LedenHet tv-programma dat mijn kijk op de wereld veranderde

Als leider van een Messiaans-Joodse gemeente besefte ik dat er geen gemakkelijke antwoorden zijn in het leven of in het geloof, maar veel mensen houden niet van het idee dat er misschien geen duidelijke oplossing is voor een probleem.

Door David Lazarus | | Onderwerpen: Jodendom, geloof
Shtisel. Een diepgaande blik op het orthodoxe Joodse leven, en het algemene belang van een goed uitgebalanceerde geloofstraditie. Foto: Yes TV

Als u de kans nog niet hebt gehad, raad ik u ten zeerste aan de populaire Israëlische serie Shtisel te bekijken, een dramatisch beeld van het dagelijks leven van een orthodox-Joodse familie uit Mea Shearim, Jeruzalem.

Zien hoe de orthodoxe Joden van Jeruzalem hun dagelijkse familiedrama’s beleven, van rivaliteit tussen broers en zussen tot gefrustreerde ouders die hun kinderen toch verwennen en de vreemde wereld van Haredi-dating en matchmaking.

Het boeiendste deel van de show is te zien hoe de ultraorthodoxe Joden omgaan met dezelfde kwesties die ons hele leven raken, onze diepste verlangens en angsten, liefde, intimiteit, verraad, verbintenis en ontrouw, om er maar een paar te noemen. We lachen en huilen en realiseren ons dat we eigenlijk niet verschillen van onze ultraorthodoxe Joodse buren, behalve op één cruciaal punt – zij hebben een Bijbels erfgoed en duizenden jaren oude tradities die hen als een kompas door de wendingen van het dagelijks leven leiden.

Mijn vrouw en ik kijken de serie opnieuw en wilden één scène met u delen die ons allen kan helpen de wereld...

Israël Vandaag Lidmaatschap

Word Lid

 • Lees alle content voor leden

                     

  Krijg exclusieve en verdiepende artikelen uit Israël.

 • Steun betrouwbare journalistiek, rechtstreeks vanuit Jeruzalem

                     

  Raak verbonden met Israël, vanuit huis.

 • Laat de stem van hoop en waarheid horen

  Word onderdeel van de internationale Israel Today-familie