Frankrijk dreigt met sancties als Israël de hulp aan de Gazastrook niet verhoogt

In februari verbood Frankrijk 28 Israëli’s het Europese land binnen te komen omdat ze Arabieren in Judea en Samaria zouden hebben aangevallen.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: Gaza, Frankrijk
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu ontmoet de Franse minister van Buitenlandse Zaken Stéphane Séjourné op het kantoor van de premier in Jeruzalem, 5 februari 2023. Foto: Haim Zach/GPO

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Stéphane Séjourné waarschuwde deze week dat Parijs Israël zou kunnen sanctioneren als er niet meer hulp de Gazastrook bereikt.

“Er moeten mogelijkheden zijn om invloed uit te oefenen en er zijn verschillende mogelijkheden, waaronder sancties, om humanitaire hulp de controleposten te laten passeren,” vertelde Sejourne aan RFI radio en France 24 televisie, volgens Reuters.

“Frankrijk was een van de eerste landen die sancties van de Europese Unie voorstelde tegen Israëlische kolonisten die geweld plegen op de Westelijke Jordaanoever. We zullen blijven pleiten voor het openstellen van humanitaire hulp wanneer dat nodig is,” voegde hij eraan toe.

Israëlische autoriteiten meldden maandag het grootste aantal vrachtwagens met humanitaire hulp dat Gaza op één dag binnenreed sinds het begin van de oorlog meer dan zes maanden geleden.

Volgens de Coordinator of Government Activities in the Territories (COGAT) van het Israëlische Ministerie van Defensie werden 419 hulpvrachtwagens geïnspecteerd en overgebracht naar de Gazastrook, tegenover het vorige maximum van 322 op zondag.

In februari verbood Frankrijk 28 Israëli’s het land binnen te komen op beschuldiging van het aanvallen van Arabieren in Judea en Samaria.

“De nederzettingenactiviteit is illegaal volgens het internationaal recht en moet stoppen. De voortzetting ervan is onverenigbaar met de oprichting van een levensvatbare Palestijnse staat,” zei het toen in een verklaring vanuit Parijs.

Een dag eerder had het Verenigd Koninkrijk soortgelijke maatregelen aangekondigd.

Op 1 februari vaardigde de Amerikaanse president Joe Biden een uitvoeringsbevel uit met sancties tegen “individuen die vrede, veiligheid en stabiliteit op de Westelijke Jordaanoever ondermijnen”, waarbij hij verwees naar “hoge niveaus van extremistisch kolonistengeweld, de gedwongen verplaatsing van mensen en dorpen, en de vernietiging van eigendommen”.

Vorige maand zei de Franse president Emanuel Macron dat de gedwongen verplaatsing van inwoners van Gaza uit Rafah in de aanloop naar een geplande Israëlische militaire operatie in de stad een “oorlogsmisdaad” was, volgens Agence France-Presse.

In november beweerde Macron in een interview met de BBC dat Israël vrouwen en kinderen doodt in Gaza.

Macron zegt dat Israël in strijd met het internationaal recht vrouwen en kinderen bombardeert.

Hij zegt dat het moet stoppen en dat hij oproept tot een staakt-het-vuren.

Hij denkt waarschijnlijk dat een voortdurende grondinvasie van Gaza de veiligheidssituatie in de straten van Frankrijk zal bemoeilijken.

“De facto worden er vandaag burgers gebombardeerd. Deze baby’s, deze vrouwen, deze oude mensen worden gebombardeerd en gedood. Er is dus geen reden voor en geen legitimiteit. Daarom roepen we Israël op om te stoppen,” verklaarde het Franse staatshoofd.

De opmerkingen werden veroordeeld door premier Benjamin Netanyahu, die zei dat Macron “een ernstige fout had gemaakt, zowel feitelijk als moreel” en dat “de verantwoordelijkheid voor alle schade aan burgers bij Hamas-ISIS ligt en niet bij Israël”.

Franse Joden werden getroffen door een enorme golf van antisemitisme na het bloedbad van Hamas op 7 oktober.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox