Enquête: Arabische inwoners van Jeruzalem willen geen Palestijnse staat

De krachten van buitenaf die aandringen op een Palestijnse staat met Jeruzalem als hoofdstad lijken dat nog meer te willen dan de Palestijnse Arabieren zelf.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: Jeruzalem, Palestijnen
Arabieren en Joden leven al vreedzaam naast elkaar in veel gebieden, zoals in deze populaire winkelwijk in Jeruzalem. Foto: Sarah Schuman / Flash90

Van de Amerikaanse president Joe Biden werd verwacht dat hij tijdens zijn bezoek deze week zou aandringen op de opening van een de facto ambassade voor de Palestijnen in Oost-Jeruzalem. Het was ook de bedoeling dat hij Oost-Jeruzalem zou bezoeken zonder Israëlische functionarissen.

Het effect van deze stappen zou zijn dat de Palestijnse aanspraken op de oostelijke helft van Jeruzalem als hoofdstad van een toekomstige Palestijnse staat worden versterkt.

Maar weet je wiens mening in deze zaak door Biden en alle andere politici volkomen wordt genegeerd? De 400.000 Arabieren die in Jeruzalem wonen.

Uit een opiniepeiling die in opdracht van het Washington Institute for Near East Studies werd uitgevoerd door het Palestine Center for Public Opinion, bleek dat bijna de helft (48% meervoud) van de Arabieren die in Jeruzalem wonen, geen burgers van een staat Palestina willen worden.

Zij geven er de voorkeur aan volwaardige burgers van Israël te worden, of op zijn minst de status quo te handhaven.

Slechts 43% van de Arabieren die in Oost-Jeruzalem wonen, zegt te willen worden opgenomen in een Palestijnse staat.

Even verrassend is een onderzoek dat is gedaan onder de Palestijnen die in gebieden wonen die reeds volledig onder controle van de Palestijnse Autoriteit staan (Ramallah, Bethlehem, Nablus, enz.). Daar zei een sterke minderheid van 25% dat ook zij, als zij de kans kregen, ervoor zouden kiezen Israëliër te worden.

Met andere woorden, de externe krachten die aandringen op een Palestijnse staat met Jeruzalem als hoofdstad lijken dit nog meer te willen dan de Palestijnse Arabieren zelf.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox