Dragen christelijke donaties bij aan de terreur van Hamas? Ja!

De voormalige Gaza-directeur van de evangelisch-christelijke liefdadigheidsinstelling World Vision is woensdag veroordeeld wegens het doorsluizen van fondsen naar terroristen.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: christenen, Hamas, financiering
Hamas is geïsoleerd en daarom afhankelijk van giften en donaties. Sommige christelijke donoren hebben de terreurgroep wellicht ongewild gesteund, vanwege de corruptie bij christelijke hulporganisaties zoals World Vision. Foto: Rahim Khatib / Flash90

Een Israëlische rechtbank heeft Mohammad al-Halabi woensdag vrijgesproken van alle beschuldigingen op één na, wat er sterk op wijst dat de christelijke giften die door zijn handen zijn gegaan, in de zakken van Hamas-terroristen zijn terechtgekomen.

Van eind 2014 tot 2016 diende Halabi als Gaza-directeur voor de wereldwijde evangelisch-christelijke liefdadigheidsinstelling World Vision. De donaties van christenen uit de hele wereld die naar zijn kantoor werden overgemaakt, waren bedoeld om de noodlijdenden in Gaza te helpen.

Maar begin 2016 werd Halabi door Israël gearresteerd op verdenking dat hij grote sommen geld had weggesluisd naar Hamas.

Gedurende de daaropvolgende 27 maanden werd zijn voorlopige hechtenis herhaaldelijk verlengd, terwijl het bewijsmateriaal tegen hem werd onderzocht en de internationale gemeenschap op zijn vrijlating aandrong.

Op woensdag oordeelde een rechtbank in Beersheva uiteindelijk dat Halabi schuldig was.

Details over de zaak zijn schaars, omdat veel van het voorgelegde bewijsmateriaal geheim blijft. Een redenen hiervoor zou kunnen zijn dat de getuigenissen afkomstig zijn van bronnen in de door Hamas gecontroleerde Gazastrook, wier anonimiteit voor hun eigen veiligheid moet worden bewaard.

Israel Today berichtte hier al over in 2016, toen een vertegenwoordiger van de Australische regering het land bezocht om zich op de hoogte te stellen van de situatie ter plaatse. Australië is een belangrijke donor van World Vision en was zeer bezorgd over de mogelijkheid dat met het geld van zijn burgers terroristische activiteiten werden gefinancierd.

Het valt nog te bezien hoe de internationale gemeenschap zal reageren op de veroordeling na zo luid te hebben geprotesteerd tegen de arrestatie van Halabi en de verlenging van zijn detentie. Naar verluidt waren Amerikaanse diplomaten aanwezig bij enkele van Halabi’s hoorzittingen in het Hooggerechtshof in Jeruzalem. Het Witte Huis heeft nog niet gereageerd op de zaak.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox