Gallant: IDF breidt aanvallen op Hezbollah uit, klaar voor oorlog

“Een oorlog zou een moeilijke uitdaging zijn voor de staat Israël – maar het zou een catastrofe zijn voor Hezbollah en Libanon,” zei de minister van Defensie.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: IDF, Hezbollah, Libanon
De Israëlische minister van Defensie Yoav Galant bezoekt de troepen van de Israëlische Strijdkrachten aan de noordelijke grens met Libanon, 11 november 2023. Foto: Ariel Hermoni/Ministerie van Defensie

De Israëlische Strijdkrachten werken aan het vergroten van hun paraatheid voor een mogelijke oorlog met Hezbollah in Libanon, zei minister van Defensie Yoav Galant op woensdag.

Hij voegde eraan toe dat het leger zijn operaties tegen de door Iran gesteunde terreurorganisatie uitbreidt.

“We willen geen oorlog in Libanon. Ik kan u zeggen dat zo’n oorlog een moeilijke uitdaging zou zijn voor de staat Israël – maar het zou een ramp zijn voor Hezbollah en Libanon,” zei Galant tegen militaire en lokale politieke vertegenwoordigers na een voorbereidingsoefening voor het thuisfront in Haifa.

Als onderdeel van de oefening van woensdag bereidden de veiligheidsdiensten, lokale autoriteiten in het noorden van Israël en ministeries zich voor op een snelle overgang van routine naar noodsituatie, aldus een verklaring van het kantoor van Galant.

“We moeten voorbereid zijn op elk scenario en elke dreiging, tegen vijanden dichtbij en ver weg,” zei hij tijdens de oefening.

“De boodschap die ik aan het publiek wil overbrengen is paraatheid en waakzaamheid op alle gebieden. Dit is belangrijk zodat we weten hoe we ons moeten voorbereiden voor het geval er iets gebeurt, op initiatief van de vijand of op ons eigen initiatief,” vervolgde de minister van Defensie.

“Als, God verhoede, zo’n campagne zou plaatsvinden, moeten we het aantal slachtoffers en de schade op ons grondgebied minimaliseren terwijl we de schade aan hun kant maximaliseren,” zei hij.

Galant merkte op dat, hoewel Israël voorstander is van een overeenkomst die leidt tot de eliminatie van de Hezbollah-dreiging, de Joodse staat zich moet voorbereiden op de mogelijkheid van het gebruik van geweld in Libanon, wat het door ons beschreven scenario zou kunnen omvatten, d.w.z. een oorlogsscenario.

De IDF is verwikkeld in een conflict met Hezbollah sinds de terreurgroep uit Zuid-Libanon zich aansloot bij de huidige oorlog ter ondersteuning van Hamas na het geweld van 7 oktober in Israëls noordwestelijke Negev.

Tienduizenden Israëli’s zijn geëvacueerd uit hun huizen in de buurt van de noordelijke grens, die bijna dagelijks worden aangevallen door raketten, mortieren en drones vanuit het Land van de Ceders.

Op maandag werd brigadegeneraal Mohammad Zahedi, een hoge commandant van de Iraanse Islamitische Revolutionaire Garde, gedood bij een vermeende Israëlische luchtaanval op een gebouw naast de Iraanse ambassade in Damascus.

Brigadegeneraal Haji Rahimi, die diende als Zahedi’s plaatsvervanger, werd ook gedood bij de aanval, bevestigde het semi-officiële Iraanse persagentschap Tasnim.

Zahedi diende in de Quds Force van de IRGC, een organisatie die door de VS als terroristisch wordt geclassificeerd, en was naar verluidt verantwoordelijk voor verschillende operaties in Syrië en Libanon, onder andere als verbindingsman met Hezbollah.

Iran heeft een harde reactie beloofd. Minister van Buitenlandse Zaken Amir-Abdollahian verklaarde dat de Islamitische Republiek en haar proxies “op het juiste moment en de juiste plaats” represailles zouden nemen tegen de Joodse staat.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox