Families van gijzelaars vragen het Rode Kruis om hulp

Naast 102 familieleden werd het verzoek maandag ook ondertekend door acht Israëli’s die waren vrijgelaten als onderdeel van het staakt-het-vuren met Hamas.

Door Redactie Israel Heute | | Onderwerpen: Hamas, Gazastrook
Voertuigen van het Rode Kruis met vrijgelaten gijzelaars arriveren op 30 november 2023 bij de grensovergang Rafah met Egypte in Gaza. Foto: Abed Rahim Khatib/Flash90.

De families van Israëli’s die nog steeds gegijzeld worden door terroristen van Hamas in de Gazastrook hebben een lijst met eisen opgesteld waarvan ze willen dat het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) ze inwilligt ter gelegenheid van een bezoek aan de regio van ICRC-voorzitter Mirjana Spoljaric.

In een brief vragen de families de organisatie om haar “invloed en expertise” aan te wenden om de onmiddellijke vrijlating te bewerkstelligen van de 136 gijzelaars die nog steeds door Hamas worden vastgehouden en om hen medische hulp te bieden.

Naast de 102 familieleden werd de brief van maandag ook ondertekend door acht Israëli’s die werden vrijgelaten als onderdeel van het staakt-het-vuren met Hamas.

“In de afgelopen 59 dagen hebben de gijzelaars geleden onder ernstige omstandigheden in gevangenschap van Hamas, waaronder gebrek aan adequate medische behandeling voor ziekten en verwondingen en criminele verwaarlozing, ernstige voedseltekorten en slechte leefomstandigheden die hun gezondheid aantasten,” zo luidt de brief.

Sommige gijzelaars worden psychologisch en fysiek mishandeld … Elke dag die voorbijgaat kan hun laatste dag zijn, het lijden dat ze ondergaan is onmenselijk,” gaat het verder.

“Gezien de urgentie van deze zaak verzoeken wij om een ontmoeting met u, mevrouw Mirjana Spoljaric, tijdens uw bezoek aan Israël en Gaza deze week,” vervolgt de brief.

Op maandag bezocht Spoljaric het Europese Gazaziekenhuis in de zuidelijke Gazastad Khan Yunis. “We kunnen ons niet afwenden van wat duidelijk een moreel falen is tegenover de internationale gemeenschap,” twitterde ze, en ze betreurde het “onmetelijke lijden van mensen aan beide zijden”. Ze noemde de Israëlische gijzelaars echter slechts terloops.

Hoewel het ICRC in het verleden heeft benadrukt dat het slechts een “neutrale bemiddelaar” is met een humanitaire rol, verklaarde Spoljaric tijdens haar bezoek aan Gaza dat “er niet alleen een humanitaire oplossing is voor dit [lijden]; er moet ook een politieke oplossing zijn.”

Volgens Fabrizio Carboni, regionaal directeur van het Rode Kruis voor het Midden-Oosten, heeft zijn groep nog geen toestemming gekregen van Hamas-terroristen om de Israëlische gijzelaars te bezoeken.

“We vragen dat de gevangen burgers de kans krijgen om met hun families te communiceren en hen te laten weten dat ze veilig en gezond zijn,” zei hij.

 

Zie ook: Praten met Aviel – Het Rode Kruis en de Wereldgebedsdag

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox