Hebben coronabeperkingen en vaccins ons immuunsysteem verzwakt?

Nieuw Israëlisch onderzoek toont aan dat er tijdens de coronacrisis een toename was van andere aandoeningen aan de luchtwegen. Is dit te wijten aan het vaccin?

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: Israel, corona, gezondheid
Foto: Yossi Aloni / Flash90

Israël heeft de vijfde golf van coronavirusinfecties, aangewakkerd door de Omicron-variant, effectief overwonnen en is bezig met het opheffen van de laatste van de sociale beperkingen die de afgelopen twee jaar kenmerkten. Daarmee zien onderzoekers enkele vreemde, en verontrustende, effecten op de morbiditeit in verband met COVID-19 en andere ademhalingsziekten.

Dr. Shimon Amar en doctoraal student Tal Michael, onderzoekers van de Faculteit Geneeskunde van de Ben-Gurion Universiteit van de Negev, bestudeerden de percentages van infectie en morbiditeit van niet-Corona infectieziekten van vóór de eerste uitbraak van COVID-19, tijdens de twee jaren van zware sociale beperkingen, en nu in de korte periode na de massavaccinaties en de opheffing van de lockdowns.

De studie, waarover Walla News berichtte, werd uitgevoerd in de loop van vier jaar en volgde 386.711 patiënten met verschillende infectieziekten van de luchtwegen. Een van de meer verontrustende bevindingen is dat er na de massale vaccinatiecampagne tegen COVID-19 een 2,64-voudige stijging was van de diagnose van niet-Coronaziekten bij kinderen van 0-3 jaar. Onder alle leeftijden was er een algemene stijging van 1,74 maal het besmettingspercentage van vóór COVID en de maatregelen die werden genomen om het te bestrijden.

Om deze toename te begrijpen, verzamelden de onderzoekers monsters van patiënten in het Soroka Ziekenhuis in Beershva en ontdekten dat deze een aanzienlijke toename vertoonden van het metapneumovirus, dat de bovenste luchtwegen aantast. Het aantal gevallen van ernstig metapneumovirus was aanzienlijk lager vóór het COVID-tijdperk. Er was ook een piek in infecties met het RSV-virus, een infectie van de luchtwegen die vaak voorkomt bij zeer jonge kinderen.

“De toename van infectieziekten onder alle lagen van de bevolking, en jonge kinderen in het bijzonder, roept veel vragen op over mogelijke veranderingen in ons immuunsysteem,” schreef Tal Michael. “Uit de onderzoeksgegevens kan worden geconcludeerd dat de verbazingwekkende effecten van eenvoudige maatregelen zoals maskers en sociale distantie op het verminderen van infectieuze morbiditeit moeten worden toegevoegd aan de mand van beleidsoverwegingen, terwijl we niet vergeten dat deze maatregelen ook vraagtekens hebben, en ons immuunsysteem kunnen beïnvloeden bij verwijdering.”

Met andere woorden, ons immuunsysteem past zich aan. En in de afgelopen twee jaar zijn ze gewend geraakt aan extra lagen van externe bescherming, zoals maskers en sociale distantie. Nu die maatregelen plotseling zijn weggenomen, is ons immuunsysteem verzwakt ten opzichte van de toestand van vóór de COVID. Een soortgelijk effect kan zijn veroorzaakt door de COVID-vaccins.

Eind vorig jaar, toen Israël aandrong op een derde dosis vaccin, benadrukten een aantal Israëlische artsen dat in de meeste gevallen het eigen immuunsysteem van ons lichaam veel doeltreffender is in de strijd tegen COVID-19 zonder het vaccin.

Zie: Is Pfizer Vaccine to Blame for Israel’s High COVID Infection Rate?

Toen de regering begin dit jaar begon te praten over een vierde vaccininjectie, zei een top immunoloog in Tel Aviv dat dat een vergissing zou zijn.

Zie: Not So Fast! Top Immunologist Says Israel Shouldn’t Rush Fourth Corona Shot

En terwijl we langzaam uit de Corona-crisis begonnen te komen, schreef een Israëlische hoogleraar microbiologie en immunologie een vernietigende open brief waarin hij eiste dat de regering verantwoordelijkheid zou nemen voor wat hij noemde de onnodige en destructieve maatregelen die het nam om COVID-19 te bestrijden.

Zie: Immunoloog uit kritiek op Israëls Ministerie van Volksgezondheid

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox