Evangelieverkondiging niet toegestaan op legerbasis

Een Israëlische anti-missionaire groep dient een klacht in na in bezit te zijn gekomen van een pamflet waarin christelijke soldaten wordt opgedragen het Evangelie te prediken.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: Israel, defensie, christenen
Een Israëlische soldaat in de IDF legt de Tefilin. Foto: Michael Giladi / Flash90

De Israel Defense Forces (IDF) staan geen christelijke “zendings”-activiteiten toe op haar bases, drong het kantoor van de stafchef van de IDF aan in antwoord op anti-zendingsbezwaren.

De anti-missionaire groep Yad L’Achim diende vorige maand een klacht in bij IDF-functionarissen nadat het een kopie had verkregen van een christelijk pamflet. In dit pamflet werden jonge soldaten, die in Jezus geloven, aangespoord om het Evangelie te verkondigen aan medesoldaten tijdens hun militaire dienst. Daarbij wordt ook uitgelegd hoe dit het meest effectief kan worden gedaan.

Volgens de klacht is het pamflet getiteld “Permanent bevel voor het prediken van het Evangelie” en informeert het jonge christelijke en Messiasbelijdende Joodse soldaten dat “militaire dienst een bijzondere, uitdagende periode is met vele mogelijkheden. De dagelijkse omgang in het leger opent vele deuren om het Evangelie te verkondigen. Het pamflet heeft als doel praktische handvatten te geven voor prediking aan verschillende groepen in de Israëlische samenleving, die we tegenkomen tijdens de reguliere militaire dienst.

In antwoord op de klacht stuurde het kantoor van de IDF chef-staf een brief terug naar Yad L’Achim waarin werd verduidelijkt dat “het verboden is om propaganda en preekmateriaal te verspreiden op IDF-bases. De handhaving van deze regels is de verantwoordelijkheid van de directe commandanten, die disciplinaire maatregelen kunnen nemen wanneer soldaten in strijd met de legerregels handelen. In ieder geval hebben deze missionaire organisaties geen toegang tot het leger en houden zij geen activiteiten op legerbases.

Er zijn een aantal lokale Messiaans-Joodse gemeentes die jonge gelovige soldaten ondersteunen tijdens hun verplichte militaire dienst. Uit de klacht van Yad L’Achim werd niet duidelijk welke van deze gemeentes achter het pamflet in kwestie zat.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox