivors Band op te richten. Ik maakte mijn vrouw wakker en vertelde het haar....

Israël Vandaag Lidmaatschap

Word Lid

 • Lees alle content voor leden

                     

  Krijg exclusieve en verdiepende artikelen uit Israël.

 • Steun betrouwbare journalistiek, rechtstreeks vanuit Jeruzalem

                     

  Raak verbonden met Israël, vanuit huis.

 • Laat de stem van hoop en waarheid horen

  Word onderdeel van de internationale Israel Today-familie