Erdan verwerpt tijdens bijeenkomst VN-Veiligheidsraad Palestijns ‘recht op terugkeer’

“Laat ik duidelijk zijn: er is geen ‘recht op terugkeer’,” zei de Israëlische ambassadeur bij de Verenigde Naties. “Dat weet u allemaal.”

Door Mike Wagenheim | | Onderwerpen: Palestijnen
Gilad Erdan, Israëlisch ambassadeur bij de Verenigde Naties, in de hal van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York City op 16 januari 2023. Foto: Arie Leib Abrams/Flash90.

De Israëlische ambassadeur bij de Verenigde Naties had donderdag een botte boodschap voor de Veiligheidsraad tijdens het driemaandelijkse openbare debat over het Israëlisch-Palestijnse conflict. “Laat ik duidelijk zijn: er is geen ‘recht op terugkeer’. Dat weet u allemaal”, zei Gilad Erdan tegen de Raad, die hij ervan beschuldigde het Palestijnse vluchtelingenprobleem in stand te houden.

“De vraag naar de terugkeer van miljoenen afstammelingen van vluchtelingen is een vraag om het recht van het Joodse volk op zelfbeschikking uit te wissen,” voegde hij eraan toe. “Dit zal nooit gebeuren.”

De bijeenkomst was de 14e dit jaar over de Israëlisch-Palestijnse kwestie. Normaal gesproken komt de raad maandelijks bijeen over dit ene agendapunt.

Erdan bekritiseerde de Verenigde Naties, en in het bijzonder secretaris-generaal António Guterres, voor hun kritiek op de Israëlische anti-terreuroperaties in Jenin eerder deze maand. Alle 12 dodelijke slachtoffers waren bevestigde terroristen.

“Het feit dat de secretaris-generaal Israël, een gezagsgetrouwe democratie, heeft veroordeeld tegenover de bloeddorstige Palestijnse terroristen die onschuldige Israëli’s willen vermoorden, is een schande,” zei Erdan. “Dergelijke verklaringen moedigen de terroristen alleen maar aan”.

Een deel van de kritiek van het internationale orgaan op Israël had betrekking op de schade in wat de Verenigde Naties een “vluchtelingenkamp” noemen. Erdan maakte deze benaming belachelijk.

“Hoe kan het dat er na zoveel decennia nog steeds vluchtelingenkampen zijn in Palestijnse steden?” vroeg Erdan. “Heb je je ooit afgevraagd waarom de nakomelingen van Palestijnse vluchtelingen nog steeds in vluchtelingenkampen wonen? Waarom zijn ze niet geïntegreerd in de Palestijnse samenleving?”

“We hebben het over kampen in Palestijnse steden,” voegde hij eraan toe.

Erdan beschreef het systeem van de UN Relief and Works Agency (UNRWA) als het “hersenspoelen” van “generaties Palestijnen”. Deze laatsten worden wijsgemaakt dat ze Israël kunnen uitroeien als ze zich in Israëlische steden vestigen in plaats van zich permanent te vestigen op het grondgebied van de Palestijnse Autoriteit.

De nakomelingen van de oorspronkelijke Palestijnse Arabische vluchtelingen zijn de enige mensen aan wie de Verenigde Naties de vluchtelingenstatus toekennen. Voor de tweede en derde generatie afstammelingen van vluchtelingen van andere conflicten in de wereld bestaat zo’n aanduiding niet.

De Verenigde Staten wezen erop dat het aantal Palestijnse doden dit jaar al hoger is dan het totaal van 2022, terwijl “het aantal Israëli’s dat dit jaar door terrorisme wordt gedood, snel dat van heel 2022 nadert.” (Washington lijkt geen onderscheid te maken tussen Palestijnse terroristen en burgers).

Gilad Erdan, Israëlisch ambassadeur bij de Verenigde Naties, spreekt tijdens een vergadering van de Veiligheidsraad op 27 juli 2023.

Tegen alle vormen van geweld en opruiing

Robert Wood, plaatsvervangend gezant van de VS voor speciale politieke zaken, vertelde de vergadering dat Washington verwacht dat de Palestijnse Autoriteit terroristische aanvallen op Israëli’s duidelijk veroordeelt.

“We roepen alle partijen op om proactieve maatregelen te nemen om alle vormen van geweld en ophitsing tegen te gaan en om ervoor te zorgen dat in alle gevallen van extremistisch geweld even streng wordt gestreefd naar het afleggen van verantwoording en gerechtigheid”, aldus Wood.

Washington is bezorgd over het aantal slachtoffers en de schade aan eigendommen in Jenin, maar erkent “dat Israël stappen heeft ondernomen om schade aan burgers tijdens de operatie te voorkomen”, aldus Wood.

Wood verwelkomde ook het besluit van het Israëlische veiligheidskabinet deze maand om stappen te overwegen ter ondersteuning van de verzwakkende Palestijnse Autoriteit, evenals de stappen die de Palestijnse Autoriteit heeft genomen om Jenin – een bolwerk van Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad – weer onder controle te krijgen.

“Wij moedigen de Israëlische en Palestijnse veiligheidstroepen aan hun samenwerking te versterken om de veiligheidssituatie in Judea en Samaria te verbeteren, met inbegrip van Jenin en andere gebieden waar geweld heeft plaatsgevonden”.

Ondertussen riep Egypte op tot een conferentie om nieuwe politieke en financiële steun te winnen voor UNRWA, die lijdt onder de last van dalende donaties, inflatie en het feit dat elke keer dat er een Palestijn wordt geboren, het aantal “vluchtelingen” toeneemt.

Zhang Jun, ambassadeur van China bij de Verenigde Naties, bevestigde de “rechtvaardige zaak” van de Palestijnen, die het best gediend is met de oprichting van een onafhankelijke Palestijnse staat en de opheffing van de blokkade van Gaza, waardoor financiering, wapens en materiaal voor terroristische activiteiten de Strook niet kunnen binnenkomen.

Verwacht wordt dat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu later dit jaar naar Peking zal reizen voor een ontmoeting met de Chinese president Xi Jinping.

Los daarvan drong een hoge VN-functionaris er donderdag bij de Israëlische regering op aan om gehoor te geven aan de oproepen van burgers die protesteren tegen de geplande justitiële hervormingen en “de burgerrechten en de controle op de macht te handhaven”.

Volker Türk, Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, zei dat hij de ontwikkelingen in Israël “op de voet” had gevolgd en beschreef de protesten als een poging “om de democratische ruimte en het constitutionele evenwicht te behouden die in Israël gedurende vele decennia zo zorgvuldig zijn opgebouwd. Ze laten zien hoe groot de ongerustheid onder de bevolking is over de omvang van de fundamentele wetswijzigingen.”

Türk, die zich gewoonlijk niet bezighoudt met de rechten van Israëlische burgers, sprak zich in februari ook uit tegen de voorgestelde justitiële hervormingen. Hij kreeg toen een standje van Netanyahu, die de bezorgdheid “absurd” en de VN-Mensenrechtenraad een “bevooroordeeld en ineffectief orgaan” noemde.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox