Galant: Intensieve gevechten in noordelijke Gazastrook beëindigd, zuiden volgt “binnenkort”

De grootste reguliere pantserdivisie van het Israëlische leger heeft de Gazastrook verlaten om uit te rusten en te trainen.

Door Akiva van Koningsveld | | Onderwerpen: Gazastrook, Hamas
Israëlische troepen tijdens een operatie in de Gazastrook, 14 januari 2024. Foto: IDF

Tachtig dagen na het begin van het grondoffensief van de Israëlische Strijdkrachten tegen Hamas, heeft de Israëlische minister van Defensie Yoav Galant het officiële einde aangekondigd van de zware gevechten in het noorden van de Gazastrook.

“De intensieve manoeuvratiefase in het noorden van de Gazastrook is geëindigd en zal binnenkort ook eindigen in het zuiden,” zei Galant maandagavond in een verklaring, geciteerd door Hebreeuwse media.

“Ongeveer drie maanden geleden … bepaalden we de fasen van uitvoering en maakten we duidelijk dat de intensieve manoeuvreerfase ongeveer drie maanden zal duren – in het noorden van de Gazastrook is deze fase afgelopen,” voegde de minister van Defensie eraan toe.

In het zuiden van de Gazastrook zullen we dit doel snel bereiken, en in beide gebieden zal de tijd komen dat we naar de volgende fase gaan,” zei Galant.

Op maandag verliet de grootste reguliere pantserdivisie van het leger de Gazastrook om uit te rusten en te trainen terwijl drie andere divisies vechten tegen Hamas.

De soldaten van de 36e Pantserdivisie, die ook de Golani Infanterie Brigade en de 7e en 188e Pantserbrigades omvat, beëindigden hun inzet in de Gazastrook op maandag met een ceremonie bij de grens waarbij helikopters van de Israëlische luchtmacht overvlogen.

“Golani-brigade, jullie zijn leeuwen, jullie zijn de strijders van het Joodse volk en de staat Israël. We zijn dankbaar voor het voorrecht om met jullie en aan jullie zijde te hebben gevochten, van bovenaf en van onderaf; we zullen altijd bij jullie zijn,” zeiden IAF-piloten tegen de troepen die de Gazastrook verlieten.

Aanpassing van de troepeninzetplannen

De eenheden van de divisie zullen een korte pauze van legerdienst nemen voordat ze terugkeren naar een trainingsfase, waarna de IDF zal beslissen of en waar ze worden ingezet volgens de operationele behoeften.

Naast de speciale eenheden blijven er nu drie pantserdivisies in de Gazastrook. De 162e Divisie zal opereren in de noordelijke Gazastrook, de 99e Divisie blijft in het centrale deel van de Strook en de 98e Divisie zal vechten in het zuidelijke Hamasbolwerk Khan Yunis.

Vorige week vertelde Galant de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken dat Jeruzalem zijn militaire operatie in het zuiden zou “intensiveren en voortzetten” totdat het leiderschap van Hamas was gevonden en de gijzelaars die door de terreurgroep werden vastgehouden, aan de Joodse staat zouden worden teruggegeven.

Tegelijkertijd citeerde de Washington Post een hoge Amerikaanse functionaris die zei dat Israël al enkele duizenden soldaten had teruggetrokken uit de noordelijke Gazastrook, waarmee “een aanzienlijke terugtrekking” uit de kustenclave werd voltooid.

In een verklaring die dinsdag aan JNS werd verstrekt, zei de IDF dat het “de operationele plannen voor de strijdkrachten in de Gazastrook en het reservesysteem aanpast.”

De Israëlische minister van Defensie Yoav Galant tijdens een gezamenlijke persconferentie met de minister van Financiën Bezalel Smotrich in Jeruzalem op 26 december 2023.

“Deze aanpassingen zijn bedoeld om een effectieve planning en voorbereiding te garanderen voor de voortzetting van de operaties in 2024. De IDF is zich bewust van de noodzaak om vooruit te plannen en te anticiperen op extra taken en oorlogsmissies gedurende het jaar,” vervolgde de legerverklaring.

De woordvoerder van de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad, John Kirby, vertelde CBS op zondag dat Washington er bij Israël op had aangedrongen om “over te schakelen op operaties met een lage intensiteit” in de oorlog tegen de terreur van Hamas.

Het Witte Huis erkent dat Israël “voorbereidende stappen” heeft genomen om zijn offensief terug te schroeven, maar gelooft dat de tijd om over te schakelen naar deze fase van lagere intensiteit “zeer binnenkort” is, zei Kirby.

Israëls antiterreuroperaties waren de afgelopen weken vooral gericht op Khan Yunis, waar de leider van Hamas in de Gazastrook, Yahya Sinwar, zich zou verschuilen achter gijzelaars die werden opgepakt tijdens de invasie van de terreurgroep op 7 oktober in de noordwestelijke Negev.

Ondertussen vonden soldaten van de 646e Reserve Parachutistenbrigade van de IDF acht terroristen van Hamas die zich schuilhielden in een schoolgebouw tijdens een inval in het Nuseirat-kamp in het centrum van de Gazastrook, zei het leger maandag. De terroristen werden gearresteerd en naar Israël gebracht voor ondervraging.

De soldaten vonden ook een wapenarsenaal met grote hoeveelheden munitie in de buurt van de school. Tijdens een andere inval in Nuseirat ontdekten de Israëlische strijdkrachten fabrieken voor de productie van raketten en mortierbommen, evenals wapens die verborgen waren in een gebouw van een humanitaire organisatie.

 

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox