Het einde van de regering? Arie Deri mag geen minister zijn

De leider van de Shas-partij zegt niet af te treden, ondanks de uitspraak van het Hooggerechtshof. Hij dreigt de regering ten val te brengen als hij wordt ontslagen.

Door | | Onderwerpen: Benjamin Netanyahu
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu en minister van Binnenlandse Zaken Arie Deri. Foto: Yonatan Sindel/Flash90

Het Hooggerechtshof oordeelde woensdagavond dat de benoeming van Shas-voorzitter Arie Deri tot minister van Binnenlandse Zaken en Volksgezondheid “hoogst ongepast” was vanwege zijn strafrechtelijke veroordelingen, laatstelijk voor belastingfraude in 2022.

Deze dramatische uitspraak heeft de spanningen tussen de regering en de juridische wereld over de plannen om het rechtssysteem te herzien, verder aangewakkerd.

Coalitieleden hebben aangekondigd dat zij wetgeving zullen aannemen die de rechtbanken verbiedt de regering op grond van “redelijkheid” terzijde te schuiven, maar dit zal waarschijnlijk niet volstaan om deze uitspraak ongedaan te maken.

De Shas-fractie heeft gedreigd de regering ten val te brengen als Deri na de uitspraak wordt ontslagen. Minister van Sociale Zaken Yaakov Margi (Shas) zei dat zijn partij de voortzetting van de regering-Netanyahu waarschijnlijk niet zal steunen als premier Benjamin Netanyahu Deri ontslaat.

De Shas-partij reageerde op de uitspraak van het Hooggerechtshof met: “Vandaag heeft het hof praktisch beslist dat de verkiezingen zinloos zijn. De beslissing van het hof is politiek gemotiveerd en uiterst onredelijk.”

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox