“Het Joodse volk keert terug naar hun Vader in de hemel”

Te midden van mediabeelden van onrust en instorting, juicht een prominente rabbijn het recordaantal Israëli’s toe die zich met de Bijbel bezighouden.

Door Ryan Jones | | Onderwerpen: bijbelprofetie, Bijbel
Het Joodse volk is teruggekeerd naar het land, en nu bewegen ze langzaam terug naar God. Foto: David Cohen/Flash90

Israël is in beroering. Wekelijkse massaprotesten, wijdverspreide onrust en sociale verdeeldheid en chaos in de gelederen van het leger (IDF). Dat is tenminste hoe de mainstream media de situatie afschilderen.

Een vooraanstaande Israëlische rabbijn heeft een heel ander beeld, gebaseerd op statistieken die door de mainstream media worden genegeerd.

Volgens rabbijn Hagai Lundin is dit het beste jaar sinds de wedergeboorte van Israël in 1948 wat betreft het aantal Israëli’s dat zich tot God bekeert.

In een opiniestuk gepubliceerd door de National Religious Press, merkte Lundin op dat in het komende Joodse jaar (dat begint met Rosh Hashanah midden september), meer dan 180.000 Joden in Israël formeel Torah zullen studeren in erkende instellingen in het hele land, een stijging van 6-10% sinds de Corona pandemie.

En dat is nog niet alles.

“De yeshiva’s stromen over, bijbelstudiehuizen voor vrouwen schieten als paddenstoelen uit de grond, en voor elke vacature in de infanteriebrigades van het IDF zijn er acht afgestudeerden van religieuze voorbereidingscursussen,” schreef de rabbijn.

Bovendien benadrukte hij dat, in tegenstelling tot de dienstweigeraars aan de linkerkant van de samenleving, steeds meer jonge religieuze Joden zich vrijwillig aanmelden voor militaire dienst en dat steeds meer ultraorthodoxe Joden de arbeidsmarkt betreden.

“Volgens de onheilsprofeten stort de jeugd in, overspoeld door smartphones, ongehoorzaam aan hun ouders en de instellingen waarin ze zijn opgevoed, en zwevend tussen een klinische depressie en het land verlaten. Maar het blijkt dat de werkelijkheid, zoals altijd, anders is dan hoe die in de media wordt afgeschilderd.” Lundin vervolgt. “Het is waar dat er problemen zijn, en veel van die problemen; maar er is iets sterkers – het verlangen naar betekenis, of wat we ‘nabijheid tot God’ noemen.”

In de afgelopen decennia is Israël zich inderdaad steeds meer gaan richten op religieus conservatisme. Rabbi Lundin zegt dat vandaag de dag ongeveer 80% van de Israëlische Joden op zijn minst als licht religieus kan worden beschouwd, en hij schat dat van de zeven miljoen Joden in Israël er maar liefst drie miljoen zullen bidden bij de Klaagmuur in Jeruzalem op de komende Hoge Feestdag.

“Ik stel voor dat iedereen stopt met bang zijn,” concludeerde de rabbijn. “Het Joodse volk keert terug naar hun Vader in de hemel, en er is niets dat hen kan tegenhouden,” voegde hij eraan toe.

Rabbijn Lundin is momenteel het hoofd van de Hesder yeshiva in de centraal Israëlische stad Holon. Het Hesder-programma stelt jonge religieuze Israëlische Joden in staat om Torastudie te combineren met hun militaire dienst.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox