Het is tijd om Al Jazeera te verbieden in Israël

Waarom schieten we onszelf in de voet? Arabische regeringen erkennen het gevaar van Al Jazeera. Israël moet nu hetzelfde doen.

Door Edy Cohen | | Onderwerpen: antisemitisme, Al Jazeera
Al Jazeera kantoor in Jeruzalem Foto: Yonatan Sindel / Flash90

Al vele jaren behartigt de nieuwszender Al Jazeera de belangen van de Moslimbroederschap en haar bondgenoten zoals Hamas en andere Palestijnse groeperingen. Qatar, dat de leiding heeft over Al Jazeera, is de belangrijkste financier van de Moslimbroederschap en werkt aan de bevordering van de belangen van de beweging.

In de afgelopen jaren heeft de Moslimbroederschap nederlagen geleden bij verkiezingen in Tunis en Marokko, en de kracht van de beweging in de Arabische wereld begint af te nemen, waardoor de steun van Qatar belangrijker is dan ooit. Veel landen beginnen sancties op te leggen die het moeilijk maken voor het netwerk om uit te zenden.

In Soedan hebben de autoriteiten in de afgelopen weken de stopzetting bevolen van de uitzendingen van een van de twee Al Jazeera-kanalen die rechtstreeks in het land uitzenden. Uitzendingen vanuit Qatar blijven Soedan bereiken, maar de autoriteiten maken melding van verontrustende problemen met de activiteiten van het netwerk en zullen het naar verwachting sluiten.

De president van Tunesië gelastte het netwerk in juli 2021 zijn activiteiten te staken, en in Egypte werden de activiteiten van Al Jazeera in 2011 voor vijf jaar stilgelegd en verschillende journalisten die voor het netwerk werkten werden gevangengezet.

In Saudi-Arabië, Marokko en de VAE is Al Jazeera helemaal niet actief en worden de burgers daar niet blootgesteld aan de uitzendingen van het netwerk.

Al Jazeera, een netwerk dat de massa’s ophitst, blijft echter zonder enige beperking vanuit Israël uitzenden. De journalisten van het netwerk zenden uit in tijden van crisis en pushen hun anti-Israël agenda zelfs tijdens gevoelige gebeurtenissen zoals rellen op de Tempelberg, in het gebied van Shimon HaTzadiq [de Sheikh Jarrah buurt] en in Israëlische ziekenhuizen wanneer gevangen terroristen daar worden overgebracht tijdens hongerstakingen.

De verslaggevers van het netwerk haasten zich om op de plaats van de crisis aan te komen en de menigte op te hitsen door onwaarheden te verkondigen, en dat alles terwijl ze live uitzenden. Hun verslaggeving is eenzijdig en vol kwaadaardige propaganda. Tijdens Operation Guardian of the Walls (de Gaza-oorlog van vorig jaar) zond het netwerk regelmatig rechtstreeks vanuit Gaza uit. Er moet op worden gewezen dat Al Jazeera niet alleen in het Arabisch, maar ook in het Engels opereert en zijn eenzijdige propaganda in vele westerse landen uitzendt.

Heeft de vrijheid van meningsuiting in de Staat Israël alle proporties verloren?

Het moet bekend zijn dat de uitzendingen van Al Jazeera in het Engels relatief gematigd zijn en aangepast aan het Westerse publiek. In het Engels bijvoorbeeld sympathiseert het netwerk met de Holocaust van de Joden, terwijl het die in het Arabisch ontkent. Qatar speelt dit dubbelspel al lang.

In het verleden heeft Israël meer dan eens de mogelijkheid besproken om de activiteiten van het netwerk in het land stop te zetten, maar zonder succes. De Israëlische democratie moet zichzelf beschermen.

De Moslimbroederschap, die in de Arabische landen de macht heeft verloren, probeert de Palestijnse zaak te steunen om zo de macht te heroveren. Al Jazeera geeft een platform aan iedereen die Israël aanvalt. Het brengt de jeugd in de Arabische landen antisemitisme bij. Het netwerk is de laatste jaren ook gestopt met het uitnodigen van Israëlische commentatoren, zoals het dat in het verleden wel deed. Persoonlijk ben ik al jaren niet meer uitgenodigd om op het netwerk te verschijnen als gevolg van de druk van Hamas en de Palestijnse facties.

Waarom schieten we onszelf in de voet? Arabische regeringen erkennen het gevaar van Al Jazeera en hebben zich ingespannen om het in hun landen het zwijgen op te leggen.

Israël moet nu hetzelfde doen.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox