LedenHet geven van tienden: geldt dit Bijbelse gebod nog steeds?

Vandaag zijn er veel Joden en christenen die met hun Bijbelse ‘tienden’ geloofsgemeenschappen en goede doelen ondersteunen.

Door Michael Selutin | | Onderwerpen: Bijbel, geld
Geld tellen. Foto: Abed Rahim Khatib / Flash90

Dit artikel verscheen in het augustus/september 2023 – magazine van Israel Today. Leden van Israel Today lezen de artikelen eerst. Ben je nog geen lid? Klik hier!


Tienden (maasser in het Hebreeuws) verwijzen naar het geven van een tiende van iemands inkomen aan liefdadigheid. Dit concept vinden we al terug in de Bijbel en ook vandaag de dag zijn er veel Joden en talloze christenen die op deze manier geloofsgemeenschappen en goede doelen ondersteunen.

De eerste keer dat we de ‘tienden’ in de Bijbel tegenkomen, is nadat Abram vier koningen verslagen heeft. ‘En Melchisedek, de koning van Salem, liet brood en wijn brengen. Hij was een priester van God, de Allerhoogste en sprak een zegen over Abram uit: ‘Gezegend zij Abram door God, de Allerhoogste, schepper van hemel en aarde. Gezegend zij God, de Allerhoogste: uw vijanden leverde Hij aan u uit.’ Abram gaf aan Melchizedek een tiende van wat hij had veroverd’ (Genesis 14:18-20).

Priester

Het schijnt in Abrahams tijd gebruikelijk te...

Israël Vandaag Lidmaatschap

Word Lid

 • Lees alle content voor leden

                     

  Krijg exclusieve en verdiepende artikelen uit Israël.

 • Steun betrouwbare journalistiek, rechtstreeks vanuit Jeruzalem

                     

  Raak verbonden met Israël, vanuit huis.

 • Laat de stem van hoop en waarheid horen

  Word onderdeel van de internationale Israel Today-familie