En als één persoon een fout maakt…?

Eén Jood gaat Mekka binnen en de Saoedi’s vervloeken alle 15 miljoen Joden.

Door Edy Cohen | | Onderwerpen: antisemitisme, islam, Saoedi-Arabië
Mekka in Saoedi-Arabië - verboden voor alle niet-moslims. Foto: Wikipedia Commons

Drie weken geleden slaagde een Joodse Israëlische journalist met de Amerikaanse nationaliteit – die werkt voor Channel 13 – erin om de stad Mekka binnen te komen. Gil Tamari kwam Mekka illegaal binnen door zich voor te doen als moslim.

De toegang tot Mekka is verboden voor alle niet-moslims. Dat is de wet in Saudi-Arabië – een echte apartheid en racistische wet. Het is eigenlijk flagrante discriminatie tegen niet-moslims. (Stel je voor wat er zou gebeuren als Israël moslims de toegang tot Jeruzalem zou verbieden!)

Hoe dan ook, de journalist slaagde erin de autoriteiten te misleiden. Hij ging Mekka binnen, de heiligste stad voor moslims. Erger nog, terwijl hij nog in Mekka was, publiceerde de journalist een artikel en gaf hij video’s vrij. Hij noemde het een journalistieke “scoop”.

De overheid van Israël zweeg en veroordeelde de journalist niet. Premier Yair Lapid wil de persvrijheid niet aantasten. Channel 13 en Gil Tamari hebben echter wel hun excuses aangeboden.

Maar de Saoedi’s, die natuurlijk uit een andere ideologische achtergrond komen, waren erg boos. Het eerste wat ze deden, was de chauffeur die hem vervoerde arresteren. Geruchten spreken van een zware straf van niet minder dan 15 jaar in een Saoedische gevangenis.

De Saudische regering heeft nog geen officiële mededeling gedaan, maar de Saudi’s zijn erg boos. Zij voelen zich verraden door de Israëliërs. Daar komt bij dat de Palestijnse en Iraanse propaganda tegen Israël overuren draait.

Deze propagandaboodschappen aan het adres van de Saoedi’s zijn als volgt:

  • Kijk, hoe de Israëli’s jullie pijn doen.
  • Jullie zijn niet in staat om de stad Mekka onbesmet te houden.
  • De Israëli’s hebben het heilige der heiligen van de moslims beschadigd.
  • De Joden en de Israëli’s zijn de vijanden van de islam, enz.

De Saoedi’s verwachtten en hoopten op een officiële Israëlische verontschuldiging, die niet kwam. Daarom moesten zij wel reageren. Die reactie kwam op vrijdag 30 juli, toen de prediker van Mekka de Joden belasterde, aanviel en vervloekte.

Het was verschrikkelijk. De Saoedi’s, die grote stappen hadden gezet tegen het extremisme, trapten weer in de val. We wisten dat er een reactie zou komen, maar ze hebben overdreven gereageerd. De moslimprediker belasterde een heel volk – het hele Joodse volk en de hele Joodse religie. Dat is onaanvaardbaar.

Vóór de huidige Saoedische kroonprins waren er altijd predikers in Mekka die de christenen en de Joden vervloekten. De laatste tijd was dat verdwenen tot de gebeurtenis waarover wij spreken.

Het vervloeken van Joden is een verachtelijke, primitieve en weerzinwekkende daad waarvoor geen plaats is. Dit was een opruiende toespraak die ophitste tegen de Joden. Er zij op gewezen dat honderden Joden uit verschillende landen in heel Saoedi-Arabië wonen en werken. Hoe zullen zij zich voelen als zij deze verwensingen horen? Saoedi-Arabië is niet langer veilig voor Joden. Dit is de eerste ernstige fout die Saoedi-Arabië heeft gemaakt na de affaire rond Khashoggi.

Het vreemde is dat er helemaal geen verontschuldiging wordt aangeboden voor het vervloeken van de prediker. Integendeel, op de sociale netwerken in het Arabisch steunden de Saoedi’s de ophitsende sjeik-prediker en zijn reputatie neemt toe. We hoorden nog meer schokkende uitingen. Deze keer niet alleen tegen Israël, de Israëli’s of de zionisten, maar tegen alle Joden in het algemeen.

Helaas hebben de Saoedi’s nu tientallen jaren van vooruitgang verloren.

Religie mag niet worden gebruikt om wraak te nemen voor deze of gene daad die een willekeurig individu kan begaan. Deze zelfde preek van Mekka wordt nu gehoord door miljoenen moslimaanhangers over de hele wereld. Welke boodschap verspreiden zij?

Waarom zwijgt de hele wereld? Waarom zwijgen de Amerikaanse Joden? Dezelfde die de afgelopen jaren een dialoog hebben gevoerd met de Saoedi’s over co-existentie en vrede tussen religies. Zij hebben conferenties gehouden. Wat hebben zij niet gedaan om iedereen ervan te overtuigen dat de religieuze strijd tussen de islam en de Joden voorbij is. En nu is alles in ons gezicht ontploft!

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox