Hamas vuurt op IDF-soldaten tijdens evacuatie van burgers in Gaza

Israëlische troepen omsingelen naar verluidt een driehoek van drie ziekenhuizen waar de terreurgroep Hamas zijn hoofdkwartier heeft.

Door Pesach Benson | | Onderwerpen: Hamas, Gazastrook
Symbolisch beeld: Hamas paradeert bij de grens tussen Israël en Gaza ter gelegenheid van de verjaardag van de oorlog van 2014 ("Operation Protective Edge") met Israël, 19 juli 2023. Foto: Majdi Fathi / TPS

Terroristen van Hamas hebben zaterdag geschoten op Israëlische soldaten die de evacuatie van Gazaanse burgers uit het Shati-vluchtelingenkamp aan het beveiligen waren, kondigde de Israëlische defensiemacht zondagochtend aan. Volgens de IDF beantwoordden de Israëlische strijdkrachten het vuur en doodden de terroristen.

In een ander gevecht in het kamp vielen de Israëlische strijdkrachten een terroristische cel aan die zichzelf in een gebouw had gebarricadeerd. Een Israëlisch vliegtuig raakte ook een munitiedepot, nadat daarvandaan een antitankraket was afgevuurd, zei het leger.

Met een drone vanuit de lucht raakten de Israëlische strijdkrachten ook een terroristische cel van vier leden. Eén van de terroristen ontsnapte aan de eerste aanval en werd door de drone achtervolgd door de smalle steegjes van het Shati-kamp voordat hij werd geraakt.

De woordvoerder van de Israëlische defensiemacht, viceadmiraal Daniel Hagari, vertelde journalisten zaterdagavond dat het Shifa ziekenhuis, de grootste medische faciliteit in Gaza, niet belegerd was. “Er was veel verkeerde informatie uit Gaza. Daarom wil ik de feiten verduidelijken. Er is geen belegering, ik herhaal, geen belegering van het Shifa ziekenhuis. De oostkant van het ziekenhuis is open voor de veilige doorgang van mensen uit Gaza die het ziekenhuis willen verlaten,” zei Hagari.

“We spreken rechtstreeks en regelmatig met het ziekenhuispersoneel. Het personeel van het Shifa ziekenhuis heeft ons gevraagd om de baby’s op de kinderafdeling te helpen om morgen naar een veiliger ziekenhuis te gaan. We zullen de nodige hulp bieden,” zei hij.

Volgens vertegenwoordigers van Hamas lijkt de IDF een driehoek van drie ziekenhuizen te omsingelen waar Hamas zijn hoofdkwartier heeft: het Shifa Ziekenhuis, het Al-Quds Ziekenhuis en het Indonesische Ziekenhuis.

Het hoofdkwartier van Hamas bevindt zich onder het enorme Shifa ziekenhuiscomplex in het noorden van de Gazastrook, volgens de IDF.

JNS meldt dat Hamas intensief gebruikmaakt van het Shifa Ziekenhuis. In de overtuiging dat Israël tijdens een oorlog geen ziekenhuis zou aanvallen, verschuilen Hamasleiders zich daar. Ze vuren raketten af vanuit het gebouw, verbergen gijzelaars in de ingewanden van het gebouw, martelen collaborateurs en graven tunnels die Shifa verbinden met nabijgelegen locaties.

Israël heeft ook een opname van een telefoongesprek vrijgegeven die bevestigt dat Hamas minstens een half miljoen liter brandstof onder het ziekenhuis heeft opgeslagen.

Eerder meldde JNS dat Hamas met geweld Palestijnen verhinderde om gehoor te geven aan het bevel van Israël om te evacueren naar het zuiden van de Gazastrook.

Ondertussen verklaarde de IDF op zondag dat het humanitaire staakt-het-vuren zou worden voortgezet om Palestijnen toe te staan naar het zuiden te vluchten.

IDF-woordvoerder Avichay Adraee zei in het Arabisch dat de Salah al-Din weg zeven uur lang tussen 9 uur ‘s ochtends en 4 uur ‘s middags zou worden opengesteld voor burgers. Hij voegde eraan toe dat het leger tussen 10.00 en 14.00 uur “tactische pauzes” zou houden in Jabaliya en het nabijgelegen Ezbet Mallin.

Er zou ook een veilige route worden geopend van het Shifa ziekenhuis via de Al-Wahda weg naar de Salah al-Din humanitaire corridor in het zuiden van Wadi Gaza.

Zie ook: 10 dingen die je moet weten over Hamas en ziekenhuizen

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox