LedenElke strijder is een geofferde

Het Bijbelse begrip “offer” heeft ook in onze dagen een actuele betekenis. De dood is een deel van het leven. Om te kunnen leven, moeten Israëli’s hun leven opofferen.

Door Aviel Schneider | | Onderwerpen: Bijbel
Beëdiging van soldaten van de Givati Gevechtseenheid bij de Klaagmuur. Foto: Zack Wajsgras / Flash90

Het offer is de kern van de Bijbel. Het bemiddelt tussen mensen en God. Dit begrip is niet alleen herkenbaar aan het rituele en spirituele leidmotief, maar zit zelfs in de Hebreeuwse woordstam.

Toen ik onlangs naar een satire op TV keek, kwam er een nieuwe gedachte bij me op in verband met het Hebreeuwse woord voor “offer”. Het ging over de Bijbelse koning Achaz die zijn zoon ervan wil overtuigen zich in geen geval als strijder bij zijn leger aan te sluiten.

“Toen trok Rezin, de koning van Syrië, met Pekah, de zoon van Remalia, de koning van Israël, ten strijde tegen Jeruzalem. Zij belegerden Achaz, maar waren niet tot strijden in staat.” (2 Koningen 16:5) Zijn zoon smeekte: “Vader laat me een strijder zijn in uw leger.”

In Israël moeten ouders van wie hun enige zoon in de frontlinie wil vechten, daarvoor schriftelijke toestemming geven. De bedoeling is om, indien mogelijk, te vermijden dat de enige zoon van de familie in de oorlog sneuvelt. De TV-satire richtte zich op deze hedendaagse praktijk.

Vechter betekent in het Hebreeuws Keravi...

Israël Vandaag Lidmaatschap

Word Lid

  • Lees alle content voor leden

                       

    Krijg exclusieve en verdiepende artikelen uit Israël.

  • Steun betrouwbare journalistiek, rechtstreeks vanuit Jeruzalem

                       

    Raak verbonden met Israël, vanuit huis.

  • Laat de stem van hoop en waarheid horen

    Word onderdeel van de internationale Israel Today-familie