Groeten uit Israël – Israëls heroïsche normaliteit

בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Door David Lazarus |

Wij leven hier in Israël nu in een post-Corona-, post terroristische raketten-, en (na 4 stemrondes) zelfs een post-verkiezingen samenleving. De mondkapjes zijn opgeborgen, en in meer dan één opzicht kunnen we allemaal diep ademhalen na deze lange, schrijnende maanden.

Er zijn (bijna) geen mondkapjes meer om ons achter te verschuilen, wat betekent dat we nu duidelijk kunnen zien dat niet iedereen lacht, nu alle onrust die we hebben doorge­maakt achter ons ligt. We hebben eindelijk een nieuwe regering, maar we hebben ook een goed zicht gekregen op de ware gezichten van onze politici (sommigen hebben twee gezichten!), die bluften, bedrogen en zelfs ronduit logen om ons door de verkiezingen heen te loodsen, voordat we in een post-Bibi-samenleving terechtkwamen.

Ook dit was geen zachte landing, want voor het eerst in de geschiedenis maken Arabische Israëli’s deel uit van een regerings­coalitie bestaande uit rechtse, linkse en daar tussenin zittende Knesset-leden. Sceptici maken veel lawaai, veel meer dan degenen die hopen, dat de verschillende stromingen die in de regering samenwerken, een golf van genezing kunnen brengen in onze verknoeide levens.

Pessimisten schreeuwen bijna altijd harder; zij lijken er meer van overtuigd te zijn dat dingen niet zullen lukken. Is het gemak­ke­lijker om iets verkeerds in de wereld te vinden dan iets goeds? Soms vraag ik me af of de evolutie niet de schuld is van ons eeuwige scepticisme. Ken je het verhaal van de twee hol­bewoners die voor een donkere grot staan? De ene zegt: ‘Ik ga daar niet naar binnen, er kan wel een beer of een leeuw of een slang zijn daar.’ Dan zegt de ander: ‘Ja, maar er kan ook een schat liggen’. Deze laatste gaat naar binnen, maar komt er niet meer uit, en degene die argwaan had, heeft zich sindsdien voortgeplant en zijn argwaan erfelijk doorgegeven.

Terug naar het normale leven. (Foto: Miriam Alster/Flash90)

Alle gekheid op een stokje, nu we in een post-Bibi-wereld leven, is de nasleep daarvan onduidelijk. Bennett houdt zijn kleine keppeltje met beide handen vast, in de hoop dat de wind van verandering de nieuwe regering niet omver zal blazen, en voor het grootste deel keren de mensen, ondanks alles en op typisch Israëlische wijze, terug naar hun routines van vóór de Corona en de oorlog, klaar voor de volgende cirisis-routines, lauw en met hun bedenkingen. Onzekerheid is nooit prettig, maar Israëli’s hebben een onver­moei­bare geest die weigert op te geven, en die altijd vecht om terug te keren naar wat ik graag Israëls ‘heroïsche normaliteit’ noem.

Premier Naftali Bennett, met een klein keppeltje. (Foto: Flash90)

Dus terwijl het verkeer vast zit op de wegen, omdat op veel plaatsen aan de wegen wordt gewerkt, dat begon­nen is tijdens de lockdowns toen de wegen leeg waren, de treinen en bussen overvol zijn, er rijen staan voor de bank en in de super­markt, soms in de verzen­gende zomer­hitte, en je in het weekeinde nauwelijks een plekje op het strand kunt vinden vanwege de drukte, is het goed om te zien dat het land weer tot leven komt. Weg met die evolutie, het ziet er goed uit voor onze Joodse natie, althans voor degenen onder ons die opzien naar Hem van wie onze hulp komt.

De mensen vragen of het weer veilig is om naar Israël te reizen, en zoals altijd zeg ik hen, dat dit de veiligste plaats op aarde is, wat trouwens zelfs de Wereld­gezond­heids­organi­satie nu bevestigt, als je je tenminste zorgen maakt over Corona. Wij werken aan een verslag om u te laten weten welke stappen moeten worden ondernomen om het land binnen te komen via de luchthaven Ben Goerion, zodra wij de laatste details van de regering hebben ontvangen, na een paar storingen deze week. Ik kan alleen maar zeggen dat een bezoek aan Israël nog steeds en altijd een levens-veranderende ervaring is voor degenen die oren hebben om te horen en ogen hebben om te zien.

Ons Israel Today team zal u graag ontvangen en begroeten hier in ons kantoor in Jeruzalem wanneer u komt (zodra dat mogelijk is), dus laat het ons weten.

Het weer voor vandaag in Israël
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 30 graden, Tel Aviv 29 graden, Haifa 28 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 37 graden, aan de Dode Zee 38 graden, Be’er Sheva 34 graden, Eilat aan de Rode Zee 40 graden.
Het waterpeil van het Meer van Galilea is onveranderd en ligt nu op – 209,555 meter beneden de zeespiegel, dat is 75,5 centimeter onder de bovengrens.

De redactie van Israel Today wenst alle lezers een prettige zondag. Het ga u goed.

Shalom uit Jeruzalem,

David