Israel Eichler: “Militaire staatsgreep gepleegd tegen Netanyahu”

“Wij zullen geen coalitiepartners zijn van mensen die een hele klasse van de samenleving in diskrediet brengen.”

Door Aviel Schneider | | Onderwerpen: orthodoxe Joden

Het orthodoxe Knessetlid van de Verenigde Torah Partij, Israel Eichler, is voorstander van nieuwe verkiezingen. Hij is er zeker van dat Israëls militaire staf een coup heeft gepleegd tegen Israëls regeringsleider Benjamin Netanyahu. Daarom kondigde hij gisteren aan dat hij en zijn partij hun stappen willen heroverwegen, hij zei zelfs dat vervroegde verkiezingen mogelijk zijn. Niet alleen dat, Eichler is er zeker van dat Benjamin Netanyahu de controle in het land heeft verloren. Het langdurige parlementslid van Israël zei dit alles tegen de orthodoxe website Hadrei Haredim – Kamer van de orthodoxen. Het is belangrijk dat dergelijke geluiden ook via Israel Today worden overgebracht, want dit zijn sentimenten van de Joods-orthodoxen die het niet eens zijn met het spektakel rond de omstreden wetshervorming en de seculiere kritiek op de Joodse orthodoxie. Zij beschouwen zichzelf als gelijkwaardige burgers van Israël, ook al dienen zij niet in het leger, werken zij niet, betalen zij geen belasting en leren zij geen basisonderwijs van de staat, zoals wiskunde, geschiedenis, Engels en alle andere attributen.

Orthodoxe Joodse kinderen op hun eerste schooldag. Foto Yonatan Sindel/Flash90

“De regering moet onze positie in deze coalitie opnieuw evalueren,” benadrukte Israel Eichler. “Als er geen hervormingen komen, de werving van orthodoxe Torah-studenten niet wordt opgehelderd en er geen begroting wordt goedgekeurd, moeten we opnieuw nadenken over wat we in deze coalitieregering doen,” zei hij. “Misschien moeten we opnieuw verkiezingen houden.” Hij verwierp de kritiek in het interview en zei dat het niet egoïstisch was. “In de Labourcommissie zitten, waarvoor? Daar zijn we hier niet voor. Als Bibi een echte leider was, zou hij de justitiële hervorming onmiddellijk goedkeuren, tenzij bepaalde machten een militaire coup tegen hem plegen. En ik zeg dat er een militaire coup tegen hem is gepleegd, hij heeft geen controle.” Bovendien vreest Eichler dat het er toch nog toe zal komen dat de orthodoxen hun stemrecht wordt ontnomen. Op de rechtse tv-zender 14 zei journalist Nava Dromi dat “de orthodoxe Joden de Joden van de Israëli’s zijn geworden. En die zijn niet populair bij het volk en worden beledigd met antisemitische uitspraken.

Demonstranten maken ruzie met orthodoxe Joden tijdens een protestmars in Bnei Brak. Foto Flash90

Tegelijkertijd vertelde Eichler’s partijgenoot Jakov Ascher gisteren aan de oppositie dat iedereen die bijdraagt aan het ophitsen en aanzetten tot de lasterlijke en antisemitische campagne tegen de Joodse orthodoxie, ongeacht tot welke partij zij behoren, zelfs als zij zwijgen, niet van hun zonden zullen worden gezuiverd. Ascher voegde daaraan toe: “Wij zullen geen coalitiepartners zijn van mensen die een hele klasse van de samenleving in diskrediet brengen, alleen omdat die anders is dan zij kennen. Wij zullen altijd zorgen voor onze orthodoxe gemeenschap in Israël.”

Kunnen orthodoxe Joden voor zichzelf zorgen? Foto Oren Ben Hakoon/Flash90

De seculiere bevolking van Israël ziet alleen dat de orthodoxe partijen meer dan 13 miljard shekels ontvangen van de nationale religieuze regering voor hun yeshiva en religieuze systeem. “De orthodoxe Joden willen alleen maar geld, geld en nog eens geld. Zo is het altijd geweest,” zei voormalig Knessetlid Daniel Ben Simon de afgelopen dagen. “Ik kan niet met deze mensen leven, net zo min als zij met mij kunnen leven.” De Israëlische televisiepresentatrice Galit Gutmann maakte de orthodoxe Joden nog bozer toen zij in het weekend in haar programma op Kanaal 12 zei: “De orthodoxe Joden zijn bloedzuigers. Ze hebben alle schaamte verloren. Genoeg is genoeg. Men moet de waarheid vertellen zoals ze is”. Natuurlijk moest ze zich daarvoor onmiddellijk verontschuldigen, want ze werd beschuldigd van antisemitisme.

De orthodoxe bevolking keerde zich tegen de Israëlische televisiepresentatrice Galit Gutmann. Foto: Yonatan Sindel/Flash90

De orthodoxe Joden zien dit als Joods antisemitisme onder de bevolking en hebben het gevoel dat dit onder de bevolking toeneemt. Zij vrezen ook dat hun coalitiegenoten niet genoeg voor hen opkomen, nog minder de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, die volgens Eichler en andere orthodoxe politici de macht in het land heeft verloren. Of dit waar is of niet staat open voor discussie. Maar dit is hoe orthodoxe Joden zich momenteel in het land voelen.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox