Heeft Duitsland een “speciale verantwoordelijkheid” in deze oorlog?

De voorzitter van Mercedes-Benz heeft zijn ongenoegen geuit en een miljoen euro gedoneerd aan Israëlische organisaties.

Door Michael Selutin | | Onderwerpen: Duitsland, oorlog in Israël
Mercedes Benz Museum in Stuttgart, Duitsland. Foto: Nati Shohat/FLASH90

De massamoorden van 7 oktober worden beschreven als de ergste gebeurtenis voor Joden sinds de Holocaust. Deze beschrijving trekt daarom ook Duitsland in de schijnwerpers, ook al had het niets te maken met de aanval.

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz heeft ongewoon krachtige woorden gekozen voor zijn veroordeling van Hamas. Nu heeft ook Ola Källenius, de voorzitter van de Raad van Bestuur van Mercedes-Benz, zijn afschuw uitgesproken over de verschrikkelijke daden. Op LinkedIn gaf Källenius de volgende verklaring:

“Ik ben diep geschokt door het nieuws en de beelden die de wereld rondgaan sinds de terroristische aanvallen op Israël. En ik maak me grote zorgen over de mogelijke gevolgen voor de vrede in het Midden-Oosten. Ik heb collega’s, kennissen en goede vrienden in de regio. Mijn diepste medeleven gaat uit naar iedereen die lijdt onder het geweld en nu moet rouwen om het verlies van dierbaren. Mijn gedachten gaan ook uit naar de vele gewonden, de ontvoerden en hun families.

In de afgelopen dagen hebben we contact gelegd met verschillende organisaties en instellingen omdat we een bijdrage willen leveren om het leed ter plaatse in ieder geval een beetje te verzachten. Mercedes-Benz doneert in totaal een miljoen euro aan de hulporganisaties United Hatzalah, dat zich bezighoudt met de aanschaf van reddingsvoertuigen, en aan het Duitse Rode Kruis, dat samen met zijn zusterorganisaties de humanitaire hulp in de regio coördineert.

Natuurlijk staan we voortdurend in contact met het team op onze onderzoeks- en ontwikkelingslocatie in Tel Aviv, en hun veiligheid heeft onze hoogste prioriteit.”

Voor Israëli’s zijn zulke gebaren zeer welkom omdat ze laten zien wie vriend en wie vijand is. Na de slachtpartijen van Hamas is het niet langer mogelijk om onwetend of neutraal te zijn in de context van het conflict over Israël. Vanuit Israëlisch oogpunt sta je ofwel aan de kant van de goeden ofwel aan de kant van de Palestijnse barbaren, of het nu Hamas, Hezbollah of Fatah is.

Duitsland kan nu laten zien of het echt van de geschiedenis heeft geleerd en zijn vijandigheid tegenover Joden opzij heeft gezet.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox