“Handen af van het Heilige Land!”

Campagne roept Biden op om de Israëlische soevereiniteit niet te schenden en roept premier Yair Lapid op om niet te capituleren voor de Amerikanen.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: Joe Biden
Gemeentewerkers plaatsen Amerikaanse vlaggen langs de straten van Jeruzalem in aanloop naar het bezoek deze week van president Joe Biden. Foto: Yonatan Sindel / Flash90

Een verzameling rechtse Israëlische organisaties lanceerde deze week een campagne waarin de Amerikaanse president Joe Biden wordt verteld om zijn handen af te houden van het Heilige Land wanneer hij later deze week een bezoek brengt.

In bepaalde kringen wordt gevreesd dat Biden zal proberen Amerika’s aanzien in de regio, en in het bijzonder bij de Palestijnse Autoriteit, te herstellen door aan te dringen op Israëlische concessies.

De Palestijnse leiders zijn zich hiervan bewust en hebben de afgelopen dagen een eigen campagne gevoerd waarin zij Washington ervan beschuldigen te helpen bij het “verankeren van de Israëlische bezetting” en waarin zij eisen dat Biden van koers verandert en terugkeert naar het pad van de tweestatenoplossing.

Te midden van al het gepraat over een op handen zijnde normalisering tussen Israël en Saoedi-Arabië, vrezen velen ook dat de Amerikanen in ruil voor zo’n dramatische ontwikkeling Israëlische capitulatie zullen beloven in Judea en Samaria (de zogenaamde “West Bank”) en Jeruzalem.

Dat de VS deze dingen doen zou niet zo verwonderlijk zijn. Wat sommige Israëli’s zorgen baart, is dat de huidige interim-premier van het land, Yair Lapid, meer op één lijn zit met dergelijke denkbeelden dan zijn voorgangers, Naftali Bennett en Benjamin Netanyahu.

Lapids boodschap was lange tijd dat Israël zich moet “afscheiden” van de Palestijnen. Vermoedelijk betekent dit dat de Joodse gemeenschappen in het Bijbelse hartgebied moeten worden ontworteld.

Wat nog belangrijker is, volgens degenen achter de campagne, is Lapid op zoek naar een belangrijke diplomatieke overwinning om de vooruitzichten van zijn partij in de komende nationale verkiezingen van Israël op 1 november te verbeteren. En de prijs die hij daarvoor zou willen betalen, zou langdurige gevolgen kunnen hebben.

Op een flyer van de Israëlische organisaties, gericht aan zowel Biden als Lapid, stond te lezen:

Verraad ons niet!
Israëls veiligheid en soevereiniteit zijn geen onderhandelingstroef!
Jeruzalem en de Jordaanvallei zijn Israëls meest vitale existentiële belangen.
Die zijn niet te koop.

De leidende organisatie achter de campagne staat bekend als Regavim. In haar eigen persbericht, schreef Regavim:

President Biden: Maak geen misbruik van Israëls instabiele politieke landschap om historische concessies af te dwingen van een interim-regering die wellicht geneigd zal zijn een enorm hoge prijs te betalen om hun verkiezingsvooruitzichten te ondersteunen.
Premier Lapid: Verkoop onze nationale belangen niet voor fotomomenten met bezoekende hoogwaardigheidsbekleders die hun eigen agenda’s hebben.

In de verklaring worden de specifieke zorgen van de groep verder toegelicht.

Tijdens zijn drie dagen in het land, heeft Biden een bezoek gepland aan de oostelijke helft van Jeruzalem. Het probleem is dat hij daarheen zal gaan in gezelschap van functionarissen van de Palestijnse Autoriteit, en niet van Israëlische functionarissen.

De implicatie is duidelijk: de regering Biden beschouwt Oost-Jeruzalem als “bezet” en aanvaardt de Palestijnse eis dat het de hoofdstad wordt van een toekomstige staat Palestina, een standpunt dat Israël volstrekt verwerpt.

Er wordt ook aangenomen dat Biden een of andere verklaring of opmerking zal maken over de verhoogde status van de Amerikaanse missie voor de Palestijnen in Jeruzalem. Het officieel erkennen van die missie als een de facto ambassade zou de Palestijnse aanspraak op Jeruzalem verder versterken.

H/T Israel 365 News

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox