Hezbollah bereidt zich voor op confrontatie met Israël

De terreurgroep wil de mogelijkheid openhouden om Galilea binnen te vallen.

Door Baruch Yadid/TPS | | Onderwerpen: Hezbollah
Hezbollah-vlaggen net over de grens in Libanon, 03 juli 2022. Foto: Ayal Margolin/Flash90

Met een reeks strategische politieke en militaire stappen intensiveert Hezbollah zijn voorbereidingen voor een op handen zijnde confrontatie met Israël, waardoor het de aandacht van de wereld trekt en de bezorgdheid over de regionale stabiliteit aanwakkert.

Onder het mom van de strijd voor een Israëlisch grenshek wil de Libanese terreurgroep de mogelijkheid van een invasie van de Galilea openhouden en tegelijkertijd de belangen van Iran dienen om voet aan de grond te krijgen in Syrië.

Hezbollah-leider Hassan Nasrallah bevordert de inzet van zijn troepen langs de grens en heeft daar meer dan 30 observatieposten opgezet. Libanese bronnen suggereren dat de groep zich voorbereidt op een langdurig conflict met Israël, dat volgens hen geleidelijk de nieuwe spelregels van Nasrallah accepteert.

Recente incidenten zijn onder andere een door Hezbollah-terroristen bezette tent in een gebied ten zuiden van de grens maar ten noorden van een Israëlische veiligheidsbarrière in de buurt van Mount Dov, waar de grens met Syrië loopt.

De tenten staan op slechts een paar honderd meter van een grenspost van Hezbollah aan de Libanese kant van de grens. Het kamp ligt niet in de buurt van Israëlische gemeenschappen, maar in een gebied waar de Israëlische Strijdkrachten regelmatig opereren om infiltratie te voorkomen.

Zaterdag stak een groep van ongeveer 18 Libanezen, waaronder een parlementslid, de grens over voordat ze door waarschuwingsschoten werden teruggedreven.

En vorige week slaagde Hezbollah erin om bewakingsapparatuur te stelen die op een Israëlische toren langs de grens was gemonteerd.

Terwijl de spanningen escaleren, heeft Libanon de eisen van Hezbollah gesteund en onderhandelingen met Israël over de grens afgewezen. Al Akhbar, een Libanees dagblad dat dicht bij Hezbollah staat, meldde zaterdag dat Beiroet eiste dat Israël de in 1923 vastgestelde grens zou erkennen en zich zou terugtrekken uit het dorp Ghajar. De recente opmerkingen van Nasrallah onderstreepten dit standpunt door te waarschuwen voor een onvermijdelijke escalatie als de situatie niet onmiddellijk wordt opgelost.

Bovendien blijft Hezbollah de Israëlische Strijdkrachten provoceren en Israël uitdagen langs de Blauwe Lijn, waardoor grensincidenten verergeren en bestaande overeenkomsten worden geschonden. De dreigementen van Nasrallah om zich te verzetten tegen alle pogingen om een op Israëlisch grondgebied opgezette tent te verwijderen, geven aan dat de terreurgroep vastbesloten is om haar aanwezigheid in het gebied te doen gelden.

De oplopende spanningen hebben de aandacht getrokken van de Verenigde Staten, die proberen te bemiddelen tussen Israël en Libanon om een volledige oorlog te voorkomen. Amos Hochstein, de Amerikaanse energiegezant die bekend staat om zijn betrokkenheid bij eerdere bemiddelingspogingen in maritieme grensgeschillen, is naar de regio gestuurd.

De militaire capaciteiten van Hezbollah zijn aanzienlijk verbeterd: de groep beschikt over 15 bataljons, waaronder de elite-eenheid Radwan met 8.000 goed getrainde strijders. Deze troepenmacht is overgebracht van de conflicten in Syrië naar de Israëlische grens en brengt onschatbare operationele ervaring mee.

Daarnaast zijn er berichten over een opmerkelijke verbetering in de onbemande luchtverdediging en antitankwapens van Hezbollah.

De grens tussen Israël en Libanon

Cartografen van de VN tekenden de Blauwe Lijn die de 120 km lange grens markeert in 2000 om de Israëlische terugtrekking uit Libanon te verifiëren, die later door de Veiligheidsraad als volledig werd bevestigd. De grens loopt van Rosh Hanikra aan de Middellandse Zee tot Mount Dov. Hezbollah zegt de Blauwe Lijn niet te erkennen en betwist tal van punten langs de grens.

Deze punten omvatten een strook land op de berg Dov die Israël heeft veroverd op Syrië. Hezbollah beweert dat het gebied genaamd Shebaa Farms tot Libanon behoort. Syrië heeft nog geen commentaar gegeven.

Internationale vredeshandhavers van de VN in Libanon (UNIFIL) zijn sinds 1978 in Zuid-Libanon gestationeerd om de grens te bewaken.

Israël en Libanon bereikten echter in oktober 2022 een door de VS bemiddelde overeenkomst om hun zeegrens vast te stellen.

Hezbollah heeft het afgelopen jaar maar liefst 27 militaire posten langs de grens opgericht.

De posten werden opgericht onder het mom van Groen zonder Grenzen, een aan Hezbollah gelieerde organisatie die zich voordoet als een milieu-ngo. Hezbollah lanceerde het project parallel aan de bouw door Israël van een versterkt grenshek langs de hele grens. De inspanningen van Israël om de grens te versterken werden uitgelokt door de ontdekking van grensoverschrijdende aanvalstunnels door Hezbollah in 2018.

Volgens resolutie 1701 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, die in 2006 een einde maakte aan de Tweede Libanonoorlog, is het de terreurgroep verboden om in de buurt van de grens te opereren. Israëlische functionarissen hebben kritiek geuit op het onvermogen van UNIFIL om Hezbollah te stoppen.

Hezbollah wordt verantwoordelijk gehouden voor een bomaanslag langs de weg bij de grensovergang Megiddo in Israël in maart. Nasrallah zou ook het groene licht hebben gegeven aan Palestijnse terreurgroepen in Libanon om tijdens Pesach in april een spervuur van raketten op Israël af te vuren.

Hezbollah ziet de verdeeldheid in de Israëlische samenleving over het hervormingsinitiatief van de regering als een teken van zwakte.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox