Hamas kan op brede steun rekenen in de Gazastrook

Alle beschikbare informatie geeft aan dat ongeveer 60% van de bevolking in de Gazastrook Hamas en haar gewapende strijd tegen Israël steunt.

Door Yishai Armoni | | Onderwerpen: Palestijnen, Hamas
Een Hamas-betoging in Rafah, in het zuiden van de Gazastrook, op 27 oktober 2022. Foto: Abed Rahim Khatib/Flash90

Hoewel wordt beweerd dat de meerderheid van de bevolking in Gaza vrede wil en gevangen wordt gehouden door Hamas, tonen de gegevens en bewijzen die de afgelopen twintig jaar zijn verzameld consequent het tegendeel aan. Hamas geniet brede steun onder de burgerbevolking van Gaza, die Hamas aan de macht heeft gebracht en dat waarschijnlijk opnieuw zal doen. Deze steun blijkt niet alleen uit opiniepeilingen, maar ook uit de actieve deelname aan Hamas-aanvallen.

In de Palestijnse parlementsverkiezingen van 2006, de laatste die ook in Gaza werden gehouden, won Hamas 76 van de 132 zetels in de Palestijnse Wetgevende Raad. Van de 24 zetels die in Gaza werden gehouden, won Hamas er 15 (62%). Nadat Fatah weigerde de resultaten van deze verkiezingen te erkennen, nam Hamas in 2007 met geweld de controle over Gaza over, waar sindsdien geen algemene verkiezingen meer zijn gehouden. Opiniepeilingen van de afgelopen jaren tonen echter aan dat de bevolking van Gaza Hamas blijft steunen.

In peilingen uitgevoerd door het Palestinian Center for Policy and Survey Research (PCPSR) in 2022 steunde gemiddeld ongeveer 60% van de inwoners van Gaza de “gewapende strijd” (d.w.z. terroristische aanvallen) tegen Israël, vergeleken met ongeveer 40% tot 50% van de inwoners van de Westelijke Jordaanoever. In maart 2023 steeg de steun voor de gewapende strijd onder de inwoners van Gaza tot 68%.

Uit dezelfde peiling bleek dat in een hypothetische verkiezing tussen de president van de Palestijnse Autoriteit Mahmoud Abbas en Hamasleider Ismail Haniyeh, 61% van de inwoners van Gaza Haniyeh zou steunen, terwijl slechts 35% voor Abbas zou stemmen. In een hypothetische parlementsverkiezing zou 45% voor Hamas stemmen, 32% voor Abbas’ Fatah en de rest voor andere partijen.

In een opiniepeiling van PCPSR van juni 2023 steeg de steun voor Haniyeh naar 65% tegenover 30% voor Abbas, terwijl de steun voor de gewapende strijd 64% bedroeg. In deze peiling vond 38% van de inwoners van Gaza dat de opkomst van gewapende islamitische bewegingen zoals Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad en hun gewapende strijd tegen Israël het beste was wat het Palestijnse volk in de afgelopen 75 jaar was overkomen (vergeleken met 16% op de zogenaamde Westelijke Jordaanoever, dus meer dan twee keer zoveel).

Na het bloedbad van 7 oktober kwamen golven burgers uit Gaza Israël binnen en namen deel aan de pogrom. Beelden van een bewakingscamera in Kibboets Be’eri tonen een menigte burgers uit Gaza die de kibboets binnenkomt en plundert. Gazaanse burgers waren ook betrokken bij de tweede golf van ontvoeringen van Israëlische burgers in de Gazastrook. De hoge Hamasleider Saleh al-Arouri beweerde in een interview met Al Jazeera op 12 oktober dat de mensen die vrouwen en kinderen ontvoerden naar Gaza geen Hamas-agenten waren, maar “gewone burgers uit Gaza”.

Lokale journalisten in Gaza maken melding van brede publieke steun voor de massamoorden van Hamas. Hind Khoudary, een journalist uit Gaza, vertelde aan The Christian Science Monitor: “Het mag dan wel tegen het internationaal recht zijn, maar voor het eerst voelen de Palestijnen hier in Gaza zich niet hulpeloos. Journalist Ahmed Dremly beschreef ook een “gevoel van euforie” na de gebeurtenissen.

Alle beschikbare informatie geeft aan dat ongeveer 60 procent van de bevolking in Gaza Hamas en haar gewapende strijd tegen Israël steunt. Deze steun uit zich zowel in peilingen als in actieve deelname aan de terroristische acties van de organisatie. Er kan worden geconcludeerd dat de bewering dat er een duidelijke ideologische of politieke afbakening is tussen de meerderheid van de inwoners van Gaza en Hamas volledig ongegrond is.

Niets van het bovenstaande is bedoeld om niet-betrokken burgers in Gaza op één hoop te gooien met terroristen van Hamas, of die burgers Hamas nu wel of niet steunen in de context van de voortdurende oorlog van Israël tegen de terreurgroep. Het internationaal recht maakt een duidelijk onderscheid tussen niet-betrokken burgers en degenen die deelnemen aan militaire activiteiten. Echter, in termen van zowel militaire actiebeslissingen als naoorlogse regelingen in Gaza, is het belangrijk om een accuraat beeld te schetsen van de wijdverspreide steun voor Hamas in Gaza.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox