Gegijzelde Nurit Cooper en Yocheved Lifshitz zijn weer terug in Israël

Echtgenoten Amiram Cooper, 85, en Oded Lifshitz, 83, worden nog steeds vastgehouden door de terroristische organisatie, samen met de andere gevangenen.

Door Jewish News Syndicate (JNS) | | Onderwerpen: Hamas, Gazastrook
Yocheved Lifshitz (links) en Nurit Cooper, beiden uit Kibboets Nir Oz bij de grens met Gaza, werden op 23 oktober 2023 vrijgelaten uit gevangenschap van Hamas. Foto: Bron: X/Screenshot

Gepensioneerd brigadegeneraal Gal Hirsch, de Israëlische coördinator voor gedetineerden en vermisten, bevestigde maandag dat de terreurorganisatie Hamas de 79-jarige Nurit Cooper en de 85-jarige Yocheved Lifshitz heeft vrijgelaten.

“De twee vrouwen werden ontvoerd uit hun huizen in kibboets Nir Oz tijdens de moorddadige aanval op zaterdag 7 oktober,” zei Hirsch. “De echtgenoot van Nurit Cooper, Amiram (85), en de echtgenoot van Yocheved Lifshitz, Oded (83), die samen met hen werden ontvoerd, zijn nog steeds in de greep van de wrede terroristische organisatie, samen met de andere gevangenen. “We zullen er alles aan blijven doen om hun terugkeer mogelijk te maken,” zei hij.

De twee vrouwen waren op weg naar een ziekenhuis waar familieleden hen opwachten, zei Hirsch: “We danken Egypte voor zijn hulp en het Rode Kruis voor zijn belangrijke rol in het redden van levens.”

Eerder op maandag zei het Internationale Comité van het Rode Kruis dat het “de vrijlating van nog twee gegijzelden uit Gaza vanavond had vergemakkelijkt”. De organisatie zei “blij te zijn dat deze mensen binnenkort herenigd zullen worden met hun families en geliefden”.

“Dit is geen deal, het is een eenzijdige stap waar wij niet bij betrokken waren,” zeiden politieke functionarissen in Jeruzalem tegen Channel 12 in Israël.

Beide vrouwen hebben naar verluidt alleen de Israëlische nationaliteit, hoewel Lifshitz familie heeft in Canada.

Israëlische regering zegt niet betrokken te zijn geweest bij ‘selectie’

Eerder op maandag meldde the New York Times dat Qatar en de Verenigde Staten onderhandelden over de vrijlating van ontvoerden met een dubbele nationaliteit, los van degenen die alleen de Israëlische nationaliteit hebben.

Hoge Israëlische functionarissen hebben consequent ontkend betrokken te zijn bij onderhandelingen over de vrijlating van Israëlische gevangenen. “Israël zal niet deelnemen aan enige ‘selectie’ van buitenlandse paspoorthouders die moeten worden vrijgelaten,” zei een diplomatieke bron in het kantoor van de Israëlische premier maandag.

De woordvoerder van de Israël Defense Forces, Rear Admiral Daniel Hagari, zei maandag dat het leger tot nu toe heeft bevestigd dat terroristen 222 mensen hebben ontvoerd tijdens de Hamas-aanval van 7 oktober, waarbij 1.400 mensen werden afgeslacht en meer dan 4.500 gewond raakten in Israël.

Vrijdag liet de terreurgroep de eerste twee gegijzelden vrij om wat het “humanitaire redenen” noemde.

Judith Tai Raanan en haar dochter Natalie Shoshana Raanan werden vrijgelaten door de terreurorganisatie Hamas”, bevestigde het kantoor van de Israëlische premier. De twee werden ontvoerd uit Kibboets Nahal Oz tijdens de invasie van de westelijke Negev op 7 oktober.

Vorige week gaf Hamas ook een video vrij van een ontvoerde Israëlische vrouw met de Europese nationaliteit. “Ik ben Mia Shem, 21 jaar uit Shoham. Ik ben momenteel in Gaza. Ik kwam zaterdagochtend vroeg terug uit Sderot – ik was op een feestje. Ik was zwaar gewond aan mijn hand,” zegt de vrouw in de clip. Ze roept Israël op om “me hier zo snel mogelijk weg te halen”.

Shem, een Frans-Israëlische staatsburger, werd ontvoerd tijdens een muziekfestival in de woestijn bij Kibboets Re’im, waar Hamas-schutters minstens 260 festivalgangers vermoordden.

Onder de 222 gegijzelden waren ongeveer 20 tot 30 kinderen en 10 tot 20 mensen ouder dan 60 jaar. Naast Israëlische burgers waren er ook burgers uit acht of negen andere landen gegijzeld.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox