Herinneringen: Israëli’s stellen hun huis open voor overlevenden van de Holocaust

Een nieuw initiatief voor de Holocaust-herdenkingsdag brengt de verhalen van de overlevenden letterlijk thuis bij de gewone Israëliër.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: Holocaust
Holocaust-overlevende Ines Nissim vertelt haar verhaal aan de Israëlische president Isaac Herzog Foto: Koby Gideon / GPO

“Herinneringen in de Huiskamer” (Zicharon Ba’Salon) is een initiatief dat in 2011 van start is gegaan en waarbij gewone Israëli’s hun huizen openstellen voor overlevenden van de Holocaust om hun verhalen persoonlijk in hun huis te komen vertellen. Het initiatief is bedoeld om deze verhalen letterlijk “thuis” te brengen bij de Israëli’s.

Het aantal overlevenden van de Holocaust dat nog onder ons leeft, slinkt snel. Israël gelooft dat het van essentieel belang is om hun verhalen te horen en deze ook vast te leggen, voordat het te laat is.

Dit jaar, in de aanloop naar de Holocaust-herdenkingsdag, openden president Isaac Herzog en “First Lady” Michal Herzog als eersten hun huiskamer om Ines Nissim te verwelkomen. Een Griekse Jodin die tijdens de nazi-invasie via Turkije naar het Land Israël wist te ontsnappen.

Ines Nissim was pas 14 jaar oud toen de Duitsers Griekenland binnenvielen. Zij vertelde over de vlucht van haar familie uit Thessaloniki via Turkije naar wat toentertijd het Britse Mandaat was. “Als men over de Holocaust spreekt, wordt vrijwel nooit over de Holocaust in Griekenland gesproken” vertelde ze, “en vaak vragen mensen aan me: ‘Was er dan een Holocaust in Griekenland?'” Mevrouw Nissim beschouwt het als een grote roeping om haar verhaal te vertellen, het verhaal over de vernietiging van de Joodse gemeenschap van Thessaloniki.

Haar aangrijpende verhaal:

“De Joden in Griekenland waren goed geïntegreerd: ze werkten in de handel, als artsen en als uitgevers van kranten. Het was echt een heel kleurrijke gemeenschap, want de mensen spraken vele talen, waaronder Duits en Frans. Toen de Duitsers in 1941 kwamen, veranderde alles. De Joodse meisjes mochten niet meer naar school. De christenen die op de scholen werkten, lieten hen niets meer leren. Daarnaast had mijn vader bijvoorbeeld een zaak van drie verdiepingen met een meubelhandel – ze kwamen, ruimden alles op en brachten de meubels naar Duitsland”.

“In 1943 werd besloten dat alle Joden in één groot getto moesten worden opgesloten. Om de paar dagen namen ze een paar Joden mee, brachten die onder begeleiding van honden weg en lieten hen naar het station lopen, vanwaar ze per trein naar Auschwitz werden gestuurd. Mijn lerares Oudgrieks van mijn school kwam naar ons huis en zei tegen mijn vader: “Ik weet niet wat je te wachten staat, maar ik ben bereid Ines mee naar huis te nemen. Als je niet terugkomt, zal ik haar redden. Mijn vader zei tegen haar: “Ik weet dat het gevaarlijk voor je is, maar als je twee meisjes (we waren met drie zussen) met je mee kunt nemen, dan kan ik verhuizen en een uitweg vinden. En dus nam ze ons in huis. Ze woonde bij een oude vrouw aan wie ze het niet kon vertellen, dus stopte ze ons in een kast. Mijn zus en ik zus hebben daar drie dagen lang in gezeten en geen kik gegeven. Ze kwam ‘s avonds terug van haar werk en bracht ons eten en naar het toilet.”

Ines beschreef hoe haar familie te paard de grens is overgestoken naar het door Italië gecontroleerde deel van Griekenland, een uiterst gevaarlijke tocht. Na de val van Italië in de oorlog, namen de Duitsers de controle over Zuid-Griekenland over, met inbegrip van Athene. Daar verbleef onze familie en de Duitsers eisten van de Joden dat zij zich bij de autoriteiten zouden melden om naar de vernietigingskampen te worden gedeporteerd.

Ines’ familie slaagde erin om met de hulp van partizanen naar Turkije, een neutraal land, te vluchten. Na een uitputtende reis slaagde de familie erin om, met het weinige geld dat zij nog hadden, naar het zuiden te vluchten. Zo bereikten zij Aleppo in Syrië en vandaar uit gingen ze naar het land Israël. Ines vertelde op ontroerende wijze hoe haar familie ondanks de moeilijke omstandigheden in het land Israël aankwam en hoe zij in Tel Aviv terechtkwamen, waar zij nu nog steeds wonen.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox