Een familiewonder – een hartaanval overleefd

Gil en zijn vrouw Dana, die in de regio Sharon-wonen, hadden niet gedacht dat de feestdagen tussen leven en dood ‘gevierd’ zouden worden. Op Rosh Hashanah kreeg Dana een zware hartaanval en stortte in haar huis in.

Door David Lazarus |

Gil, haar man, die slechts een maand eerder de reanimatie­cursus volgde bij Magen David Adom, de Israëlische medische noodhulpdienst, redde haar leven. Dankzij de kennis die hij had verkregen en samen met het MDA-team heeft hij haar hartslag terug weten te krijgen. Ze is sindsdien uit het ziekenhuis ontslagen.

Gil en Dana Gordon, een echtpaar uit het Sharon-gebied in de 40, hebben tijdens Rosh Hashanah een incident meegemaakt dat bijna eindigde in een vreselijke tragedie.

Dana had in de aanloop naar Rosh Hashanah aan diverse activiteten deelgenomen, maar niet aan de MDA reanimatie­cursus, waaraan Gil deelnam als lid van de AllRide Mountain Bike Club. Hij bad dat hij nooit de vaardigheden zou hoeven te gebruiken die hij had verworven.

Tijdens Rosh Hashanah voelde Dana pijn in haar borst, ze had moeite met ademhalen en stortte in. Gil vond haar op de vloer in de douche nauwelijks bij bewustzijn. Zonder aarzeling belde Gil MDA’s 101 Emergency Call Center en meldde haar toestand en vroeg om een ambulance.

Gil herinnerde zich de eerste momenten: ‘Zodra ik me realiseerde dat er iets mis was, belde ik de MDA voor hulp en legde hen uit wat er was gebeurd. Haar hele lichaam was stijf en ze reageerde niet, en toen was ze ineens niet meer bij mij. Ik herinnerde me meteen de reanimatie­cursus en begon met hartmassage. Ik functioneerde als een robot, ik had geen tijd om na te denken en te verwerken wat er gebeurde.’

Over het vervolg van de behandeling vertelde hij: ‘Na een paar minuten kwam het MDA-team aan en zette de behandeling voort. Ze namen het volledig over, gaven haar elektrische schokken en medicijnen en gingen door met de hartmassages tot haar hart weer klopte. Ik was bang dat ze er nooit levend uit zou komen. Ik was in paniek, maar gelukkig ligt het geschiedenis achter ons. Ze had een hartaanval, ademde niet en was verdoofd in een onbekende toestand (…) en vandaag is ze thuis! Het is een wonder. We zitten nog in het revalidatie­proces, en er mot nog meer gebeuren, maar de situatie is wonder­baarlijk verbeterd.’

Over zijn training van de MDA zei hij: ‘Ik ben een groot voorstander van de cursus en moedig al mijn vrienden en familieleden aan om de training mee te maken. Ik wist al dat de cursus belangrijk was voordat dit gebeurde. Ik wil graag het MDA personeel en de paramedicus van de medische alarmcentrale 101, die mij instructies gaf, paramedicus Achmad Abo Shah en zijn team, en het zieken­huis­personeel uit de grond van mijn hart bedanken voor de strijd voor haar leven. Zij zijn engelen.

Paramedicus Achmad Abo Shah van de MDA zei: ‘Toen we bij het huis aankwamen, gingen we verder met de reanimatie pogingen die Gil was begonnen en ongeveer een kwartier lang behandelden we Dana met elektrische schokken, medicijnen, hartmassage en beademing. We slaagden erin om na een lange tijd haar hartslag aan ge gang te krijgen, en gingen onderweg naar het ziekenhuis verder met de kritische medische behandeling.

Ik bezocht haar daarna in het ziekenhuis en kon niet geloven dat ze zo snel herstelde. Toen mij werd verteld dat ze in goede conditie was, had ik koude rillingen en kwamen er tranen. Eerst balanceerde ze tussen leven en dood, nu staat ze op haar voeten. Het is verbazingwekkend en het geeft me de drive om door te gaan met het redden van levens in mijn werk. Toen ik bij haar huis kwam en de kinderen beneden angstig zag wachten – toen wist ik dat ik ze moest helpen en hun moeder moest redden. Dank G-D dat ze veilig en wel thuis is gekkomen.’

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.