Druzen: Israëlische soldaten gearresteerd voor wraakaanval op Palestijnen

Het incident gebeurde een paar dagen nadat Palestijnse terroristen het lichaam van een bij een auto-ongeluk omgekomen Druzische tiener hadden gestolen.

Door Ryan Jones | | Onderwerpen: Druzen
Druzen behoren tot Israëls beste soldaten. Foto: Nati Shohat / Flash90

De Israëlische strijdkrachten (IDF) hebben maandag drie van haar eigen soldaten gearresteerd op verdenking van het uitvoeren van een wraakactie tegen Palestijnse Arabieren. De drie soldaten behoren allen tot Israëls Druzen, die aan de volledige dienstplicht zijn onderworpen naast de Joodse meerderheid van het land.

De soldaten worden ervan beschuldigd eerder deze week een bom te hebben gegooid naar een Palestijns huis in de buurt van Bethlehem. De autoriteiten geloven dat het een wraakactie was, enkele dagen nadat Palestijnse terroristen het lichaam van een Druzische tiener hadden ontvoerd, die bij een auto-ongeluk in Noord-Samaria was omgekomen.

De ontvoering van het lichaam van Tiran Fero, mogelijk terwijl hij nog aan de beademing lag, heeft de woede gewekt van de Druzische gemeenschap in Israël.

Het lichaam werd slechts 24 uur later teruggebracht. De reguliere media schreven dit toe aan sterke diplomatieke druk van Israël, de VS en Egypte. De sociale media ter plaatse maakten echter duidelijk dat de Palestijnen door bedreigingen en vergeldingsacties van de Druzische gemeenschap gedwongen werden om op te geven.

IDF is een moreel leger, Druzen hebben volledig vertrouwen in hun commandanten.

Zoals gebruikelijk in dergelijke gevallen toont de arrestatie van drie minderheidssoldaten eens te meer aan dat Israël geen apartheidsstaat is, zoals zoveel van zijn critici graag beweren.

De soldaten werden gearresteerd nadat een Palestijnse Arabier hen ontdekte en een klacht indiende bij de IDF. Deze Palestijnse man wist dat het Israëlische leger zijn klacht serieus zou nemen en een onderzoek zou instellen. Dat deden ze ook, wat helemaal niet past in het typische verhaal dat Israël een onverschillige “bezetter” is.

De volgende spreker was de geestelijk leider van Israëls Druzische gemeenschap, sjeik Muafak Tarif. In opmerkingen die door het nieuwsportaal Ynet zijn opgepikt, riep sjeik Tarif op om een einde te maken aan de geweldsspiraal rond Tiran Fero. Hij herinnerde iedereen eraan dat “illegale handelingen tegen mensen of eigendommen niet de manier en de geest zijn van IDF-soldaten in het algemeen en Druzische soldaten in het bijzonder”. Met andere woorden, de IDF is een moreel leger, en van haar Druzische strijders wordt verwacht dat zij aan die norm voldoen. Dit komt van het hoofd van een minderheidsgemeenschap. Nauwelijks iets wat men zou verwachten als Israël werkelijk een “apartheids”-staat zou zijn. Sheikh Tarif maakte dit punt duidelijk door te concluderen: “Ik heb het volste vertrouwen in de onderzoekers en bevelhebbers van de IDF.”

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox