LedenHoe Israël een rolmodel werd voor Arabische staten

Het geeft een nieuwe betekenis aan de Bijbelse profetie “Uit Sion zal de Thora voortkomen, en het woord van God uit Jeruzalem.”

Door David M. Weinberg | | Onderwerpen: Abraham Akkoorden
De Abraham Akkoorden zijn een groter succes dan de meeste mensen hadden durven dromen. Foto: Kobi Gideon / GPO

Het mooie van de Abraham Akkoorden is dat zij gekenmerkt worden door warme vriendschappen, ondersteund door een discours van oprechte tolerantie en ideologische matiging. Dit is nog belangrijker dan de ontluikende handelsrelaties en defensieovereenkomsten met de VAE, Bahrein en Marokko.

Tijdens herhaalde bezoeken aan de Golf hebben mijn Arabische gesprekspartners benadrukt dat zij niets minder willen dan de identiteit en het wereldbeeld van de Arabische moslims opnieuw definiëren. Zij zien Israëls vermenging van traditie en verlichting als een model.

Stel je voor: Israël als rolmodel voor de modernisering van gematigde Arabische samenlevingen. Dit is voor mij als Jood en Israëliër enorm bemoedigend, ja zelfs versterkend. Het geeft een nieuwe betekenis aan de Bijbelse profetie: “Uit Sion zal Thora voortkomen en het woord van God uit Jeruzalem.”

De basis voor deze relatie is de gelijkenis tussen onze samenlevingen. De Israëlische samenleving en de samenlevingen van de VAE, Bahrein en Marokko koesteren hun sterke etnische, culturele en religieuze identiteit en waarderen tegelijkertijd de moderniteit. Zij...

Israël Vandaag Lidmaatschap

Word Lid

 • Lees alle content voor leden

                     

  Krijg exclusieve en verdiepende artikelen uit Israël.

 • Steun betrouwbare journalistiek, rechtstreeks vanuit Jeruzalem

                     

  Raak verbonden met Israël, vanuit huis.

 • Laat de stem van hoop en waarheid horen

  Word onderdeel van de internationale Israel Today-familie