LedenHet land bloeit op als het volk thuis is

Er zijn inmiddels 75 jaar verstreken en de staat Israël telt iets minder dan 10 miljoen inwoners. Over 25 jaar, wanneer Israël zijn honderdste verjaardag viert, zal de bevolking uit ongeveer 17 miljoen mensen bestaan.

Door Aviel Schneider | | Onderwerpen: Palestijnen
Twee meisjes vieren de oogst in Kibboets Ayelet Hashahar in het noorden van Israël. Foto: Haim Azulay / Flash90

Het kleine Israël is een fenomeen in het demografische landschap van de eenentwintigste eeuw. Bij de oprichting van de staat in 1948 waren er 650.000 inwoners, in 1988 waren dat er al 4,5 miljoen. Naast de natuurlijke aanwas verklaren immigratiegolven deze snelle bevolkingsgroei. Demografen vrezen een catastrofe als de bevolking van Israël in de komende 25 jaar bijna verdubbelt en de infrastructuur niet wordt aangepast aan de snelle bevolkingsgroei.

Prognose

Het Israëlische Centraal Bureau voor de Statistiek verwacht dat de bevolking van Israël in 2030 11,1 miljoen, in 2040 13,2 miljoen en in 2048 15,2 miljoen zal bedragen. Naar OESO-normen is Israël een jong land. 28,1 procent van de Israëlische bevolking is 14 jaar of jonger, terwijl het OESO-gemiddelde 18 procent bedraagt. De jaarlijkse bevolkingsgroei van Israël bedraagt 2 procent, meer dan driemaal het OESO-gemiddelde van ongeveer 0,6 procent. In 2065 zullen er ongeveer 20 miljoen mensen in Israël wonen. Bovendien heeft Israël het hoogste geboortecijfer van alle geïndustrialiseerde landen, met gemiddeld 3,1 kinderen per gezin.

Bevolkingsdichtheid

De bevolkingsdichtheid van Israël is nu al een van de hoogste ter wereld, met 395 inwoners per vierkante...

Israël Vandaag Lidmaatschap

Word Lid

 • Lees alle content voor leden

                     

  Krijg exclusieve en verdiepende artikelen uit Israël.

 • Steun betrouwbare journalistiek, rechtstreeks vanuit Jeruzalem

                     

  Raak verbonden met Israël, vanuit huis.

 • Laat de stem van hoop en waarheid horen

  Word onderdeel van de internationale Israel Today-familie