Een “humanitaire pauze” – om Hamas te redden?!

Elke stopzetting van de oorlog tegen Hamas, ook al is die tijdelijk, zou worden gezien als een overwinning voor de terreurgroep en haar aanhangers.

Door Bassam Tawil | | Onderwerpen: Gazastrook, Hamas
Israëlische soldaten in actie tegen Hamas in de Gazastrook, 1 november 2023. Foto: IDF

De regering Biden heeft Israël onder druk gezet om in te stemmen met “humanitaire pauzes” in de oorlog tegen de door Iran gesteunde terreurgroep Hamas, waarvan de leden het bloedbad van 7 oktober uitvoerden waarbij 1400 Israëli’s werden vermoord en duizenden anderen gewond raakten. Hamas heeft ook meer dan 240 Israëli’s ontvoerd in de Gazastrook, waaronder jonge kinderen, vrouwen en ouderen.

Door op te roepen tot een “humanitaire pauze” in de oorlog, gooit de regering Biden Hamas een reddingslijn toe. Een pauze of staakt-het-vuren zou Hamas in staat stellen zich te hergroeperen en nieuwe aanvallen op Israëli’s voor te bereiden.

Op 4 november verwierp de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken – op zijn conto en dat van de regering Biden – echter de roep om een staakt-het-vuren, omdat “een dergelijke pauze de Palestijnse militante groep Hamas alleen maar in staat zou stellen zich te hergroeperen en Israël opnieuw aan te vallen”. De volgende dag ging Blinken echter door met zijn oproepen voor “humanitaire pauzes”, die Hamas ook zou gebruiken om nieuwe aanvallen voor te bereiden. Voor Hamas is elke pauze of staakt-het-vuren een reddingslijn die het helpt om aanvallen te lanceren.

“Er was een staakt-het-vuren. Dat was vóór 7 oktober,” zei de nieuwe voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Mike Johnson, “en Hamas brak het.”

David Friedman, voormalig ambassadeur van de VS in Israël, merkte onlangs op Fox News op dat de beschietingen niet continu zijn en dat Israël al die tijd de levering van humanitaire hulp aan het zuiden van Gaza heeft gefaciliteerd. Hij meldde dat Hamas vorige week een groot scherm had opgezet in het noorden van Gaza waarop een Hamas “greatest hits” film werd vertoond, die werd bijgewoond door ongeveer 1.000 Gazanen – er is dus duidelijk genoeg kracht.

Op 4 november maakte Hamas gebruik van een humanitaire kans die Israël de inwoners van Gaza bood en viel Israëliërs aan met mortiervuur en antitankraketten. “Terwijl de IDF een humanitaire weg opende voor inwoners van Gaza op weg naar het zuiden, vielen terroristen van de terroristische organisatie Hamas de Israëlische troepen aan die betrokken waren bij het openhouden van die weg,” zei de IDF.

De leiders van Hamas, die zich verbergen in een netwerk van tunnels, geven duidelijk niets om het welzijn of de veiligheid van de Palestijnen in de Gazastrook. Hamas heeft zijn militaire bases, raketlanceerinstallaties, munitiedepots en commandoposten gevestigd in, onder of nabij civiele infrastructuur zoals scholen, ziekenhuizen, kinderspeelplaatsen, huizen en moskeeën.

Hamas heeft ook voorkomen dat burgers konden vluchten naar veilige zones in het zuiden van de Gazastrook. Scherpschutters van Hamas hebben naar verluidt tientallen kinderen en vrouwen gedood die probeerden daar te komen. Dit komt nadat Israël de inwoners van Gaza herhaaldelijk heeft gewaarschuwd om veilige corridors te gebruiken om het zuiden van de Gazastrook te bereiken.

Vorige week maakte Hamas gebruik van een “humanitaire pauze” die Israël onder druk van de VS had ingelast om te proberen gewonde terroristen naar Egypte te smokkelen onder het mom van het evacueren van gewonde burgers. De leugens en misleidingen van Hamas zijn consistent. Een hooggeplaatste Amerikaanse functionaris onthulde dat Hamas heeft geprobeerd om een aantal van zijn leden in ambulances uit Gaza te smokkelen via de grensovergang Rafah naar Egypte.

Een “humanitaire pauze” zou ook betekenen dat er honderdduizenden liters brandstof geleverd moeten worden voor de generatoren van Hamas die gebruikt worden om schone lucht en elektriciteit te leveren aan het ondergrondse netwerk van tunnels. Hamas-functionaris Mousa Abu Marzouk zei van deze tunnels dat ze gebouwd zijn voor Hamas-terroristen en niet voor burgers. Volgens Amerikaanse functionarissen heeft Hamas een voorraad van meer dan 200.000 liter brandstof voor zijn tunnels. Vorige week gaf de IDF een geluidsopname vrij van een gesprek tussen een Hamascommandant en de directeur van het Indonesische ziekenhuis in Gaza, waarin de commandant zei dat Hamas brandstof uit de voorraad van het ziekenhuis haalde.

De regering Biden zou Hamas moeten veroordelen omdat ze Palestijnen – om wie ze zoveel geven dat ze op hen schieten om te voorkomen dat ze in veiligheid vluchten – dwingt om te sterven als menselijke schilden in hun oorlog om Israëli’s af te slachten en Israël te vernietigen.

De regering Biden moet de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating blijven eisen van alle gijzelaars die door Hamas worden vastgehouden, zoals ze al eerder heeft gedaan. Daarnaast zou de regering Biden ook de Palestijnen in Gaza kunnen oproepen om in opstand te komen tegen de terreurgroep Hamas, die bijna twee miljoen Palestijnen gegijzeld houdt.

De Israëlische slachtoffers van het bloedbad door Hamas op 7 oktober kregen niet de kans om via een veilige corridor te vluchten. Niemand riep Hamas op om een “humanitaire pauze” te accepteren toen zijn terroristen die dag wreedheden uitvoerden tegen Israëli’s in steden en dorpen in de buurt van Gaza. De terroristen vielen Israël binnen met maar één doel: zoveel mogelijk Joden vermoorden, verkrachten en ontvoeren.

Nam Hamas een “humanitaire pauze” voordat ze honderden Israëli’s afslachtte op een muziekfestival? Nam Hamas een “pauze” voordat ze vrouwen verkrachtte? Heeft Hamas “gepauzeerd” voor het onthoofden, in stukken snijden en het verbranden van baby’s in ovens?

De internationale mensenrechtenadvocaat Arsen Ostrovsky vroeg: “Gewoon uit nieuwsgierigheid, nam Hamas een ‘humanitaire pauze’ toen het onze huizen binnenkwam en onze kinderen vermoordde, baby’s onthoofdde, vrouwen verkrachtte, hele families levend verbrandde en meer dan 240 mensen gijzelde, waaronder baby’s en ouderen?”

Hoe kan het dat de Verenigde Staten geen “humanitaire pauze” hebben overwogen tijdens hun oorlog tegen Al-Qaida en Islamitische Staat? Waarom hebben de Verenigde Staten toestemming gekregen om een meedogenloze oorlog te voeren tegen de terroristen van Al-Qaida en ISIS, terwijl Israël wordt opgeroepen om humanitaire hulp en brandstof te leveren aan dezelfde groep die verantwoordelijk is voor de ergste massamoord op Joden sinds de Holocaust? Wat zijn de kansen dat de humanitaire hulp en brandstof daadwerkelijk naar de burgers in Gaza gaan – om wie de leiders van Hamas zoveel geven dat ze hen dwingen te sterven als menselijke schilden – en niet naar de leiders van Hamas voor hun handlangers?

Elke stopzetting van de oorlog tegen Hamas, zelfs tijdelijk, zou worden gezien als een overwinning voor de terreurgroep en zijn aanhangers. Hamas en zijn beschermheren in Iran zouden blij zijn met een staakt-het-vuren in Gaza, zodat ze kunnen zeggen dat internationale druk Israël heeft gedwongen om zijn oorlog te stoppen. Een “humanitaire pauze” zou pas moeten beginnen als alle gijzelaars zijn vrijgelaten en alle Hamas-terroristen zich hebben overgegeven of zijn gedood.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox