EU dreigt met juridische stappen omdat Israël illegale Palestijnse school sloopt

De “verzetsscholen” van de Palestijnse Autoriteit hebben niets te maken met onderwijs, zegt de Israëlische NGO Regavim.

Door David Isaac | | Onderwerpen: Europese Unie
De Europese Unie is een doorn in het oog van Israël. Foto: Miriam Alster/Flash90

De Europese Commissie heeft gedreigd met juridische stappen en eist compensatie nadat Israël op 17 augustus een illegaal gebouwde school in Ein Samiya bij Ramallah heeft gesloopt.

Volgens UNICEF is dit de derde school die Israël in de afgelopen 12 maanden heeft gesloopt.

“Ontzet over de sloop van de door de EU gefinancierde school in Ein Samiya op de bezette Westelijke Jordaanoever [sic]. We roepen Israël op om het recht van Palestijnse kinderen op onderwijs te respecteren en de EU te compenseren voor de verloren middelen,” twitterde de delegatie van de Europese Unie voor de Palestijnen op 18 augustus.

Volgens Naomi Kahn, directeur van de internationale afdeling van de Israëlische niet-gouvernementele organisatie Regavim, is de school echter zonder toestemming gebouwd op staatsgrond in gebied C van Judea en Samaria, dat volledig onder Israëlische jurisdictie valt.

De organisatie toonde zich verbaasd over de dreigementen van de Europese Commissie, aangezien zij op de hoogte was van het ontbreken van vergunningen.

Hoewel regeringen van EU-lidstaten in het verleden hebben gedreigd om Israël aan te klagen voor het slopen van illegale bouwwerken, “is dit, voor zover ik weet, de eerste keer dat de Europese Commissie zelf een dergelijke verklaring heeft afgelegd,” zei ze.

Stéphane Dujarric, woordvoerder van het kantoor van secretaris-generaal van de VN António Guterres, sloot zich aan bij de EU door zich uit te spreken tegen de sloop.

“De school diende de leerlingen van de weinige Palestijnse families die overbleven in de pastorale gemeenschap van Ein Samiya nadat het grootste deel van de gemeenschap werd verdreven als gevolg van kolonistengeweld en slinkende weilanden,” zei Dujarric op 17 augustus.

“Wij en onze partners beoordelen momenteel de dringende behoeften van 60 gemeenschappen die met soortgelijke uitdagingen worden geconfronteerd”, voegde hij eraan toe.

Palestijns landjepik

Volgens Kahn gaat het bij de scholen niet om het onderwijzen van kinderen, maar maken ze deel uit van een breder plan van de Palestijnse Autoriteit om Israëlisch grondgebied in te palmen.

Onder het Fayyad Plan van 2009 zijn de scholen een belangrijk element van het plan van de Palestijnse Autoriteit om eenzijdig feiten te creëren, zei Kahn. “We hebben 100 van zulke scholen gelokaliseerd en in kaart gebracht. De PA beweert dat er 470 zijn en noemt ze ‘verzetsscholen’. Ze bevinden zich op strategische punten in gebied C,” legde ze uit.

De Palestijnse Autoriteit beschouwt deze scholen als een “win-win situatie” omdat ze een unieke uitdaging vormen voor Israël, vervolgde ze. Als Israël ze laat staan uit angst voor negatieve internationale reacties, heeft de Palestijnse Autoriteit met succes een ander deel van het Israëlische grondgebied opgeëist. Als Israël ervoor kiest om ze te slopen, wordt het geconfronteerd met internationale veroordeling, zoals in dit geval.

Volgens Kahn is het slopen van de scholen de enige haalbare optie, want als ze blijven staan, zal de PA er dorpen omheen bouwen. “Er worden scholen gebouwd op archeologische vindplaatsen, in vuurzones en zelfs op land van Joodse gemeenschappen,” zei ze.

In mei sloopte de Israëlische burgeradministratie een school van de Palestijnse Autoriteit die illegaal was gebouwd in het Herodion Nationaal Park, een oud Joods fort en stad die ongeveer 7,5 kilometer ten zuiden van Jeruzalem ligt.

Regavim had meer dan vijf jaar gestreden voor de uitvoering van een slooporder tegen de school.

“Deze zaak was nog flagranter omdat de school een fysiek gevaar vormde voor iedereen die zich binnen bevond,” zei ze.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox