Experts: Anti-Netanyahu protesten brengen oorlogsmissie en gijzelingsovereenkomst in gevaar

De anti-regeringsprotesten, die sinds 7 oktober op een laag pitje staan, zijn deze week opnieuw in alle hevigheid losgebarsten.

Door David Isaac | | Onderwerpen: Benjamin Netanyahu
Een demonstratie voor de vrijlating van Israëli's die worden vastgehouden door Hamas-terroristen in Gaza op "Hostage Square" in Tel Aviv, 30 maart 2024. Foto: Avshalom Sassoni/Flash90

De demonstraties tegen Benjamin Netanyahu zijn terug, deze keer gekoppeld aan de eis voor de vrijlating van gijzelaars die worden vastgehouden door Hamas. Volgens analisten zijn de organisatoren van de protesten, van wie velen, zoals voormalig premier Ehud Barak, achter de protesten tegen de hervorming van het gerechtelijk apparaat zaten, geobsedeerd door het ten val brengen van de regering Netanyahu en het elimineren van alles wat de oorlogsinspanningen en de mogelijkheid van een gijzelingsovereenkomst in gevaar zou kunnen brengen.

Sinds het begin van de oorlog waren de protesten tegen de regering weggeëbd, totdat ze zaterdagavond in Tel Aviv op gewelddadige wijze losbarstten. Naar schatting tienduizend mensen blokkeerden de Ayalon-snelweg en beschuldigden de leiding van het land ervan het gijzelingsakkoord opzettelijk te torpederen.

Familieleden van de gegijzelden die zich zaterdag bij de protesten aansloten, riepen leden van het oorlogskabinet Benny Gantz en Gadi Eizenkot van de Nationale Eenheidspartij op om de regering te verlaten en premier Benjamin Netanyahu “onmiddellijk te vervangen”.

De demonstraties verplaatsten zich zondag naar Jeruzalem en werden dinsdagavond gewelddadig toen een groep demonstranten, sommigen met fakkels, de barricades omzeilden en de ambtswoning van Netanyahu bestormden.

Volgens de politie ontaardde het protest in “ongebreidelde rellen en straatgevechten” toen “honderden relschoppers met geweld door de barricades van de politie probeerden te breken in de buurt van de ambtswoning van de premier”.

Sommige waarnemers bestempelden de toespraken tijdens de protesten als “opruiing”. Einav Zangauker, wiens zoon Matan wordt vastgehouden door Hamas, zei over Netanyahu: “Jij bent de verrader. Je hebt je volk verraden. Je hebt je kiezers verraden. Je hebt de staat Israël verraden.”

Ze noemde hem een “Farao die ons de plaag van de eerstgeborenen oplegt”.

“We zullen je blijven vervolgen, we zullen het land verbranden, we zullen de aarde doen schudden, je zult geen dag of nacht meer hebben. Zolang mijn Matan geen dag en nacht heeft, zullen jullie er ook geen hebben,” zei ze.

Niet tegen elke prijs

Efraim Inbar, voorzitter van het Jerusalem Institute for Strategy and Security, vertelde JNS dat hij sympathiseerde met de families van de gijzelaars, maar dat de protesten niet hielpen.

Ze verdeelden de families van de gegijzelden, zei Inbar, opmerkend dat “niet iedereen tegen Netanyahu of de Likud partij is.”

Verschillende families die tegen de protesten zijn, hebben in de Israëlische media hun afkeuring uitgesproken. Talik Gueli, wiens 24-jarige zoon Ran, een politieagent, op 7 oktober werd ontvoerd en gedood terwijl hij heldhaftig een kibboets verdedigde, vertelde Channel 14 op zondag: “Een kind van vier kan begrijpen dat de verkiezingen nu alles zes maanden lang tot stilstand zullen brengen.”

Inbar vermoedt dat de timing van de protesten verband houdt met het mislukken van de laatste gijzelingsonderhandelingen. Op 24 maart gaf Mossad-chef David Barnea zijn onderhandelingsteam de opdracht om Qatar te verlaten, waar de gesprekken hadden plaatsgevonden.

Het kantoor van de premier verklaarde dat Hamas weigert om compromissen te sluiten over zijn extreme standpunten en blijft aandringen op een “onmiddellijk einde van de oorlog, de volledige terugtrekking van de IDF uit Gaza en het behoud van zijn vermogen om te regeren, om het bloedbad van 7 oktober steeds opnieuw te herhalen, zoals beloofd”.

“Het is niet Netanyahu’s beslissing of de gijzelaars worden vrijgelaten of niet. Hamas eist een einde van de oorlog, wat de meeste Israëli’s afwijzen,” zei Inbar.

“De eis om alles te doen om de gijzelaars vrij te krijgen is niet verstandig en is zelfs niet in lijn met de Joodse traditie,” voegde hij eraan toe.

De vrijlating van gevangenen is een belangrijke mitswa (religieus gebod), maar “niet tegen elke prijs”, zoals de demonstranten eisen. “Er zijn andere waarden. Het welzijn van de staat is ook een belangrijke waarde,” zei hij.

Wat de demonstranten doen is in lijn met de strategie van Hamas, die “gericht is op de bevolking”, zei Inbar. “Het is de Iraanse manier van denken dat de Israëlische samenleving zwak is en zal desintegreren als er genoeg druk op wordt uitgeoefend. Daarom richten ze hun raketten op Israëlische bevolkingscentra en niet op militaire of strategische faciliteiten.”

“Ik denk niet dat de demonstranten beseffen wat dit soort demonstraties doet,” voegde hij eraan toe.

Activisten verstoorden dinsdag de plenaire vergadering van de Knesset en bestormden de glazen wanden van de bezoekersgalerij, waarbij ze hun handen insmeerden met gele verf, een kleur die geassocieerd wordt met hun campagne. Ze scandeerden “Nu, nu” en eisten de onmiddellijke vrijlating van de gijzelaars.

Het nieuwste voorwendsel

Gepensioneerd IDF brigadegeneraal Amir Avivi, voorzitter van het Israëlische Defensie en Veiligheidsforum (IDSF), een groep van duizenden voormalige veiligheidsofficieren, vertelde JNS: “Het trieste is dat dit gedrag de kans op vrijlating van de gijzelaars kleiner maakt.

“Wanneer onze vijanden deze protesten zien, zeggen ze: ‘Waarom zouden we de gijzelaars vrijlaten? Kijk wat dat doet. Zij [de demonstranten] winnen de oorlog voor ons. Ze willen de regering omverwerpen. Ze willen dat Israël de oorlog verliest. We kunnen de gijzelaars net zo goed houden,” zei hij.

Interne dissidenten zijn gevaarlijk voor Israël, voegde Avivi eraan toe, wijzend op de protesten tegen de hervorming van het gerechtelijk apparaat vorig jaar als een van de redenen voor de aanval van 7 oktober. “Het was een duidelijke boodschap aan onze vijanden dat we zwak zijn en dat dit een goed moment is om aan te vallen. Ze zeggen zelf dat er een verband is,” zei hij.

Avivi verwierp de mogelijkheid dat de demonstraties een verschuiving in het publieke sentiment ten opzichte van de oorlog betekenden. “De overgrote meerderheid van de mensen wil een beslissende overwinning. Zelfs veel van de demonstranten willen een beslissende overwinning. Ze willen Netanyahu gewoon niet,” zei hij.

De gijzeling was eigenlijk slechts een voorwendsel, voegde hij eraan toe. “Of het voorwendsel nu de prijs van kwark, de hervorming van de rechterlijke macht of de vrijlating van de gijzelaars is, het maakt niet uit. Daar gaat het niet echt om. Uiteindelijk gaat het erom dat we van de rechtse regering afkomen.”

De activisten hopen breuken te creëren in de regerende coalitie om het conflict aan te wakkeren. “Ze doen zelfs een beroep op religieuze zionistische elementen, die ze onlangs als extremisten hebben gedemoniseerd, om zich bij hen aan te sluiten tegen de ultraorthodoxen omdat die weigeren dienst te doen,” zegt Avivi.

De coalitie erkent de protesten voor wat ze zijn en zal zich verzetten tegen pogingen om ze de kop in te drukken, zei Avivi. Hij voorspelde: “Deze regering zal nergens heen gaan.

Buitenlands geld en progressieve ideologie

Moshe Feiglin, voorzitter van de Zehut partij en zelf een organisator van massademonstraties, eerst tegen de Oslo Akkoorden in de jaren 90 en later tegen de terugtrekking uit Gaza in 2005, zei dat de huidige protesten gedreven worden door twee dingen: buitenlands geld en progressieve ideologie. “Het is een combinatie van deze twee krachten,” vertelde hij JNS.

Internationaal geld, voornamelijk uit Duitsland en de VS – “in ieder geval uit het progressieve deel van de VS” – en doorgesluisd via allerlei niet-gouvernementele organisaties, is er in wezen op gericht om “de staat Israël te vernietigen”, zei hij.

“Het is staatsgeld dat al deze waanzin financiert,” zei Feiglin. “Dit is gewoon oud antisemitisme.”

Ten tweede zijn de voetsoldaten die in de protesten marcheren wat hij noemt “nuttige idioten”, degenen die doordrenkt zijn van de progressieve ideologie die het concept van identiteit heeft uitgewist, of het nu gaat om familiale identiteit, seksuele identiteit of zelfs menselijke identiteit – het idee dat er verschillen zijn tussen mensen en dieren. Het enige dat overblijft is individuele identiteit, en daarom draait het allemaal om het verlichten van de individuele pijn van degenen die gegijzeld worden door Hamas.

Deze denkwijze leidde in 2011 tot de vrijlating van de gevangen IDF-soldaat Gilad Shalit in ruil voor 1.027 Palestijnse gevangenen, van wie velen schuldig waren aan meerdere moorden, waaronder Hamas-leider en meesterbrein van 7 oktober, Yahya Sinwar. “Het maakt niet uit dat dit leidde tot de gevangenneming van nog eens honderden gijzelaars. Dat doet er niet toe. Op dit moment zien we alleen de individuele pijn. Dat is de ideologie,” zei Feiglin.

Op de vraag of de protesten de oorlogsinspanning in gevaar brachten, gaf Feiglin een verrassend antwoord. Hij zei dat Israël niet vanaf het begin op weg was naar een beslissende overwinning. Hoewel Netanyahu’s doelen goed klinken – Hamas verpletteren, de gijzelaars vrijlaten en ervoor zorgen dat Gaza nooit meer een bedreiging vormt voor de staat Israël – drong Feiglin erop aan dat “we de oorlog al verloren hadden voordat we eraan begonnen, toen we besloten dat het doel van de oorlog het verpletteren van Hamas is”.

“Het is de zogenaamde staat Gaza, die we zelf hebben gecreëerd met Oslo en de terugtrekking, die ons heeft aangevallen. Zij kozen dit leiderschap,” zei hij.

Feiglins formule voor de overwinning is dezelfde die Israël in 1948 gebruikte. Joden moeten gedijen in Gaza net zoals ze doen in andere delen van Israël, zei hij.

“Geen moordenaar kwam uit het dorp Majdal of het dorp Isdud of het dorp Sheikh Munis en viel Joodse burgers aan op de zevende oktober. Majdal is een stad die Ashkelon heet. Isdud is een stad die Ashdod heet. En Sheikh Munis is een stad die nu Tel Aviv heet. En dat is de enige oplossing voor vrede en veiligheid voor iedereen in het Midden-Oosten,” zei hij.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox